DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-09-2001
OPEN MONUMENTENDAG

Ook enkele begraafplaatsen doen dit weekend mee aan de Open Monumentendag, op 8 en 9 september. Het thema dit jaar is 'Wonen', geen voor de hand liggend thema voor begraafplaatsen om op in te haken.


Toch weerhield dat de religieuze gemeenschappen in Rotterdam er niet van een eigen thema uit te roepen voor dit weekend, namelijk 'kerken', en daarvoor een speciale route uit te stippelen, die langs 'alle wereldgodsdiensten' en vijftig religieuze locaties in de Maasstad leidt. Waaronder de RK Begraafplaats Sint Laurentius. De specifieke reden deze begraafplaats te bezoeken is de onlangs geopende nieuwe kapel, 'Heilige Maria der Engelen', ontworpen door Francine Houben. De Volkskrant noemde de kapel in een recensie 'een protserig juwelendoosje', het bisdom Rotterdam spreekt van 'roldoorbrekende nieuwbouw'. Ga en oordeel zelf op de RK Begraafplaats aan de Nieuwe Crooswijkse weg 123 in Rotterdam.

In Nijmegen worden op 8 en 9 september rondleidingen georganiseerd door Stichting In Paradisum op de gesloten begraafplaats aan de Daalseweg. Deze stichting zet zich in voor het behoud van Nijmeegse begraafplaatsen en in het bijzonder die van de Daalseweg. Deze van oorsprong RK begraafplaats werd in 1855 in gebruik genomen en is tot 1950 actief in gebruik geweest. Rondleidingen zijn gratis, vooraanmelding is niet nodig. Daarnaast is, alleen op 8 en 9 september, de oude algemene begraafplaats van de Steenkruisstraat open voor publiek. Van deze in 1810 aangelegde begraafplaats is alleen het protestantse deel bewaard gebleven.

Op de foto: de nieuwe kapel in Rotterdam, 'Heilige Maria der Engelen'
Terug naar archief...