DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-03-2004
VAN DE DOOD HOUDEN

Geïntrigeerd raken door de dood, willen lezen over de dood, geïnformeerd willen worden óver en geamuseerd mét de dood, zoals wij op deze site doen, prima. Maar als mensen beweren van de dood te houden en daarom een paar treinen opblazen, is dat bijzonder luguber en angstaanjagend.


‘Jullie houden van het leven en wij houden van de dood,’ liet de militaire woordvoerder van al-Qaida in Europa weten, op de videoboodschap die in Madrid is gevonden na de bomaanslagen op diverse treinen. Een voorbeeld van de waanzin die godsdienst kan zijn. Als mensen er zo zeker van zijn in een hiernamaals te zullen komen, en er daarom niet voor terugschrikken om eventueel zelf om het leven te komen bij een aanslag waarbij het liefst zoveel mogelijk ‘vijanden’ mee de dood in worden genomen, dan zou het voor de wereld beter zijn als de gehele mensheid op slag atheïstisch werd. Want hoe bestrijd je terroristen die zeggen van de dood te houden?

Geloof en geweld. Mel Gibsons The Passion of the Christ maakt het er niet beter op, met zijn bloederige, gewelddadige beeld van het christendom. Waar is de vredelievende gelovige gebleven?

Terug naar archief...