DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-10-2003
HONGERIG MAAKT OUD

Honger lijden, onsterfelijk word je er niet mee, wel aanmerkelijk ouder dan normaal. Bewezen is dat lichte ondervoeding leidt tot een aanzienlijk langer leven.


Dat geldt voor fruitvliegen, wormen, ratten, apen en elk ander proefdier waarbij dit onderzocht is. Licht ondervoede dieren zijn energieker en langer seksueel actief, hebben een beter werkend afweersysteem en ze blijven langer jong. Sommige proefdieren leven ruim twee keer zo lang dan normaal. En wat voor dieren geldt, geldt ook voor de mens. Er is berekend dat kinderen die vanaf de puberteit slechts tweederde eten van wat als normaal geldt, en niet snoepen, makkelijk 120 jaar oud kunnen worden.

Waaróm minder eten tot het vertragen van het verouderingsproces leidt, is niet bekend. Wetenschappers menen dat het met onze individuele biologische klok te maken heeft. Als je er vanuit gaat dat de klok staat ingesteld voor een van te voren vastgelegde tijdsduur, dan gaat hij dus blijkbaar langzamer lopen op minder voedsel. Het ideaal voor velen: slank en gezond heel oud worden, daarvoor blijkt het recept heel eenvoudig.

Uit: de Medische Scheurkalender 2005 (Uitgever Veen magazines). Nu in de boekhandel.

Terug naar archief...