DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-05-2004
PèRE LACHAISE 200 JAAR

Op 21 mei 1804 opende Père Lachaise haar deuren. Door velen wordt deze Parijse begraafplaats tot de mooiste ter wereld gerekend. Wat zeker is, is dat er waarschijnlijk geen andere begraafplaats te vinden is waar evenveel, laat staan meer beroemdheden begraven liggen.


Reden genoeg eens een bezoek te wijden aan deze prachtige, uitgestrekte dodenstad. In werkelijkheid of virtueel, op de site van de begraafplaats, waar je met behulp van je muis kan rondbanjeren tussen de graven.

Ter gelegenheid van het tweehonderd jarig bestaan worden er tal van activiteiten georganiseerd op en rond de begraafplaats, waaronder gratis rondleidingen, een expositie van foto's en oude gravures van de begraafplaats en een wijnproeferij waar de grand vin de Brouilly 'le Château de Lachaize', voor het eerst gemaakt in 1676 door de monnikken van Père Lachaise, geproefd kan worden. Verder zijn er diverse lezingen en op zaterdag een concert in de grote zaal van het crematorium van Père Lachaise.
Voor het hele programma ga naar www.graveyart.net, een Nederlandse site die geheel is gewijd aan de Parijse begraafplaatsen.

Bij het echte of virtuele bezoek kunt u de gids Beroemde doden van Père Lachaise en andere begraafplaatsen van Parijs van Guus Luijters bij de hand houden. Luijters vertelt over leven en dood van de beroemdheden. Het boek dat onlangs uitkwam bij uitgeverij Aspekt is rijk geïllustreerd.

En wie er nog geen genoeg van heeft, hier
De dood en de toerist, over toerisme en Parijse trekpleisters van de dood in deze en vorige eeuwen. In de negentiende eeuw liep de bezoeker aan Parijs niet alleen weemoedig over Père Lachaise, hij griezelde tevens in het onderaardse knekelhuis de 'Catacomben' (wat ook nu nog bezocht kan worden) en huiverde in het mortuarium voor drenkelingen.

Terug naar archief...