DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-09-2001
OPEN MONUMENTENDAG

Ook enkele begraafplaatsen doen dit weekend mee aan de Open Monumentendag, op 8 en 9 september. Het thema dit jaar is 'Wonen', geen voor de hand liggend thema voor begraafplaatsen om op in te haken.


Toch weerhield dat de religieuze gemeenschappen in Rotterdam er niet van een eigen thema uit te roepen voor dit weekend, namelijk 'kerken', en daarvoor een speciale route uit te stippelen, die langs 'alle wereldgodsdiensten' en vijftig religieuze locaties in de Maasstad leidt. Waaronder de RK Begraafplaats Sint Laurentius. De specifieke reden deze begraafplaats te bezoeken is de onlangs geopende nieuwe kapel, 'Heilige Maria der Engelen', ontworpen door Francine Houben. De Volkskrant noemde de kapel in een recensie 'een protserig juwelendoosje', het bisdom Rotterdam spreekt van 'roldoorbrekende nieuwbouw'. Ga en oordeel zelf op de RK Begraafplaats aan de Nieuwe Crooswijkse weg 123 in Rotterdam.

In Nijmegen worden op 8 en 9 september rondleidingen georganiseerd door Stichting In Paradisum op de gesloten begraafplaats aan de Daalseweg. Deze stichting zet zich in voor het behoud van Nijmeegse begraafplaatsen en in het bijzonder die van de Daalseweg. Deze van oorsprong RK begraafplaats werd in 1855 in gebruik genomen en is tot 1950 actief in gebruik geweest. Rondleidingen zijn gratis, vooraanmelding is niet nodig. Daarnaast is, alleen op 8 en 9 september, de oude algemene begraafplaats van de Steenkruisstraat open voor publiek. Van deze in 1810 aangelegde begraafplaats is alleen het protestantse deel bewaard gebleven.

Op de foto: de nieuwe kapel in Rotterdam, 'Heilige Maria der Engelen'
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Bart Janssen schreef op 10-9-2006:
Een kleine correctie op uw berichtgeving.
De rondleidingen op de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september om 13.00 (over cultuurhistorie)en 14.00 uur (wie liggen er begraven).
De oude begraafplaats uit 1885 (niet 1855) is NIET gesloten. Er wordt nog altijd begraven.
Bart Janssen

Redactie:
Bovenstaand artikel dateert uit 2001, ook toen vielen de open monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september.
Maar bedankt voor de informatie over de open monumentendagen dit jaar (2006).ik schreef op 28-9-2005:
KOK-KE ik kan je helpen met het zoeken van de graven van je familie, als je ze kwijt bent? Neem contact met mij op als je wilt dat ik help, ik heb een vergrootglas, KOK-KE


andre kokke schreef op 5-3-2005:
hoi claudio hoe is het heb ik je toch weer gevonden, wel een beetje sinisteren site, bel of mail me eens kunnen we eens wat afspreken 0243782115 groet andre de kok


Claudio Kokke schreef op 21-3-2002:
Hallo,
de begraafplaats aan de Daalseweg is gesloten, betekent dit dan ook dat ik daar niet zomaar binnen kan wandelen om graven van familie te zoeken?

Groeten van Claudio Kokke
Oss