DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-06-2004
GEZOCHT: BEKENDE (DODE) NEDERLANDERS

Wij ontvingen onderstaand bericht annex oproep van de initiatiefnemers van de nieuwe site BDN (Bekende Dode Nederlanders). Met daarbij de vraag of wij aandacht aan het bericht zouden willen besteden. Bij deze dan. BDN schrijft:


Begin maart ging een van de initiatiefnemers van Bekende Dode Nederlanders (BDN) op bezoek bij Zorgvlied in Amsterdam. Tijdens zijn wandeling, over deze begraafplaats, viel het op dat hier behoorlijk wat Bekende Nederlanders waren begraven. Thuis gekomen heeft hij de PC opgestart en is op het internet gaan zoeken wat er allemaal te vinden was over Bekende Dode Nederlanders en hun laatste rustplaats. Dat viel bitter tegen. Er staat heel veel online maar weinig informatie over waar hun laatste rustplaats zich bevindt. Zou het dan toch zo zijn dat toen het taboe over seks ophield te bestaan, dit taboe gebruikt werd voor de dood? Een paar weken later is hij met wat vrienden teruggegaan naar Zorgvlied en heeft daar een lijst gekregen van Bekende Nederlanders die op Zorgvlied hun laatste rustplaats hebben gevonden. Met deze informatie en de ‘slechte’ bereikbaarheid van gegevens in het achterhoofd was na een avondje brainstormen het idee voor de site geboren, welke op 29 mei 2004 het levenlicht zag: www.bekendedodenederlanders.nl. De site is nog verre van compleet! Er moet nog veel gebeuren om een goede site met veel informatie te krijgen. Er moeten nog op diverse locaties foto's gemaakt worden, biografieën moeten nog worden bijgeschaafd en diverse data welke nog niet in de database staat dient nog te worden geverifieerd.

Bij het opstarten zijn we begonnen met 5 Bekende Nederlanders en we willen gaan proberen iedere week er 5 te publiceren. Dit houdt in dat we op 1 januari 2005 honderd BN'ers op de site hebben staan.

Wij willen creatieve geesten de ruimte geven om hun foto's of mensen die graag biografieën schrijven ook te plaatsen op onze website. Zo moet het een site worden van iedereen voor iedereen. Helaas kunnen we niet putten uit bekende gedrukte media, het enige wat over Bekende dode Nederlanders is te vinden is het boek Hun laatste Rustplaats wat reeds uit 1985 stamt en behoorlijk verouderd is.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Frits schreef op 17-11-2004:
Het is jammer wanneer je kritiek levert, positief of negatief, dat mensen persoonlijk worden. Is toch nergens voor nodig?

Maar ik moet Arslan gelijk geven, de site bekendedodenederlanders.nl is niet echt consequent. Daarnaast worden er inderdaad entry's aan het gastenboek verwijderd. Sommige daarvan kan ik me heel goed voorstellen, andere weer helemaal niet, behalve dan dat deze laatste misschien wat kritisch waren. Begin je een website, dan kun je kritiek verwachten. Of mag dat tegenwoordig ook al niet meer?Jan Ooms schreef op 13-11-2004:
Arslan ga je eerst eens verdiepen over het verschil tussen het sturen van een mail en het plaatsen van een bericht. Ook jou volgende bericht raakt weer kant nog wal... en mijn mail is niet verwijderd daar is gewoon keurig op geantwoord. Ik geef toe dat het moeilijk is om met computers om te gaan, maar als je er geen verstand van heb praat er dan ook niet over. Als laatste wil ik nog even zeggen dat jij je beter kunt gaan verdiepen in computers en wat daar allemaal mee kan en hoe dat dan precies heet en dat je je dan pas eens gaat bemoeien met dingen op het internet. Rest mij niets anders dan jou heel veel wijsheid te wensen, sterkte knul, je hebt het heel erg hard nodig. O ja, je antwoord zal ik niet meer lezen, ik denk dat alles wat gezegd moest worden gezegd is en dat jij dingen toch weer naar je toe trekt.


arslan schreef op 12-11-2004:
Al zou ik belangen hebben bij een andere site, dan nog zou het fijn zijn als jouw mail gewoon was blijven staan. Nu wordt er kennelijk met twee maten gemeten. Het is in alle gevallen pijnlijk als er zo kort na een overlijden al allerlei info op deze wijze wordt gepubliceerd. Desalniettemin ben ik van mening dat de site vooruit gaat en zo'n gastenboek geeft mensen ruimte om hun mening te ventileren.....


Jan Ooms schreef op 12-11-2004:
Nou Arslan je bent inderdaad slecht geinformeerd! Ik heb een mail gestuurd naar de beheerders van Bekende Dode Nederlanders en een keurig antwoord terug gehad. Wat ik niet snap is waarom je die mensen iedere keer aanvalt op hun ethiek, heb je wellicht belangen bij een andere site?


