DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-04-2004
NIEUWE KUNST OP OUDE GRONINGER KERKHOVEN

Ontwerp een gedenkteken gewijd aan een zelf gekozen figuur of grootheid. Het mag een reële of fictieve figuur zijn, dan wel een historische, literaire grootheid, een idee van filosofische aard of een wetenschappelijk feit.


Zo luidde de concrete opdracht voor het project Beeldende kunst op Groninger Kerkhoven, waarmee kunstenaars uit de hele wereld opgeroepen werden een idee in te dienen. Na twee intensieve selectierondes hebben negen kunstenaars een opdracht gekregen tot het ontwikkelen van een projectvoorstel. Deze ontwerpen worden vandaag in de kerk van Wittewierum gepresenteerd. Tevens zal het eerste exemplaar van de publicatie over de ontwerpen, Op hoogte gedacht, worden uitgereikt aan de heer Hans Gerritsen, gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Groningen.

Groningen kent veel oude kerkhoven rond kerken die op eeuwenoude wierden liggen en duidelijk als bakens in het landschap te herkennen zijn. Het hoogteverschil ten opzichte van het landschap kan soms oplopen tot vijf meter. Om dit natuurlijke ‘archief’ ook voor volgende generaties te bewaren heeft de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in 1999, onder de titel Kerken in het Groen, in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen een bijzonder project geďnitieerd, waarbij herstel en restauratie van vijftig markante oude kerkhoven is gerealiseerd.

Door deze restauratie te laten volgen door het project Beeldende kunst op Groninger Kerkhoven, door hedendaagse kunst op eeuwenoude kerkhoven te brengen, hoopt de SOGK de toeristische waarde van het project Kerken in het Groen een extra dimensie te geven.

De 9 kunstenaars zijn: Pieter Laurens Mol, Jan Kuipers en JCJ Vanderheyden (Nederland), Rodney Graham (Canada), David Kremers (USA), Huang Yong Ping (China), Paul Perry (Engeland), Meschac Gaba (Cotonou Benin) en Stanley Brouwn. De kunstwerken zullen een plaats krijgen op de volgende kerkhoven: Nieuw-Beerta, Obergum, Oosternieland, Vierhuizen, Wierhuizen, Wittewierum, Woltersum (2 kunstwerken) en Zuurdijk.

Op de foto een ontwerp van Jan Kuipers voor het kerkhof van Wittewierum.

Terug naar archief...