DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-06-2004
KIEZEN VOOR EUROPESE BEGRAAFPLAATSEN

De ASCE? Nooit van gehoord. Maar dat is niet zo verwonderlijk, want er is geen één Nederlandse begraafplaats lid van. Vandaar dat ook de 'Week van de Europese begraafplaats' geheel aan ons land voorbij gaat.


Zal het iets met de Europese verkiezingen te maken hebben? Of is het toeval dat de 'Week van de Europese begraafplaats' ongeveer gelijk loopt met 'de week' van de verkiezingen?

ASCE staat voor Association of Significant Cemeteries in Europe. En dit jaar wordt 'de week' voor het eerst georganiseerd. De ASCE wil zo het publiek wijzen op het cultuurhistorische belang van begraafplaatsen. Ook al neemt het begraafplaatstoerisme steeds meer toe en worden begraafplaatsen steeds vaker als monument beschermd door overheden, toch meent de ASCE dat de culturele betekenis van begraafplaatsen bij veel mensen nog onbekend is en daarom ondergewaardeerd wordt. Het kan beter. Want hoe meer aandacht voor begraafplaatsen, hoe beter ze worden beschermd en onderhouden.

Niet in Nederland, maar wel in steden als Hamburg, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Milaan, Oslo, Rome, Stockholm en Wenen zijn en worden rondleidingen, lezingen, concerten en tentoonstellingen gegeven. Negentien steden en landen doen mee aan het project. Niet
Vereniging De Terebinth
vreemd genoeg. Omdat, zo laat een woordvoerder weten, de vereniging zich richt op het Nederlandse funeraire erfgoed en daarom niet actief deelneemt aan de ASCE.

Terug naar archief...