DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-03-2004
DRONKEN VARKENS DODEN T.B.V. ‘BELANGWEKKEND’ ONDERZOEK

Een overledene met drank op kan het een forensisch arts knap lastig maken, zo blijkt uit een recent onderzoek. Want zie dan maar de exacte tijd van overlijden vast te stellen.


Het is sowieso moeilijk vast te stellen wanneer iemand precies is overleden, als het lichaam lange tijd in de openlucht heeft gelegen. Terwijl dat voor de oplossing van een misdaad (moord) vaak wel gewenst is. De maden die op het stoffelijk overschot worden aangetroffen, spelen daarbij een rol. De ene soort vlieg legt haar eitjes tijdens een ander (eerder of later) stadium van ontbinding dan de andere soort vlieg. De buitentemperatuur en de aanwezigheid van drugs in het lichaam kunnen daarbij verschil maken. Onlangs is ontdekt dat hetzelfde geldt voor alcohol.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft vier varkens vruchtensap met wodka gegeven en ze vervolgens ingespoten met ethanol (vorm van alcohol). Daarmee werd hun alcoholpercentage drie maal het niveau dat is toegestaan om mee achter het stuur te kruipen in diverse Amerikaanse staten. Vervolgens werden de varkens gedood en legden de onderzoekers eitjes van vliegen op de stoffelijk overschotten. Op de ‘dronken varkens’ hadden de larven aanmerkelijk meer tijd nodig om uit te komen.

Dit alles wordt gemeld door het wetenschappelijke blad New Scientist. Als leek denk je dan al gauw dat het meest opmerkelijke door wetenschappers en wetenschappelijk journalisten niet wordt gemeld. Namelijk: hoe makkelijk dieren worden opgeofferd ten behoeve van onderzoek waarbij het niet onmiddellijk gaat om het redden van mensenlevens. Dat ze eerst dronken zijn gevoerd, verzacht het leed nauwelijks.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


w.woestenburg schreef op 1-4-2004:
Wat is het probleem precies?
Er zijn ook genoeg varkens die dronken achter het stuur kruipen om mensen dood te rijden.


.... schreef op 14-3-2004:
Wel zielig, voor die varkens. Maarre hoe zouden ze hebben gesmaakt in de pan??


Dr. H. J.M. Geerings schreef op 13-3-2004:
Geachte heer Hofman, hoe komt u er bij dat een varken 2x sneller zou ontbinden dan een mens? Een weinig wetenschappelijke onderbouwing "dit komt door stoffen". Mijn onderzoek met varkens heeft anders uitgewezen, het kan dagen duren. Bovenal zijn van belang de omstandigheden waarin het lichaam verkeert.Het gaat niet op een algemene stelling te poneren m.b.t. ontbindingssnelheid. Vraag me tenslotte af in welke hoedanigheid u deze stelling meent in te kunnen sturen?!


J.J. Hofman schreef op 10-3-2004:
Sinds wanneer is mensenvlees gelijk aan varkensvlees? een lijk van een varken komt 2x sneller in ontbinding dan een lijk van een mens, dit heeft te maken met aanwezige stoffen in het varkensvlees. Ik vraag mij hierbij dan ook af of de test met varkens wel zo betrouwbaar is voor het vaststellen van de tijd wanneer de dood zijn intreden doet bij een mens.
Verder helemaal oke dit onderzoek een varken is een vleesverstrekker dus geboren voor de slacht, en dronken sterven lijkt mij voor deze varkens vele malen leuker.....Speck schreef op 10-3-2004:
En wat dacht u van al die zielige varkentjes, kipjes, koetjes, visjes &tc &tc die doodgemaakt worden om ons van de hongerdood te redden '-)
Het gaat pas de verkeerde kant op als dronken wetenschappers dieren gaan opofferen voor hun eigen plezier!
Ik ga het gewoon eens proberen om een varkenshaasje te marineren in vruchtensap met wodka..