DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-12-2003
AS IN DE KOFFERBAK

Het Duitse blad der Spiegel heeft deze week aandacht voor het crematorium-toerisme in Geleen. Het blad schrijft over een Duitse uitvaartondernemer die bejaarden een kijkje laat nemen in het crematorium van Geleen, net over de grens in Limburg.


Het uitstapje, inclusief koffie, is erg populair en leidt onveranderlijk tot veel klandizie. In de week na het uitstapje sluit een kwart van de mensen een conteact met hem af om later in Geleen gecremeerd te worden.

De populariteit bij Duitsers van een crematie in Nederland komt onder andere voort uit de strenge wetgeving in Duitsland. Met de as mag niets gedaan worden behalve een officiŽle verstrooiing of bijzetting. In de tuin begraven of mee naar huis nemen mag niet. In Nederland krijgen de Duitsers de as gewoon mee. Officieel mag die dan volgens de Duitse wet niet mee de grens overgenomen worden en mee naar huis, maar wie maakt je wat? Circa 20.000 Duitsers zijn de afgelopen jaren in Nederland gecremeerd.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


mitchel leijser schreef op 1-1-2004:
ik vind als hun dat willen dan moet je ze dat laten doen en het is niet de zaak van de duitse regering om de mensen die de as mee naar huis willen nemen dat hun te verbieden.


Albert Bolink schreef op 30-12-2003:
Nooit geweten dat het in Duitsland strenger was omtrent crematie en de wettelijke mogelijkheden. Kan daar eens een artikeltje aan gewijd worden. Opzich een Goed idee crematie voor Duitsers in Nederland, is misschien ook wel een tip voor crematorium Usselo ( Enschede )