DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-09-2004
NOG MEER NIEUWS VAN DE NIEUWE OOSTER

Zondag 12 september aanstaande wordt een sponsorloop gehouden om geld in te zamelen voor een monument voor de schrijver van Kees de Jongen.


Op 28 december 1943 werd de bekende Amsterdamse schrijver Theo Thijssen begraven in een huurgraf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. In 1955 verliepen de grafrechten en werd het graf, geheel volgens de regels, geruimd. Achteraf vindt De Nieuwe Ooster (de naam van de begraafplaats is iets veranderd) dat bijzonder jammer. In overleg met Evert van der Wall (de bedenker van het project 'Erfgoed van de 20ste eeuw') werd contact opgenomen met de Stichting Theo Thijssen en het plan gelanceerd voor een mooi gedenkteken voor Thijssen op de plek van diens voormalige graf. Schrijver/beeldhouwer Jan Wolkers reageerde enthousiast op het gezamelijk verzoek dit monument te ontwerpen.

Aanstaande zondag wordt, ter financiering van het monument, een 'benefietwandeling' georganiseerd van het Theo Thijssen Museum naar De Nieuwe Ooster, langs allerlei Thijssen-plekken in de binnenstad en Amsterdam-Oost. Op het eindpunt zal Jan Wolkers afbeeldingen van zijn ontwerp signeren. Die zijn voor 10 Euro te koop ten bate van het monument.

Wilt u dat er een Wolkers-monument op De Nieuwe Ooster komt te staan, of bent u gewoon nieuwsgierig naar 'Thijssen in Amsterdam', of houdt u van wandelen, iedereen is van harte welkom. Vanaf 10.30 uur staat de koffie warm in het Theo Thijssenmuseum, Eerste Leliedwarsstraat 16. Daar kan worden ingeschreven voor de loop en het sponsorgeld afgedragen.

Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld, op telefoon 020 - 420 71 19 of: ppdebaar@onsamsterdam.nl.

Omstreeks 11.00 uur gaat de wandeling van start: iedereen in eigen tempo, dus niet in kolonne. Vanaf 13.30 uur worden de lopers en bezoekers op de begraafplaats ontvangen - in de aula met koffie/thee/fris en een koekje -, zal Jan Wolkers afbeeldingen van zijn ontwerp signeren en geven de Angels twee voorstellingen over afscheid en loslaten. Rond 14.00 uur brengt Jan Wolkers Theo Thijssen tot leven op de plek waar hij in 1943 werd begraven.

Terug naar archief...