DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-08-2001
DE AMERIKANEN TREKKEN ZICH TERUG

Wie had dat ooit gedacht, dat de Amerikaanse uitvaartgigant SCI, vier jaar nadat het bedrijf met veel tam-tam voet op Nederlandse bodem zette – tot vrees van hen die daarmee tevens de Amerikaanse uitvaart haar intrede zag doen en tot grote vreugde van anderen, uitvaartondernemers vooral, die hun bedrijf in dollars zagen stijgen – ons land nu al weer verlaat? Was het zo’n vier jaar geleden een slimme zet om aandelen van SCI aan te schaffen, nu lijkt de uitvaartwereld een verre van booming business te zijn.

Er werd vier jaar geleden veel ophef over gemaakt: de Amerikanen kwamen, na Engeland en Frankrijk veroverd te hebben, nu ook naar Nederland. De grootste uitvaartonderneming ter wereld, Service Corporation International (SCI), kocht GWE Uitvaartverzorging in Zeist om in de jaren erna in rap tempo diverse ondernemingen over te nemen en uit te groeien tot de derde grootste uitvaartonderneming in ons land. Na SCI kwam ook het Amerikaanse Stewart Enterprises naar Nederland, dat uitvaartverzorging Associatie Kennemerland in Haarlem overnam.

Maar met ‘de Amerikaanse uitvaart’ bleek het reuze mee te vallen. Geen enorme prijsverhogingen, geen superluxe eikenhouten kisten met kitscherige afbeeldingen op de binnenkant van het deksel, geen balseming of drive-in uitvaartcentra, geen introductie van verdachte marketing- of verkooptechnieken. Er leek maar weinig te veranderen. De bedrijven die in Amerikaanse handen waren gekomen, bleven onder de eigen naam opereren en verleende, zo werd keer op keer verzekerd, dezelfde dienstverlening als daarvoor. Er was inderdaad niets dat er op wees dat dit niet zo was. Maar toch, wat niet was, kon wellicht nog komen. Het was zaak de Amerikanen in de gaten te blijven houden.

Maar in korte tijd is veel veranderd. De beurskoersen van zowel SCI als Stewart zijn flink gedaald en zowel SCI als Stewart zijn al enige tijd bezig zich terug te trekken uit Europa. Totdat enkele dagen geleden het volgende persbericht in de bus viel: ‘Monuta neemt SCI Nederland over’. Uitvaart- en levensverzekeraar Monuta uit Apeldoorn neemt alle veertien uitvaartondernemingen, de twee crematoria en de ene begraafplaats die SCI Nederland had voor veertig miljoen gulden over en wordt daardoor de grootste uitvaartverzorger van ons land.

Ook in Noorwegen, Spanje en Portugal heeft SCI haar activiteiten gestaakt. Met de verkoop van de Europese vestigingen heeft SCI netto bijna 125 miljoen dollar aan extra inkomsten binnengekregen om haar schuldpositie te verbeteren.

Verder lezen:
McDeath verovert de wereld, artikel uit Doodgewoon # 13, zomer 1997.

SCI
Monuta

Ziet u iets in een Amerikaanse uitvaart?

Terug naar archief...