DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-08-2004
TE VEEL ZOMER VOOR DE DOOD

Het is zomertijd, komkommertijd dus. Wie heeft er nu zin in de dood? Eindelijk is het warm en zonnig. Dus wie zit er nu achter de computer? Verwacht u nu echt nieuwtjes van ons, regelmatige updates en aanvullingen?


Voor de echte diehards dan. Enkele nieuwtjes vanuit het land. Vanaf begraafplaats en vanuit museum.

In Waalwijk is op begraafplaats Monuta Bloemendaal een monument ter nagedachtenis aan doodgeboren kinderen onthuld. Het beeld van beeldhouwer Cor van Oosterhoud vertolkt het leven in de moederschoot dat niet tot ontwikkeling kwam. Op basis van het inmiddels achterhaalde Kerkelijk Wetboek uit 1917 hadden doodgeboren kinderen vroeger geen recht op een kerkelijke begrafenis. Tevens mochten de kinderen niet op gewijde grond van het kerkhof worden begraven. De reden was dat de kinderen niet waren gedoopt en dus de erfzonde niet door het doopsel was afgewassen.

Op de begraafplaats van Waardhuizen wordt door vrijwilligers gewerkt aan de bouw van een nieuw baarhuisje. Het oude gebouwtje voldeed niet meer en is afgebroken. De begraafplaats, waar jaarlijks circa twee personen begraven worden, is in eigendom en beheer van de Hervormde gemeente Uitwijk-Waardhuizen. De begraafplaats ligt op een heuvel buiten het dorp en schijnt een prachtig uitzicht op de landelijke omgeving te hebben.

Aan de zeven gemeentelijke begraafplaatsen en de zeven bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Hardenberg is een gloednieuwe brochure gewijd: ‘Begraven en begraafplaatsen in de gemeente Hardenberg’. De brochure is verschenen in een oplage van vijfduizend exemplaren die onder meer verkrijgbaar is in het gemeentehuis.

Christelijke vrijwilligers van de landelijke stichting ‘Boete en Verzoening met Ismael en anderen’ hebben de graven op de 200 jaar oude joodse begraafplaats aan het Zandpad in Utrecht hersteld. Zerken zijn schoongemaakt, letters opnieuw geverfd en breuken gelijmd. De stichting is, zoals ze zelf zegt, zich pijnlijk bewust van wat de joden eeuwenlang is aangedaan.

Op de Algemene Begraafplaats te Zeist is het eerste Funerair InfoPunt geplaatst. Dat is vergelijkbaar met de routezuilen die aan de invalswegen van steden staan en die weggebruikers informeren over de beste (actuele) route naar de plaats van bestemming. In dit geval dus de route naar het gewenste graf. Die kan gratis worden uitgeprint. De zuil staat bij de ingang van de begraafplaats.

In het Nationaal Rijtuigmuseum op Landgoed Nienoord in Leek is tot en met 31 oktober 'Met oprechte deelneming ' te zien. Een expositie over rouwen, rituelen en rijtuigen. Zie: www.rijtuigmuseum.nl.

Bent u weer een beetje op de hoogte.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Jeannette schreef op 14-8-2004:
Hallo,Ik ben Jeannette en ben 20 jaar toen ik 18 was ben ik zwanger geraakt vaneen tweeling een kind is dood geboren voor mij was het een hele moeilijke tijd de zwangerschap verliep niet prettig en ik kreeg al bij bij 7 maanden weeen ik hoorde de hartjes van mijn twee kleine kindjes nog kloppen een hartje was niet oke maar de dokters zijn dat ze het wel zou halen wat dus niet zo zo zijn mijn kinderen Nona en Kim geboren alleen nona was doodgeboren.Ik vind het moeilijk om hier over te praten ookal is het al twee jaar geleden ik kan daar heel emotioneel van worden.