DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-10-2003
VERBIJSTERENDE EN SCHAAMTEVOLLE CIJFERS

Elke zeven seconden sterft een kind van de honger. Terwijl wij hier op aarde genoeg voedsel zouden kunnen produceren om het dubbele aantal mensen dat nu op de planeet rondloopt te voeden. Een onnodige sterfte dus.


Dit liet de speciale VN-rapporteur voor het recht op voeding, Jean Ziegler, afgelopen week weten, op de Internationale dag van de voeding. Voeding die er voor miljoenen mensen niet in voldoende mate is. En het aantal ondervoede mensen stijgt alleen maar. Van 815 miljoen in 2001 naar 840 miljoen in 2002. Elke dag sterven 100.000 mensen door de honger en elke 4 minuten wordt iemand blind door gebrek aan vitamine A.

Het zijn verbijsterende getallen. Maar wat doen we er aan? We staan er even bij stil en gaan weer verder met ons leven en overdadig consumentengedrag? Ziegler waarschuwt voor fatalisme: "Het is geen natuurwet die bepaalt dat zoveel slachtoffers vallen.' Nee, eerder onverschilligheid.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


anoniem schreef op 23-10-2003:
Ook in nederland sterft er tenminste een iemand aan de honger. Iemand die problemen heeft met eten al bijna drie jaar zwaar ondergewicht heeft. Krijgt geen sondevoeding toegedient schandalig!! Zeker voor de familieleden en voor de persoon in kwestie. Die alsmaar achteruit gaat!!!
Dat dit in Nederland gerechtvaardigd wordt.En specialisten en dokters geen verantwoording meer nemen voor de patient. Ze weten niet wat ze de personen in kwestie hiermee aandoen.