DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-03-2004
BEROEPSGEHEIM GESCHONDEN

Zowel de artsen van Sylvia Millecam als de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben hun beroepsgeheim op grove wijze geschonden, zo betoogt een Utrechtse advocaat in het vakblad Medisch Contact.


In een eerder stukje op dood.nl over het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), vroegen wij het ons al af:

'Mag dit zomaar allemaal worden opgeschreven en vrijgegeven? Vallen gesprekken tussen arts en patiŽnt niet onder het beroepsgeheim? Sylviaís moeder zegt geen toestemming te hebben gegeven voor een onderzoek. Die toestemming was blijkbaar ook niet nodig. Kan het beroepsgeheim zomaar worden opgeheven omdat het een maatschappelijk belang dient? Namelijk: mensen beschermen en waarschuwen voor kwakzalvers.'

Mr. E.J.C. de Jong, advocaat te Utrecht, is duidelijk in de Medisch Contact van deze week:

'De publicatie op internet van het IGZ-rapport over de ziektegeschiedenis van Sylvia Millecam, is een grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkene.'

En over de zwijgplicht van artsen schrijft De Jong:

'De zwijgplicht van artsen is op diverse plaatsen in de wet vastgelegd. De gedachte erachter is dat een patiŽnt vrije toegang tot de arts moet hebben en zich vrij moet voelen om tegen die arts openlijk te spreken, wetende dat die arts daarover geen mededeling aan anderen mag doen. Dat laatste is slechts toegestaan indien de wet daartoe verplicht of indien de patiŽnt daarvoor toestemming geeft. In casu is van belang dat de wet artsen niet toestaat of verplicht om jegens de IGZ de zwijgplicht te doorbreken. Zodoende mag ook in zoín geval slechts worden gesproken als de patiŽnt de arts daarvoor toestemming geeft.
Onbetwist is dat wanneer de patiŽnt is overleden, de zwijgplicht onverminderd van kracht blijft. [...] Duidelijk is dat de behandelend artsen van Sylvia Millecam hun zwijgplicht tegenover de IGZ in ruime zin hebben geschonden. Daarvoor bestond geen wettelijke grond. Of de toestemming van betrokkene kon worden verondersteld, is uiterst twijfelachtig.'

Voor het hele artikel van De Jong: Geschonden zwijgplicht.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Ruud schreef op 13-3-2004:
Weg met alles wat niet iets te maken heeft met de reguliere gezondheidszorg lijkt het credo van de wormen en maden Balkenbende te zijn. Hogervorst liegt het volk voor als hij zegt dat hij vroeger bij een homeopaat is geweest. Hij weet nog precies wat er allemaal op tafel was te zien. Maar wie het was en wanneer dat weet het liegebeestje niet. Millecam wordt misbruikt om de alternatieve gezondheidszorg een loer te draaien. Dat zijn de wormen en de maden van dit Kabinet. Schande!!!!!


J. Hofman schreef op 11-3-2004:
Natuurlijk is het heel triest dat Sylvia Millecam aan kanker is overleden.
Nog triester is het fenomeen dat de zwijgplicht door artsen is geschonden na haar overlijden !!!!
Laat een ding heel duidelijk zijn uit dit verhaal, Sylvia Millecam was een normaal denkende volwassen vrouw,die met haar lichaam mocht doen wat zij wilde !!!!!
Zo ook het bezoeken van alternatieve genezers met alle gevolgen vandien, haar sterven aan kanker.
Ik ben van mening dat de alternatieve genezer in dit geval beroepsbekwamer is wat betreft de wet op de zwijgplicht.
Veel artsen zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen.
Begrijp nog steeds niet waarom artsen zich druk maken over de behandel keuze van Sylvia Millecam ?? en die van de politiek al helemaal niet. Stel je nu eens voor als Sylvia zich totaal niet had laten behandelen, door niets of niemand !!! wie was er dan aan het woord geweest na haar overlijden ????