DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-04-2004
LAAT UW FANTASIE DE VRIJE LOOP

Op dood.nl noemen we het vriesdrogen. De uitvaartwereld spreekt van lyofilisatie. Beide woorden voldoen niet, want dat klinkt toch niet: ik heb gisteren mijn vader gevriesdroogd. Of: hoe was de lyofilisatie van je moeder?
Wie bedenkt een nieuwe naam?


Als we de reacties mogen geloven op het eerder op dood.nl geschreven stukje Vriesdrogen wordt de toekomst, dan zou vriesdrogen wel eens echt de toekomst kunnen hebben.

En misschien is het alleen maar een kwestie van wennen, en was 'cremeren' in het begin ook een term waar mensen vreemd tegen aan keken of niet respectvol genoeg vonden klinken.

Suggesties die al zijn gedaan op deze site zijn 'vereeuwigen' en 'reduceren'. De eerste klinkt te algemeen en is op te veel handelingen van toepassing (we worden al vereeuwigd als we op de foto worden gezet), de tweede klinkt te zakelijk. Dus, wie komt met dé term die om te beginnen precies de lading dekt, verder uitspreekbaar is, overledenen waardig en zowel als zelfstandig naamwoord als in werkwoordvorm logisch klinkt.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Iris Hoekstra schreef op 27-5-2009:
Distilleren.
Misschien niet het meest geschikte werkwoord, omdat het associaties opwekt van vloeistoffen, maar dat is wat er in feite wordt gedaan: de essentie van de mens wordt behouden, de meest pure vorm zou je kunnen zeggen of wordt dit te zweverig?
Het ligt prettig in het gehoor, persoonlijk vind ik het bijzonder mooi klinken. Bovendien is zowel de spelling destilleren als distilleren goedgekeurd en ik geloof dat destilleren meer bekend is van alcohol en allerhande parfums, dus ligt distilleren voor de hand? Bovendien is di/estillatie een techniek die gebruikt wordt voor het vangen van vluchtige geuren bijvoorbeeld, en wat is er vluchtiger dan de gedachte aan iemands geest? Voor een dode gaat het immers niet meer om het lichaam.


ton duivenvoorden schreef op 13-4-2006:
zo'n transformatieproces, ijs gaat over in waterdamp, heet in de natuurkunde gewoon sublimeren en dat lijkt mij een sublieme verbloeming voor de ongewenste realiteit.


marcel kolder schreef op 21-9-2004:
Vriesdrogen heeft bij mij een negatieve associatie. Gevriesdroogde groenten op vakantie smaakte echt belabberd. Vooral de boerenkool. Ik breek graag een lans voor innovatie, maar kies daar een naam bij die voor de nabestaanden respect biedt en internationaal is. Ik doe hieronder een aantal suggesties:
eroderen
transformeren
dusteren


cees buitendijk schreef op 5-9-2004:
vergruizen


Esther schreef op 5-9-2004:
Toen ik mijn idee n.a.v. het artikel in de krant op deze site wou vermelden zag ik dat marleen een soort gelijk idee had. Aangezien mijn idee toch enigzins afwijkt hierbij toch mijn reactie:
Kristalliseren
Een reeds bestaand werkwoord, waarvan vrijwel iedereen weet hoe het in zinsverband toegepast moet worden. Daarnaast is het in ieder land vertaalbaar.
Rick schreef op 4-9-2004:
Wij zouden willen spreken van 'vriemeren' of 'vriestreren' respectievelijk van 'gevriemeerd'of vriematie en gevriestreerd' c.q. vriestatie


marleen schreef op 2-9-2004:
"kristalleren" - ik moet morgen ook nog naar de kristallatie van mijn oma... Gelukkig is het kristallatorium hier vlak in de buurt!


K.Lentze schreef op 1-9-2004:
Zouden we i.p.v. over 'vriesdrogen' of lyofilisatie misschien kunnen
spreken over: 'decreatie' en
'decreëren'?


W.Woestenburg schreef op 6-5-2004:
Verstoffen.


Speck schreef op 18-4-2004:
Afpoeieren.
lodeizen schreef op 18-4-2004:
Ik vind vriesdrogen weliswaar een term om aan te wennen, maar vind het idee zeker niet eng. Waar kan ik hier meer details over vinden?