DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-03-2004
ECHT LIJK GEVRAAGD VOOR TONEELSTUK

De Britse theatergroep ‘1157performancegroup’ is op zoek naar een lijk. Of eigenlijk naar een stervende die snel dood zal gaan en bereid is postuum mee te doen aan het nieuwste stuk van de theatergroep.


Het lijk zal een belangrijke rol spelen in de volgende productie van de experimentele theatergroep: ‘Dead: You Will Be’, dat vanaf 11 mei gebracht zal worden. De dode zal constant op het toneel aanwezig zijn. Door het publiek met een echt lijk te confronteren, willen de makers de mystiek rond de dood doorbreken. Of zoals één van de artistieke leiders van het gezelschap het verwoordt: “Door een echt lijk te gebruiken, hopen we het publiek opnieuw bewust te maken van het lot dat iedereen uiteindelijk treft.”

Wettelijk wordt de theatermakers niets in de weg gelegd, want de wet verbiedt alleen een openbare ontleding, niet een openbare opbaring. Er is al contact gelegd met een balsemer, omdat het lichaam 18 voorstellingen lang enigszins toonbaar moet blijven. De voorstelling vindt plaats in een pakhuis dat is omgebouwd tot een theater in Hackney, oost Londen.

Het toneelgezelschap heeft hospices aangeschreven, want men verwacht daar de toekomstige 'donor' te vinden. Waarschijnlijk iemand, aldus de theatermakers, 'die graag wijdverbreide vooroordelen weerlegt.'

Blijkbaar maakt deze voorstelling deel uit van een nieuwe trend, schrijft de Observer van gisteren, want The Science Museum in Londen heeft plannen om een lichaam in ontbinding tentoon te stellen in een deel van het museum dat alleen toegankelijk is voor volwassenen.

Terug naar archief...