DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-03-2004
DRONKEN VARKENS DODEN T.B.V. ‘BELANGWEKKEND’ ONDERZOEK

Een overledene met drank op kan het een forensisch arts knap lastig maken, zo blijkt uit een recent onderzoek. Want zie dan maar de exacte tijd van overlijden vast te stellen.


Het is sowieso moeilijk vast te stellen wanneer iemand precies is overleden, als het lichaam lange tijd in de openlucht heeft gelegen. Terwijl dat voor de oplossing van een misdaad (moord) vaak wel gewenst is. De maden die op het stoffelijk overschot worden aangetroffen, spelen daarbij een rol. De ene soort vlieg legt haar eitjes tijdens een ander (eerder of later) stadium van ontbinding dan de andere soort vlieg. De buitentemperatuur en de aanwezigheid van drugs in het lichaam kunnen daarbij verschil maken. Onlangs is ontdekt dat hetzelfde geldt voor alcohol.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft vier varkens vruchtensap met wodka gegeven en ze vervolgens ingespoten met ethanol (vorm van alcohol). Daarmee werd hun alcoholpercentage drie maal het niveau dat is toegestaan om mee achter het stuur te kruipen in diverse Amerikaanse staten. Vervolgens werden de varkens gedood en legden de onderzoekers eitjes van vliegen op de stoffelijk overschotten. Op de ‘dronken varkens’ hadden de larven aanmerkelijk meer tijd nodig om uit te komen.

Dit alles wordt gemeld door het wetenschappelijke blad New Scientist. Als leek denk je dan al gauw dat het meest opmerkelijke door wetenschappers en wetenschappelijk journalisten niet wordt gemeld. Namelijk: hoe makkelijk dieren worden opgeofferd ten behoeve van onderzoek waarbij het niet onmiddellijk gaat om het redden van mensenlevens. Dat ze eerst dronken zijn gevoerd, verzacht het leed nauwelijks.

Terug naar archief...