DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-09-2004
KINDEREN ONTWERPEN GRAFJE

Afgelopen vrijdag vond op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam de officiële opening plaats van de expositie ‘Verborgen stenen – Begraven woorden’. Kinderen dichten en bouwen over afscheid en dood.


De expositie is een zogenaamd ‘Rode Loper Scholenproject’. De opening maakt deel uit van het Festival De Rode Loper dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer, op 10, 11 en 12 september aanstaande. Op dit festival treden diverse kunst- en cultuurinstellingen van het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer met een speciaal programma naar buiten. Het festival wil de communicatie tussen instellingen, bewoners en kunstenaars bevorderen en geeft nieuwe impulsen aan professionele kunstenaars in het stadsdeel.

Begraafplaats De Nieuwe Ooster doet op een speciale manier mee aan het festival. Samen met De Rode Loper heeft De Nieuwe Ooster een project gehouden met twee basisscholen uit de buurt. Het project is enkele weken geleden van start gegaan. De expositie op De Nieuwe Ooster is de afsluiting ervan. Carla van der Elst, communicatieadviseur van De Nieuwe Ooster: “Het begon met een poëzieles op school van een echte dichter. Dichter Jos van Hest sprak met de kinderen over het thema afscheid nemen - heel ruim genomen - en de kinderen hebben aansluitend een gedicht gemaakt. Vervolgens schreven de kinderen het belangrijkste woord uit hun gedicht op een steen. In een volgende les werd die steen meegenomen naar De Nieuwe Ooster. Na een rondleiding over de begraafplaats, kregen alle kinderen op het ‘tentoonstellingsgedeelte’ van De Nieuwe Ooster een vakje toegewezen. Daar konden ze hun steen begraven en een herinneringsmonumentje oprichten onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jan van Schaik, die voor de natuurlijke materialen zorgde.” Op de expositie worden foto’s van de monumentjes (weer en wind heeft ze inmiddels doen verdwijnen) en de (geplastificeerde) gedichten tentoongesteld.

Carla van der Elst is zeer enthousiast over het project. “We hebben niet zo heel veel ervaring met rondleidingen aan kinderen, en sommige leerkrachten waren in eerste instantie wat huiverig, maar het was indrukwekkend. De kinderen luisterden heel aandachtig. En waren later vol overtuiging bezig met het begraven van hun steen. Sommigen voerden daar een heel ritueel bij uit. Eén meisje maakte een moslimgrafje. En ook de gedichten zijn prachtig. Volgend jaar doen we het waarschijnlijk weer, dan met vier scholen. En als we subsidie kunnen krijgen, maken we er een boekje van.”

De expositie is vanaf 10 september een maand lang te zien in grafvak 26 op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, Amsterdam. Openingstijden: ma t/m vr van 8.00 tot 17.00 uur, za en zo van 10.00 tot 17.00 uur.

Terug naar archief...