DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-07-2004
VAKANTIELECTUUR

Leuk voor in het vliegtuig, op het strand of thuis in de luie stoel: De Body Farm. Over het meest macabere onderzoeksinstituut ter wereld. Waar gebeurd dus. Vooral een aanrader voor al die meiden die patholoog willen worden en verslaafd zijn aan Crime Scene Investigation.


Zoals Myrthe. Dr. Bill Bass is een vooraanstaande wetenschapper op het gebied van de forensisch onderzoek. In De Body Farm vertelt hij over zijn fascinatie voor het vak, de reden waarom hij het is gaan studeren, zijn opleiding en opleiders en over de toevallige oprichting van de bodyfarm, het openlucht instituut op een heuvelrug in Tennessee, dat vol ligt met menselijke lichamen in diverse staten van ontbinding. Om te onderzoeken en daarmee bepaalde moorden te kunnen oplossen.

Bass vertelt 'mooie verhalen', hoe vreemd dat ook klinkt met een boek waarvan het hoofdthema 'rottende lijken' is. Eén zo'n mooi verhaal is de oprichting van de bodyfarm. Bass had ter onderzoek een 'drijver' ontvangen, dat is een drijvend lijk opgevist uit het water. Hij vertelt: 'De hulpsheriff wilde het stinkende lijk niet mee terug naar Kingston nemen, dus stemde ik erin toe dat het op de universiteit zou blijven. Het probleem was dat ik ook geen koelinstallatie had. Omdat het weekend voor de deur stond, verpakte ik het lijk in plastic, plakte het zo goed mogelijk dicht en stopte het in de bezemkast in een toilet naast mijn kantoor.'

Uiteraard kreeg de concierge de schrik van zijn leven toen hij in het weekend 'toen hij het stinkende pakket in zijn kast openmaakte en zag wat erin zat.' Het leidde rechtstreeks tot de oprichting van de bodyfarm. Bass: 'Ik zocht hulp bij mijn baas, de voorzitter van de faculteit. Ik legde ons dilemma uit, dat hij snel en gelaten doorgrondde. Hij sloeg een telefoongids van de campus open, liep door de lijst van het College of Agriculture, voerde een kort telefoongesprek en loste mijn probleem op. De landbouwschool bezat enkele boerderijen buiten de stad en op een van die boerderijen stond een leeg gebouw, een varkensschuur, in feite een loods die aan één kant openstond.' Het begin van de bodyfarm in 1980.

Bass vertelt en passant ook over zijn privéleven, over zijn drie vrouwen, waarvan hij er twee overleefde. Alle twee overleden ze aan kanker.

Het voorwoord is van Patricia Cornwell, schrijfster van detectives, waaronder de The Body Farm uit 1996 (in het Nederlands verschenen als Modus Operandi).

De Body Farm van Bill Bass en Jon Jefferson verscheen bij Bruna Uitgevers B.V. Het kost € 16,95, isbn 90 229 8689 6.

Terug naar archief...