Arslan schreef op 12-11-2004:
Kennelijk krijg ik toch nog een beetje gelijk wat ethiek aangaat want Dode Bekende Nederlanders het blijft meten met twee maten. Donald Jones is dood en gelijk staat het op de site. Theo van Gogh wordt vermoord en minstens zo bekend maar niets daarover. Het wordt in dit geval kennelijk niet als netjes ervaren om er aandacht aan te besteden....... mailtjes daarover worden netjes verwijderd!


Willem D.Windhorst schreef op 20-10-2004:
Na op de tv bij rtl 4 van deze pagina gehoord te hebben ben ik hem op gaan zoeken.Goed gedaan,kom ik ook nog een van alles te weten via de links.
Top


Peter Faase schreef op 15-6-2004:
@René van Dam: Dank voor je woorden. Wees gerust wij houden ons alleen bezig met 'bekende dode'en de rest sturen we naar jullie site.

@Speck: Bedankt voor het voeren van onze 'verdediging' Mocht je nog problemen hebben met zoeken stuur ons maar even een mailtje wij helpen wel even met google.

@Arslan: Over ethiek valt te twisten. Als je ons een mailtje had gestuurd met de vraag hoe wij er over dachten had je je ongenuanceerde uitspraak kunnen besparen. Wanneer iemand overleden is plaatsen wij alleen een foto van de overledene met een kleine bio. Dit kun je ook in iedere krant lezen dus die hebben dan ook geen ethiek? Wij gaan pas over tot het plaatsen van een foto van zijn/haar laatste rustplaats op z'n vroegst 1 jaar na het overlijden.

Tot slot we hebben onze site niet gemaakt om daar eens goed lol te hebben over dode BNers! Wat wij willen is de mensen die ons dierbaar waren herinneren, hun leven in korte bewoording beschrijven en nimmer het cultureel erfgoed van hun graf verloren laten gaan (zoals helaas al in veel gevallen gebeurd is). Voorts aan iedereen die niet in de mogelijkheid is hun graf te bezoeken (om wat voor reden dan ook) het laten zien hoe en waar de Bekende Nederlander ligt.

Met vriendelijke groet,

Peter J. Faase
Webteam BDNMaud Van Haegenborgh schreef op 11-6-2004:
Ik ben Maud
Ik geloof in leven na de dood.
Ik ben bijna dertien en ik hou van het leven.
Ik las een boek waarin stond (en die had dat weer van The Quest) To know life you must know death, to now death you must die
ik vind die uitspraak heel waar. HEEL waar.
Wat ik ook heel waar vind is dat je niet bang kunt zijn voor de dood. Je kunt alleen bang zijn voor het onbekende.
Maud


Speck schreef op 10-6-2004:
Literatuurlijsten met Bronnen over bekende nederlanders, gidsen...
het internet als dat al als zodanig bestaat is zeer uitgebreid en als iemand een site wil maken om het allemaal zogenaamd te bundelen ben ik het daar van harte mee eens, maar wie ben ik!
Stuur eens een mail naar info@bekendedodenederlanders.nl want waar Michiel Adriaanszoon de Ruyter begraven ligt staat op genoemde site nog niet beschreven! Opbouwende kritiek is altijd welkom.


arslan schreef op 10-6-2004:
Op het internet bestaan diverse goede literatuurlijsten met bronnen over bekende Nederlanders. Daarnaast bestaan er meerdere gidsen over bekende Nederlanders, zoals bijvoorbeeld "Waar ligt Poot" uit 1997. En dan wie weet niet waar bekende Nederlanders als Michiel de Ruyter begraven liggen! Google het uit, zou ik zeggen, daar hoef je niet geleerd voor te zijn.


Speck schreef op 9-6-2004:
Misschien wil de Hooggeleerde heer Arslan zo vriendelijk zijn om ons minder ontwikkelde en slecht belezen medelanders in te wijden in de kunst van het vergaren van informatie.arslan schreef op 9-6-2004:
Beetje ethiek t.o.v. de overledene en diens nabestaanden is de makers kennelijk vreemd! Je gaat toch niet zo kort na de dood van Dresselhuys of Mol al een populaire website daarmee vullen! En dan: wie de wegen en de literatuur kent weet dat er voldoende informatie is over waar bekende Nederlanders begraven zijn.


René ten Dam schreef op 9-6-2004:
Jammer dat de initiatiefnemers van deze site niet is opgevallen dat er al een site is waar beroemde graven te vinden zijn, te weten dodenakkers.nl.
Een site die al enkele jaren online staat.
Weliswaar geen site die specifiek gaat over beroemde nederlanders, maar juist een breed beeld over funeraire cultuur wil bieden aan geďnteresseerden.
Desalniettemin is er ook over bekende nederlanders een schat aan informatie te vinden op dodenakkers.nl, juist ook over hun laatste
rustplaats.

Overigens wens ik de initiatiefnemers wel veel succes met hun nieuwe site.

René ten Dam
Stichting Dodenakkers.nl