DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-09-2004
NOG ééN KEER BRAM VERMEULEN

"De Steen heb ik nooit met het oogmerk op de dood geschreven. Het is begonnen als een gedicht. In feite heb ik het zomaar geschreven; dat je met een simpele steen de wereld kunt veranderen. Het gaat over de filosofie van de nederigheid."


Bram Vermeulen, zaterdag 4 september overleden, gaf enkele maanden geleden een interview aan het vakblad Het Uitvaartwezen,. Onder andere over het ontstaan van zijn lied De Steen, een veelgevraagd nummer in uitvaartcentra en crematoria. Vermeulen: "Toen mijn moeder vorig jaar op 98-jarige leeftijd overleed, liepen wij in de rouwstoet naar het crematorium in Den Haag. Ik heb toen heel erg moeten lachen, want op een gegeven moment komt de uitvaartleider naast ons lopen en zegt tegen mij: 'Mijnheer Vermeulen, wij hebben u vandaag al drie keer gedraaid.'"

Ook zijn lied Het Testament wordt vaak bij uitvaarten gedraaid. "Ik vind het jammer dat de regels uit Het Testament vaak worden gebruikt om aan de dode vast te houden, in de betekenis van 'je bent niet dood, want ik onthoud je.' Maar bij een uitvaart gaat het juist om de dode weg te laten gaan, hem los te laten; dat was oorspronkelijk mijn bedoeling. Je verlaat de aarde al als je er nog op staat. Ik vind dat daar wel eens te tragisch over wordt gedaan."

Het interview 'Wij hebben u vandaag al drie keer gedraaid' van, auteur Mieke van Leeuwen, verscheen in Het Uitvaartwezen van juni 2004.

Terug naar archief...