DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-08-2004
DE LAATSTE ROUWTREND

Een redacteur van een krant (de naam doet er niet toe) stond op ons antwoordapparaat en verscheen in onze mailbox. Het was dringend. Ze was bezig met een artikel over rouwtrends. Of we haar te woord wilden staan over dat onderwerp. Rouwtrends, het woord alleen al. Alsof mensen voor hun lol rouwen en daarbij het volgens de laatste mode willen doen.


Of zijn we nu zelf wat al te cynisch geworden? Is het woord trend gewoon wat ongelukkig gekozen. En hadden we haar op het onlangs door Dela geļntroduceerde nieuwe rouwsieraad moeten wijzen: de vingerafdrukhanger.

Want rouwsieraden kun je een trend noemen. Volgens Dela groeit de belangstelling ervoor sterk. De verkoop is in een jaar tijd met meer dan 25 procent gestegen. Tot nu toe ging het vooral om sieraden waar een kleine hoeveelheid as of een haarlokje van de overledene in bewaard kan worden. Maar nu is er dan ook de vingerafdrukhanger.

Hoe werkt het? Medewerkers van de uitvaartcentra nemen met een speciale was een vingerafdruk bij de overledene. De afdruk wordt vervolgens tot hanger gesmeed in zilver, goud of ander edelmetaal. Nabestaanden kunnen de hanger aan een ketting of armbandje hangen of als manchetknoop gebruiken. Op de achterkant van de hanger is plaats voor een tweede afdruk of een inscriptie. De hanger is er in drie formaten: 10 mm, 12,5 mm en 15 mm doorsnede. De goedkoopste kost € 75.

In juli is Dela gestart met de verkoop in vijf van haar uitvaartcentra. Sindsdien zijn er al ruim 50 hangers verkocht. Vanaf 1 september is de hanger in alle uitvaartcentra verkrijgbaar.

Terug naar archief...