DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-01-2004
DOODSPORTRETTEN IN SFEERVOLLE OMGEVING

Tot 12 april: doodsportretten in Drachten. En van de deelnemende kunstenaars: "Vroeg in de ochtend werd ik wakker gebeld. Mijn vader was plotseling overleden. Een half uur later reed ik in de schemer naar hem toe. Ik had hem twee jaar niet gezien. Instinctief zocht ik naar een krijtje en begon hem te tekenen."


Dit vertelt Jan van der Kooi in Trouw. Hij is een van de 22 kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling 'Liefde en dood' die te zien is in het Karmelklooster in het Friese Drachten. De kunstenaars tekenenden of schilderden een overleden of stervende geliefde. Meerdere werken zijn afkomstig uit de eigen collectie van de kunstenaar en niet eerder tentoongesteld.

Bij de schilderijen en tekeningen hangen gedichten van Nederlandse dichters en persoonlijke teksten van de kunstenaars. 'Soms, wanneer de kunstenaar herinneringen ophaalt aan zijn of haar dierbare, wordt dat wat al te persoonlijk en zelfs sentimenteel,' oordeelt Isabella Werkhoven in het Dagblad van het Noorden. Maar ook: 'Vaker echter voegen de teksten iets toe aan het getoonde werk, dat waarschijnlijk niet op zichzelf zou kunnen staan. Want dat is het opvallende aan deze tentoonstelling: meestal maken de verhalen het werk. Vooral waar het het onderwerp dood betreft. Dat doet iets geks met je: ergens wil je al dat persoonlijk leed niet weten als je naar kunst komt kijken, maar je kunt er door het onderwerp niet onderuit. En dan boeit het toch. Want het is zo universeel.'

De bijzondere en gevoelige expositie komt ongetwijfeld goed tot zijn recht in de religieuze en sfeervolle omgeving van het klooster, compleet met brandende kaarsen.

Nogmaals Jan van der Kooi, over het tekenen van zijn vader: "De eerste tekeningen mislukten. He verdriet was zwaarder dan een tekening kan dragen. Ik ging iedere dag terug om hem te tekenen. De laatste dag, in de aula alleen met hem en het gezoem van koelapparaat, was ik voor het eerst sinds jaren weer met hem in dialoog: hij de vormen, ik de lijnen."

De tentoonstelling 'Liefde en dood' is tot 12 april 2004 te zien in het Karmelklooster, Burgemeester Wuiteweg 162 te
Drachten. Tel. 0512 512 103.
Alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Per trein/bus
Met de trein reizen tot station Heerenveen of Groningen. Vanaf deze stations verder met buslijn 100 Heerenveen-Groningen tot halte Drachten-Bertilla. Ook de lijnbussen vanaf Leeuwarden, Assen en Dokkum stoppen praktisch voor de deur.

Met de auto
Het Karmelklooster is het gemakkelijkst te bereiken via de afslag Drachten West (De Haven) van de A7 Groningen-Heerenveen. Bij het 1e verkeerslicht weer rechtsaf. ANWB-borden wijzen de weg.

Terug naar archief...