DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-03-2004
ECHT LIJK GEVRAAGD VOOR TONEELSTUK

De Britse theatergroep ‘1157performancegroup’ is op zoek naar een lijk. Of eigenlijk naar een stervende die snel dood zal gaan en bereid is postuum mee te doen aan het nieuwste stuk van de theatergroep.


Het lijk zal een belangrijke rol spelen in de volgende productie van de experimentele theatergroep: ‘Dead: You Will Be’, dat vanaf 11 mei gebracht zal worden. De dode zal constant op het toneel aanwezig zijn. Door het publiek met een echt lijk te confronteren, willen de makers de mystiek rond de dood doorbreken. Of zoals één van de artistieke leiders van het gezelschap het verwoordt: “Door een echt lijk te gebruiken, hopen we het publiek opnieuw bewust te maken van het lot dat iedereen uiteindelijk treft.”

Wettelijk wordt de theatermakers niets in de weg gelegd, want de wet verbiedt alleen een openbare ontleding, niet een openbare opbaring. Er is al contact gelegd met een balsemer, omdat het lichaam 18 voorstellingen lang enigszins toonbaar moet blijven. De voorstelling vindt plaats in een pakhuis dat is omgebouwd tot een theater in Hackney, oost Londen.

Het toneelgezelschap heeft hospices aangeschreven, want men verwacht daar de toekomstige 'donor' te vinden. Waarschijnlijk iemand, aldus de theatermakers, 'die graag wijdverbreide vooroordelen weerlegt.'

Blijkbaar maakt deze voorstelling deel uit van een nieuwe trend, schrijft de Observer van gisteren, want The Science Museum in Londen heeft plannen om een lichaam in ontbinding tentoon te stellen in een deel van het museum dat alleen toegankelijk is voor volwassenen.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


R.Kiljan schreef op 23-4-2004:
Ik vind het een goeie zaak dat er mensen zijn die taboes doorbreken. De dood is een van de taboes die zeker in Nederland nog sterk heersen. Ik vind het jammer dat het geen nederlandse theatergroep is, want ik zou het stuk graag willen zien. Al is het alleen maar om daarna de discussie aan te kunnen gaan met de andere toeschouwers. Goed bezig dus!


W.Woestenburg schreef op 11-4-2004:
Alex, begin eens met het doorbreken van het taboe respect te hebben voor iemand tďjdens zijn leven en de mensen daar om heen.


Alex john schreef op 4-4-2004:
Kom op Jongens, taboes doorbreken is oké, maar iemands overlijden laat een grote leegte achter bij de nabestaanden, Als je je zelf van het leven ontdoet beďnvloed je daarmee altijd anderen, je laat hen achter met een grote leegte, er zijn altijd meer mensen in je leven die om je geven dan je zelf denkt!! Als je daar niet zeker van bent zul je bij de stichting korrelatie iemand vinden de graag naar je pijn wil luisteren en je op weg zal helpen naar verlichting van je pijn. Je kunt deze mensen bellen op nummer 0900-1450.
Natuurlijk sterven er dagelijks velen zonder dat ze daar zelf invloed op uitoefenden, maar laten we vooral rekening houden met de gevoelens van de mensen om ons heen in hoe wij besluiten na de dood met ons lichaam om gaan. Uit de reactie van Fred en Masha krijg ik de indruk dat beide nog jong zijn en de dood nog niet hebben geproefd in hun meest naaste omgeving, en de gevolgen ook nog niet geheel kunnen overzien.
Taboes doorbreken lijkt mij een goede zaak maar wel met respect voor hen die nog onder ons zijn.Fred schreef op 3-4-2004:
Huh huh ja geweldig waarom niet meer lijken, dan lijkt het net echt...ti's echt geweldig dat dit kan en leuk als je sterft dan heb je nog wat te doen!!


Masha schreef op 2-4-2004:
Dit is wel een beetje maf, maar cool... jammer dat ik niet snel doodga... zou ik tenminste na mijn dood nog nuttig zijn


jenniferWallenburg schreef op 1-4-2004:
ik zou graag in aanmerking willen komen met de makers van dit produkt van de toneel.
ik zou wel dood willen zijn en nooit meer willen leven op dit moment. vriendelijke groet mw:j.wallenburgPieter Cleverings schreef op 31-3-2004:
Belachelijk! Dat dat kan zeg, erg gewoon!