DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-07-2004
ONTSLAG MEDEWERKER VAN CREMATORIUM VANWEGE SCHOKKENDE FOTO'S VAN LIJKEN

Assistent uitvaartzorg A. de V. (42) was zo geÔnteresseerd in dode lichamen dat hij allerlei schokkende foto's van internet haalde en deze bundelde in zijn 'rampenmap'. Het fotomapje belandde in de personeelskantine van het crematorium en daar was niet iedereen blij mee.


Dit meldt de Stentor van vandaag. Vooral de werkgevers van De V. konden dit niet waarderen. Eind april jongstleden werd de man op staande voet ontslagen door zijn werkgever uitvaartvereniging Yarden. De V. vocht dit ontslag onlangs aan bij de kantonrechter in Lelystad. Hoewel de rechter vindt dat het ontslag op staande voet te ver gaat, wordt de arbeidsovereenkomst wel ontbonden aangezien het niet meer reŽel is dat de V. in dienst blijft.

De Lelystedeling werkte bijna zes jaar als assistent uitvaartzorg bij het bedrijf. Hij hield zich onder meer bezig met het ophalen en het opbaren van overledenen. Hij maakte geregeld mee dat lijken ernstig verminkt waren. Enkele jaren geleden stelde De V. een mapje samen, met daarin allerlei foto's die hij van internet haalde. Gruwelijke foto's. Zoals iemand die door een trein was overreden, iemand die in het gezicht was geschoten met een jachtgeweer en een lichaam zonder hoofd. De Lelystedeling doopte het fotomapje 'rampenmap' en nam het volgesn eigen zeggen mee naar zijn werk om het aan collega's te laten zien en zo aan te tonen waarmee ze zouden kunnen worden geconfronteerd.

Toen iedereen het mapje had gezien en er ook geen commentaar viel te beluisteren van zijn werkgevers, belandde de rampenmap uiteindelijk in een bureaula van De V. Bij een promotie naar het crematorium kreeg de man een andere werkplek. Hij vergat het mapje mee te nemen. Jaren later, begin april van dit jaar, dook het gruwelijke mapje plotseling weer op in de personeelskantine.

De rechter ziet geen bewijs dat de V. dat mapje zelf in de kantine heeft neergelegd om bijvoorbeeld te shockeren. Maar de kantonrechter noemt het wel laakbaar dat hij de rampenmap niet heeft weggehaald nadat hij het had zien liggen. "Van iemand werkzaam in de uitvaartzorg/crematorium mag worden verlang dat deze op uiterst respectvolle en waardige wijze omgaat met overleden personen," aldus de rechter.

Bovendien moet De V. zich realiseren dat deze schokkende foto's een enorme impact kunnen hebben, zegt de rechter in haar uitspraak. Al met al zijn er redenen genoeg om het dienstverband tussen Yarden en de Lelystedeling te beŽindigen. De rechter heeft bepaald dat De V. recht heeft op een vergoeding van een maandloon van ruim 2000 euro. De proceskosten zullen worden gedeeld.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


robin schreef op 22-2-2010:
leuk


venus schreef op 18-4-2006:
ik vind het een goed artikel om te lezen zeer interssant.
doe zo voort!!


cor de weerd schreef op 12-7-2005:
ik vind wel dat de V. te ver ging maar ze konden hem ook een fikse waarschuwing geven.
gebeurt het nogmaals dan ben je wel ontslagen


Hunne schreef op 18-7-2004:
Het kan mij nog steeds verbazen hoe veel mensen de dood toch vooral als iets "positiefs" willen zien (of noem het "ontkennen") Het mag niet vies of afgrijselijk, oneerlijk of bruut zijn. Het moet waardig zijn en gepast en ook na de dood wordt alles beter (nooit erger blijkbaar...). Zouden de werkgevers van deze man nu echt denken dat zij op een zonnige herfstdag, terugkijkend op een vol en tevreden leven, na de thee zachtjes indommelen terwijl grootmoeder in de keuken het avondeten verzorgt en de kleinkinderen in de tuin spelen? Nare zaak .