DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-09-2003
EEN ‘ECHTE’ RIETVELD OP DE BEGRAAFPLAATS

Uitgeleide worden gedaan vanuit een aula die is ontworpen door de wereldberoemde architect, ontwerper en meubelmaker Gerrit Rietveld (1888 - 1964), dat kan op de nieuwe begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek.


De uitbreiding van Schiphol leidt niet alleen tot slapeloze nachten, klachten en verhuizingen van omwonenden. Ook de doden moeten er aan geloven. Vanwege de komst van de vijfde baan van Schiphol geeft begraafplaats De Wilgenhof in Hoofddorp, die recht onder de aanvliegroute ligt, geen nieuwe graven meer uit. Er mag nog wel in bestaande familiegraven worden bijgezet, de overige doden kunnen terecht op de gloednieuwe begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek, vallend onder de gemeente Haarlemmermeer.

Er was echter één probleempje: de aula op de oude begraafplaats. Een aula die is ontworpen door de wereldberoemde architect en ontwerper Gerrit Rietveld en op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Het gebouw wordt veelvuldig bezocht door architectuurliefhebbers van over de hele wereld.

In eerste instantie wilde de gemeente de aula van Rietveld verplaatsen van de oude naar de nieuwe begraafplaats. Het monument bleek echter zoveel bouwtechnische problemen te hebben, veroorzaakt door het trillen van startende en landende vliegtuigen, dat een verplaatsing zonder een grondige restauratie niet mogelijk zou zijn. De oplossing was eenvoudig: de bouw van een exacte kopie van de aula op de nieuwe begraafplaats. Wat niet moeilijk was omdat de oorspronkelijke ontwerpen met gedetailleerde tekeningen nog aanwezig waren. De nieuwe aula is deze maand officieel geopend en in gebruik genomen. Het oude gebouw zal worden afgebroken.

De aula was Rietvelds allerlaatste ontwerp. Hij begon er aan in 1958. De opening vond echter pas plaats in 1966, Rietveld was toen al twee jaar dood. Rietveld heeft ook het meubilair van de aula ontworpen. In de nieuwe aula staan de originele - weliswaar gerestaureerde - banken.

Begraafplaats Meerterpen, Spieringweg 1021, Zwaanshoek

Terug naar archief...