DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-07-2004
ONTSLAG MEDEWERKER VAN CREMATORIUM VANWEGE SCHOKKENDE FOTO'S VAN LIJKEN

Assistent uitvaartzorg A. de V. (42) was zo geÔnteresseerd in dode lichamen dat hij allerlei schokkende foto's van internet haalde en deze bundelde in zijn 'rampenmap'. Het fotomapje belandde in de personeelskantine van het crematorium en daar was niet iedereen blij mee.


Dit meldt de Stentor van vandaag. Vooral de werkgevers van De V. konden dit niet waarderen. Eind april jongstleden werd de man op staande voet ontslagen door zijn werkgever uitvaartvereniging Yarden. De V. vocht dit ontslag onlangs aan bij de kantonrechter in Lelystad. Hoewel de rechter vindt dat het ontslag op staande voet te ver gaat, wordt de arbeidsovereenkomst wel ontbonden aangezien het niet meer reŽel is dat de V. in dienst blijft.

De Lelystedeling werkte bijna zes jaar als assistent uitvaartzorg bij het bedrijf. Hij hield zich onder meer bezig met het ophalen en het opbaren van overledenen. Hij maakte geregeld mee dat lijken ernstig verminkt waren. Enkele jaren geleden stelde De V. een mapje samen, met daarin allerlei foto's die hij van internet haalde. Gruwelijke foto's. Zoals iemand die door een trein was overreden, iemand die in het gezicht was geschoten met een jachtgeweer en een lichaam zonder hoofd. De Lelystedeling doopte het fotomapje 'rampenmap' en nam het volgesn eigen zeggen mee naar zijn werk om het aan collega's te laten zien en zo aan te tonen waarmee ze zouden kunnen worden geconfronteerd.

Toen iedereen het mapje had gezien en er ook geen commentaar viel te beluisteren van zijn werkgevers, belandde de rampenmap uiteindelijk in een bureaula van De V. Bij een promotie naar het crematorium kreeg de man een andere werkplek. Hij vergat het mapje mee te nemen. Jaren later, begin april van dit jaar, dook het gruwelijke mapje plotseling weer op in de personeelskantine.

De rechter ziet geen bewijs dat de V. dat mapje zelf in de kantine heeft neergelegd om bijvoorbeeld te shockeren. Maar de kantonrechter noemt het wel laakbaar dat hij de rampenmap niet heeft weggehaald nadat hij het had zien liggen. "Van iemand werkzaam in de uitvaartzorg/crematorium mag worden verlang dat deze op uiterst respectvolle en waardige wijze omgaat met overleden personen," aldus de rechter.

Bovendien moet De V. zich realiseren dat deze schokkende foto's een enorme impact kunnen hebben, zegt de rechter in haar uitspraak. Al met al zijn er redenen genoeg om het dienstverband tussen Yarden en de Lelystedeling te beŽindigen. De rechter heeft bepaald dat De V. recht heeft op een vergoeding van een maandloon van ruim 2000 euro. De proceskosten zullen worden gedeeld.

Terug naar archief...