DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-06-2004
NU OOK IN AMERIKA: MEER VROUWEN DAN MANNEN LEREN VOOR UITVAARTONDERNEMER

Wat in Nederland al een tijdje zo is, blijkt nu ook in Amerika het geval: steeds meer vrouwen ontdekken de uitvaartwereld als een geschikte werkplek. In 2003 bestond 52 procent van alle studenten die een uitvaartopleiding volgen uit vrouwen. In 1971 was dit nog maar 5 procent. Cijfers die bekend werden gemaakt door de American Board of Funeral Service Education.


Eén van de redenen voor vrouwen om voor het beroep te kiezen zijn de flexibele werktijden. Daarnaast zijn vrouwen in sommige voor dit beroep belangrijke vereisten vaak beter dan mannen. Een man: “Over het algemeen zijn vrouwen beter in communiceren. Bovendien doen ze beter hun best omdat ze willen bewijzen dat ze het werk even goed aankunnen als mannen. En de families zijn dol op ze.”

Veel vrouwen kiezen het uitvaartvak als een tweede carrière en volgen een opleiding als ze al boven de 30, 40 of 50 zijn. In 2003 was 31 procent van de nieuwe studenten ouder dan 30 jaar. En anders dan in veel andere beroepen zijn grijze haren en levenservaring geen nadeel, eerder een groot voordeel.

Geld speelt meestal een ondergeschikte rol bij de beroepskeuze. Want wie dit beroep kiest omdat hij/zij denkt (snel) rijk te kunnen worden, vergist zich, meldt de American Board of Funeral Service Education. Het gemiddelde inkomen van een manager van een uitvaartverzorger in dienst van een onderneming is $ 47.000. Een eigenaar van een uitvaartonderneming heeft ongeveer $ 60.000. Maar geld is voor de meeste vrouwen geen reden het vak te kiezen. Voldoening, iets te kunnen betekenen voor anderen, dat zijn belangrijke redenen. Eén van de vrouwen die het vak sinds kort uitoefenen: “Het vak verandert je drastisch. Je ziet dagelijks dat het leven kort is en dat zorgt ervoor dat je de eenvoudige en kleine dingen gaat waarderen.”

Dat de Amerikaanse ‘uitvaartvrouwen’ weinig verschillen van de Nederlandse, blijkt uit Meehuilen kan niet.

Terug naar archief...