DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-07-2004
KRUISJE ZETTEN IS NIET VOLDOENDE

Let op hoe u uw laatste wensen vastlegt. Alleen een codicil of een wilsbeschikking zijn rechtsgeldig. Dat heeft een rechter in Arnhem gisteren beslist.


Hij deed uitspraak in de zaak waar we eerder over schreven: Een vrouw eiste de urn met as van haar overleden vriend op. Die vriend had tien dagen voor zijn overlijden op schrift laten weten dat hij wilde dat zijn as zou worden verwerkt tot een diamant. De familieleden weigerden de urn met as af te staan. Zij zeiden over een rechtsgeldig, handgeschreven codicil uit 1996 te beschikken.

De rechter heeft de eis van de vriendin afgewezen. De wet bepaalt namelijk dat iemand in een notariŽle akte of in een eigenhandig geschreven, in het bijzijn van getuigen ondertekende verklaring zijn wensen rondom overlijden en begraven mag vastleggen. De overleden man had 'alleen maar' enkele mogelijkheden aangekruist in het boekje van de uitvaartvereniging waarvan hij lid was. Volgens de rechter zijn die handgeschreven kruizen voor of achter een voorgedrukte tekst geen volledige verklaring en daarom niet rechtsgeldig.

Terug naar archief...