DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-05-2004
DOODGAAN IN AMERIKAANSE STIJL

Deze week geen Six feet under. Misschien vindt de NPS dat de belevenissen van Nate, David, Claire en anderen niet gepast zijn op een hemelvaartavond? Voor wie geen week zonder het Amerikaanse uitvaartwezen kan, hier enkele artikelen over 'the American way of death'.


In Amerika is alles dikker, groter, kleurrijker, opvallender. Ook de dood. Ook de begraafplaatsen. In Amerika mag een begraafplaats gerust met een pretpark vergeleken worden. Maar dan wel een beschaafd pretpark, voor een verheffend dagje uit. Dat geldt zeker voor de Forest Lawn Memorial-Parks, vijf begraafplaatsen in Los Angeles en omgeving wel noemen. Zij lokken bezoekers met de belofte van een onderhoudend dagje uit voor het hele gezin. De coca cola- en hamburgerstands ontbreken, het vermaak is er beschaafder dan in Seaworld, Universal Studios of Disneyland, maar amusement is het. Vooral Forest Lawn Glendale, dat vlak boven Hollywood ligt.

Voor een Amerikaan dood de kist en de grond in gaat wordt hij gebalsemd. 'Balsemen is een griezelige praktijk. Balsemers snijden de buik open, de hele inwendige ruimte, eigenlijk lijkt het erg op het schoonmaken van een kip of een vis. Ze trekken de ingewanden eruit, wassen ze, doen ze in een plastic zak, stoppen ze weer terug in het lichaam en naaien het lichaam dan weer dicht, precies als bij de kippen die je koopt. Wie eenmaal gezien heeft hoe het gaat, zou nooit in een miljoen jaar toestemming geven om iemand waar hij van houdt te laten balsemen.' Zo liet de man van Jessica Mitford, dé voorvechtster van een eenvoudiger en natuurlijker uitvaart in Amerika en auteur van de bestseller The American Way of Death, aan een krant weten. Lees hier meer daarover: Het lot van elke Amerikaan.

De uitvaartgigant Kroehner die het bedrijf van de gebroeders Fishers probeert te kopen, en daarbij nogal slinkse methoden gebruikt, is uiteraard gebaseerd op het werkelijk bestaande bedrijf Service Corporation International.

Overigens schijnen de gebroeders Nate en David Fisher losjes gebaseerd te zijn op de gebroeders Cassity die het Hollywood Forever Memorial Park hebben opgekocht en nieuw leven ingeblazen.

Terug naar archief...