DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-01-2004
DR. TOD UITVOERIG BELICHT

Der Spiegel van deze week wijdt een special aan Gunther von Hagens, dr. Tod, de man van de plastinaten. In meerdere artikelen probeert het weekblad te achterhalen wie Von Hagens is. Is hij een kunstenaar, een moderne Leonardo da Vinci, een man van de medische wetenschap? Of een charlatan die in naam van kunst en wetenschap afgrijselijke zaken doet?


In drie 'fabrieken van de dood' worden de lichamen ten behoeve van exposities en onderwijs aan medische studenten geplastineerd. Eén 'fabriek' staat in China, daar lagen in november 2003 maar liefst 647 lichamen opgeslagen. Plus nog eens 3909 lichaamsdelen, waaronder benen, handen en allerlei organen. Von Hagens prepareert lijken aan de lopende band, schrijft Der Spiegel. En wat hij in eigen land niet kan vinden, respect en aanzien voor wat hij doet, vindt hij wel ver van huis, zoals in China. Fascinerende lectuur.

Wie Der Spiegel niet voor 3,50 euro in de winkel wil aanschaffen, kan de betreffende artikelen ook downloaden van de site van het blad voor 2 euro minder.

Op dit moment is Körperwelten te zien in Frankfurt, tot 18 april 2004. Voor meer informatie:www.koerperwelten.com
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Jolanda schreef op 6-1-2007:
Ik ben het 100% eens met Dewi! Dit is niet onsmakelijk, je leert zo veel meer over de anatomie van de mensen, dan van die getekende plaatjes in de biologie-boeken! De mensen die Gunther prepareert weten wat er eventueel kan gebeuren als ze hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Je ziet hoe je longen er uit zien als je en kettingroker bent, je kan zien hoe je hart er uit ziet als te veel vet eet, het is tevens een waarschuwing voor mensen die ongezond leven!
Dus zeur er niet over zeg! De halve wereld ligt overhoop met elkaar, en jullie lopen te zeuren over een anatomie-kunstenaar!
Alsjeblieft zeg! Hoe dieren afgeslacht worden zodat DE mens een gehaktbal naar binnen kan werken vind ik NOG smeriger.


sander schreef op 6-1-2007:
dewi, ga lekker veel leren over anatomie en doe niet alsof je niet kan begrijpen dat het grootste deel van de mensen dit apart en vies en zonder respect vind.. die man doet maar wat die wil en verdient maar zoveel geld als die wilt, als ze het maar niet uitzenden op een tijdstip dat de normale mensen ook nog wakker zijn..


Dewi schreef op 7-12-2006:
Jack, Gwen en Inge... Jullie zijn allemaal een stelletje hypocrieten! Hier zeiken jullie over, maar een biefstuk dat s'avonds op je bord ligt vindt je zeker wel smakelijk? Weet jij veel hoe ze die dieren behandelen. En die mensen hebben zich beschikbaar gesteld en hebben hiervoor gekozen en worden verder niet pijn gedaan, dus WAT is het probleem, stelletje hypocrieten van de eerste rang? Respect? Pff, Als iemand zegt dat hij zijn lichaam aan Gunther wil schenken, RESPECTEER DAT dan.
Het is gewoon een lichaam, stel je niet zo aan. De ziel is er al uit.
Die man heeft het volste recht om er geld mee te verdienen.
Mensen worden ook betaald om dieren te slachten voor JOU bord, maar dat is natuurlijk WEL goed he, omdat dieren minder belangrijk zijn.
Het is hardstikke interessant en hij doet hele creatieve dingen. Daar leer je nog is wat van, dus gewoon niet ZANIKEN!
En het is volkomen legaal.Jack schreef op 5-12-2006:
Absoluut niet aanvaardbaar ! Misselijk om te zien hoe iemand geld wil verdienen aan mensen die eeuwige rust verdienen. Hoe gek zijn we geworden ??? Ook al zijn het donoren, waar is het respect ? Einde ter tijden...


Bas schreef op 24-3-2005:
hehe, wat een gezanik, ik vind het wel tof..:D boeie dat ie er geld mee verdient.. als iemand een tof schilderij maakt waar een dooie hoer ofzo op staat gaat toch ook niemand zeiken? dan is het wel kunst? fuck it, niet zo zaniken...


Gwen schreef op 8-3-2005:
Ik vind het niet normaal dat Gunther von Hagens op deze manier met mensen omgaat die zich ter beschikking hebben gesteld voor de wetenschap. Hij ziet er geld in en ik vind dat je dan absoluut geen respect hebt voor de overledene, ook al heeft deze zich beschikbaar gesteld! Dit is toch niet iets om wat van te kunnen leren op deze manier? Er wordt gewoon misbruik van gemaakt en grof geld mee verdiend. Hopelijk is het niet waar van die gedetineerde chinezen.
Het is een en al sensatie waar grof geld mee wordt verdiend door Gunther von Hagens.
Het is gewoon niet NORMAAL, ik vind hem een freak als je zo omgaat met dode mensen


inge maas schreef op 12-5-2004:
De fabriek van Gunther von Hagens zit niet voor niets in China. Hier haalt hij de lichamen vandaan zonder dat deze mensen als donoren ingeschreven staan. Het is niet voor niets dat hij 647 lichamen heeft. Dat is echt veel. De lichamen komen namelijk van ter dood veroordeelde chinese, die gunther von hagens waarschijnlijk voor een habbe krast kan krijgen. Dit moet toch niet kunnen. En in China worden mensen heel snel ter dood veroordeeld ook nog, het zou dus best kunnen dat er iemand onschuldigs ook word gedood en daarna ook nog een word geplastificeerd. Daar heeft deze persoon toch niet voor gekozen.IK VIND DIT ECHT NIET KUNNEN inge


Eric schreef op 23-1-2004:
Het is in ieder geval een eikel want hij maakt goeie sier met iets wat hij van een ander heeft geleerd, een professor uit Shanghai werkzaam voor de Shanghai Funeral Interment Service. Deze man heeft de techniek vervolmaakt bij kamertemperatuur na research in IJsland en Hong Kong. Alleen vond deze Chinese professor het niet kies om hiermee geld te verdienen. En Von Hagen vind daar niets mis mee dus gaat hij gelijk aan de haal met het predicaat 'uitvinder van plastinatie'. Sukkel