DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-05-2004
MOEDERMONUMENT

Na een gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters en een 'vadermonument' komt er nu ook een speciaal monument voor moeders op de Amstelveense begraafplaats. Zondag, op moederdag, wordt het onthuld.


Het wordt een plek waar nabestaanden moeders kunnen herdenken, die geen eigen gedenkplaats hebben. Moeders die gecremeerd zijn of moeders die ergens anders begraven zijn of van wie het graf al geruimd is. Onder het moedermonument kan, op anonieme wijze, as van overleden moeders worden verstrooid. Daar is ook de gelegenheid, ter vervanging van as, om een pakje met persoonlijke memorabilia van de overleden moeder bij te laten zetten. Deze mogelijkheden geven deze plek extra herdenkingswaarde.

Het monument is gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Louis J. Vreugde en heeft eerder op het graf gestaan van een kinderarts die op Zorgvlied begraven lag. Het beeld is in 1916 geplaatst door de moeders van de kinderen die door deze arts zijn behandeld. In 1993 is dit graf teruggegeven aan Zorgvlied. Sindsdien heeft de begraafplaats het beeld, dat van grote kunstzinnige waarde is, bewaard.

Aanstaande zondag 9 mei wordt om 15.00 uur het moedermonument onthuld. Voorafgegaan door een programma in de aula van Zorgvlied dat om 14.30 uur begint. Met toespraken van Arpad F.H. Nesvadba, hoofd van de begraafplaats, en de Amstelveens wethouder van cultuur M.J. Alink. Jan Clemens Lampe draagt zijn gedicht 'Moeder' voor en Judith Kammerman zingt het lied 'Geen Kind Meer'. Daarna is gelegenheid tot het leggen van bloemen of branden van kaarsen ter nagedachtenis aan overleden moeders en/of grootmoeders. Ge´nteresseerden zijn van harte welkom bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.

Verleden jaar werd op vaderdag het Vadermonument onthuld en enkele maanden eerder de 'Gebroken Kolom', gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters.

Terug naar archief...