DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-11-2003
BEGRAVEN IN EIGEN 'TUIN'

Twee mannen in het Friese dorpje Rotstrerhaule (gemeente Skarsterlân) willen in hun eigen tuin begraven worden. De gemeente ziet geen beletsel. Het gebeurt weinig: begraven worden op eigen grond. De Wet op de lijkbezorging biedt er ruimte voor, maar de inspectie van het ministerie van VROM geeft bijna altijd een negatief advies. De gemeente Skarsterlân trekt zich daar niets van aan.


Want ook aan deze gemeente luidde het advies: niet doen. Met als belangrijkste argument: er zijn genoeg begraafplekken. De twee mannen willen niet ergens anders, maar in de eigen tuin, omdat ze zich 'verbonden voelen met hun eigen grond'. Gemeenteambtenaren die de aanvraag behandelden, concludeerden dat er geen enkele beletsel was om het verzoek in te willigen.

De tuin, de toekomstige particuliere begraafplaats, ligt niet in de bebouwde kom en op minimaal 30 meter van gebouwen, openbare wegen en de erfgrens. Er worden afspraken gemaakt over de afwatering en verder is belangrijk is dat het graf minimaal tien jaar in familiehanden blijft.

Deze eisen zijn niet eenvoudig, de gemeente is dan ook niet bang dat er straks vele anderen het zelfde verzoek zullen doen. Toch wordt de vraag om begraven te worden op eigen grond vaker gesteld dan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Trouw stelt. Eén keer in de vijftig jaar zegt de VNG. Volgens mr. Willem van der Putten, die vaak door gemeenten om advies wordt gevraagd als ze met een dergelijk verzoek worden geconfronteerd, is het meer: 2 à 3 keer per jaar. Op uitvaart.nl waar hij een juridische adviesrubriek heeft, schrijft hij over het verzoek van de twee mannen in Rotstrerhaule: 'De zaak is mij bekend; de gemeente heeft mij geconsulteerd. Het gaat niet om een doorsnee 'tuin' bij een doorzonwoning in een gewone woonwijk, maar om een boerderij in het buitengebied met een behoorlijk aantal hectaren grond.'

En: 'Men staat dit soort zaken alleen toe als er een redelijke garantie is dat de betreffende familie nog (minstens) een volgende generatie op het betreffende terrein blijft wonen. En wanneer het terrein zo groot is, dat de buurman met dat schuttinkje minstens vele meters weg is. Als de familie ooit zou verhuizen, kan het graf zonder bezwaar worden verplaatst of worden geruimd. Net zoals dat met andere graven op andere begraafplaatsen gebeurt. Als het graf op zo'n particuliere begraafplaats wordt verwijderd, vervalt ook de status van begraafplaats.'

De gemeente Skarsterlân behandelt de aanvraag van de twee mannen op 17 december, met voorrang, want één van de twee is ernstig ziek.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


strijbos schreef op 7-3-2013:
Begraven worden op eigen grond dat is wat ik ook altijd al wilde maar dacht dat het niet mogelijk zou zijn ,maar nu ik weet dat het mogelijk is ga ik er serieus over nadenken .


Fred schreef op 29-5-2010:
Het zou eerder vanzelfsprekend dan als afwijkend behandeld moeten worden, elk mens behoort het recht te hebben op zijn eigen grond begraven te worden. We doen veel te krampachtig en de overheid is volkomen betuttelziek zodra dit aan de orde is en niet alleen hiermee. Eigen grond, dan ook eigen rechten wat je er mee doet, je hebt er tenslotte genoeg voor betaald en het onderhoud is ook door jou en/of familie gedaan.


an schreef op 1-8-2006:
tja ik zou zeggen een tussenweg. als volwassenen dood gaan, zoek een begraafplaats op denk ik, en als je je kind verliest vind ik dat het normaal moet wezen om deze een speciale plek te laten krijgen in je tuin.bart schreef op 7-4-2006:
ik zou ook graag op mijn eigen grond een begraafplek voor mij en mijn kinderen willen maken. I ben niet ziek en ik hoop dat het nog lang zal duren voor dat ik er niet meer ben, maar als het zo ver is wil ik graag "thuis "begraven worden en daar een familie graf oprichten, wie kan me daarbij helpen ?


henk peetersw schreef op 28-1-2006:
loop al lang rond met plan begraven te worden in eige tuin. weet niet welke en hoe ik de procedure moet volgen. wie geeft mij advies?Verheug me nu al op begraven te worden op de mooiste plek van Nderland


jelle Hoornstra schreef op 2-2-2005:
Wat is er mooier om na je dood begraven te worden in je eigen tuin.


ing schreef op 18-4-2004:
ik vind het een mooi verhaal. je moet niet bang zijn voor nieuwe dingen. mensen begraven hun geliefde huisdier toch ook in de tuin?
ik kan best begrijpen dat deze mannen op deze manier bij elkaar willen blijven


Wim Griffioen schreef op 2-12-2003:
Ik vind dit een luguber verhaalguled schreef op 1-12-2003:
ik vind het ongewoon want er zijn genoeg begraafplaatsen in nederland, en met de gedoe van dat ze verbonden voelen met hun eigen grond is onzin.