DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-11-2003
KWF WIL MINDER DOEMDENKEN

Kanker = dood. Veel mensen denken onmiddellijk aan de dood als ze een arts het woord kanker horen uitspreken. Niet zo gek natuurlijk, want in circa de helft van de gevallen betekent het ook de dood. Toch wil de KWF Kankerbestrijding nu eens graag de aandacht vestigen op de meer dan 50 procent die wél geneest.


Gedachten aan de dood spoken ongetwijfeld door je hoofd, als je de diagnose kanker krijgt. Misschien verwacht je niet nu en onmiddellijk dood te gaan, maar de dood lijkt wel een stuk dichterbij te zijn gekomen. En vreemd is dat niet, want ook al boekt de medische wetenschap vooruitgang, het gaat wel tergend langzaam. Laat staan dat we nog geloven dat we de strijd tegen kanker ooit zullen winnen.

Maar goed, de KWF Kankerbestrijding wil nu eens de positieve kant van de zaak benadrukken. En start een nieuwe campagne onder de noemer ‘kanker betekent lang niet altijd het einde’. Marten Oosting, voorzitter van KWF Kankerbestrijding: “Deze campagne is nodig omdat veel mensen nog altijd de diagnose kanker ervaren als een doodvonnis. Dit geeft een gevoel van machteloosheid. Toch kan de helft van alle kankerpatiënten inmiddels uit eigen ervaring vertellen dat kanker niet altijd het einde hoeft te zijn.” Bij kinderen is de gemiddelde overlevingskans zelfs 70 %.

Dat de diagnose kanker lang niet altijd een punt zet achter iemands leven, wordt in de campagne letterlijk duidelijk gemaakt met behulp van een punt en een komma.

Terug naar archief...