DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-01-2004
LIJK MAO MOET TER GENEZING VAN BEVOLKING BEGRAVEN WORDEN

Sinds zijn dood in 1976 ligt het gebalsemde lichaam van Mao ter bezichtiging in het Mao-Mausoleum (zie foto) aan het plein van de Hemelse Vrede in Peking. Hij en zijn eveneens overleden en opgebaarde oud-collega’s Lenin (Rusland), Ho Chin Minh (Vietnam) en Kim Il-sing (Noord-Koreao) vormen een vreemd rijtje iconen van dictatoriaal bestuurde communistische landen.


Onlangs spraken zes Chinese prominente schrijvers en partijcritici zich uit voor de verwijdering van begrafenis van Mao. Dat deden ze in het in Hongkong verschijnende blad Kai Fang (wat 'open' betekent). Pas dan kunnen de vele mensen die het kwaad van Mao aan den lijve hebben ondervinden, werkelijk aan genezing toekomen, menen ze. Twee van de critici leven in Peking, de overige vier leven in ballingschap in de Verenigde Staten. De twee in Peking riskeren een straf, gezien de voortdurende arrestaties van zogenaamde dissidenten.

Nog steeds wordt Mao van officiële zijde geportretteerd als een goedaardig leider. Die weliswaar fouten maakte tijdens zijn leiderschap tussen 1949 en 1976, maar die al zijn beslissingen met de beste bedoelingen nam. De zes critici daarentegen beschuldigen Mao onder andere van de dood en ondergang van miljoenen Chinezen tijdens zijn jacht op zogenaamde vijanden van de klasseloze maatschappij en de dood van nog eens 30 miljoen mensen tijdens de grote hongersnood. Zij pleiten ervoor dat het lichaam van Mao zal worden verplaatst naar Shaoshan (Mao's geboorteplaats in de provincie Hunan), waar het kan worden begraven. Zo wordt Peking weer een ‘beschaafde’ plaats waar de Olympische Spelen van 2008 kunnen worden opgevoerd, want schrijven ze: ‘We willen in geen geval de volgende klucht: de Olympische vlag in een stad waarin een stoffelijk overschot wordt aanbeden.’

Terug naar archief...