DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-07-2001
JAN SCHURINK, OBDUCTIE-ASSISTENT / MORTUARIUMBEHEERDER IN HET OLVG TE AMSTERDAM

Liever geen bekenden

Iedere week stellen we dezelfde 7 vragen aan iemand uit de uitvaartbranche. Ditmaal aan obductie-assistent en mortuariumbeheerder Jan Schurink, die nooit meer hoopt mee te maken dat hij onderzoek moeten doen op iemand die hij kent.


Naam: Jan Schurink
Leeftijd: 52
Functie: Obductie-assistent/mortuariumbeheerder in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam

1. Hoe bent u in de branche terecht gekomen?

Ik was voorheen plaatwerkerlasser, maar op mijn 25ste kreeg ik hernia. De interesse in het menselijk lichaam was altijd al aanwezig, ik had al een EHBO-diploma en verschillende Teleac-cursussen gevolgd. Ik was 25 en had al de WAO papieren binnen om afgekeurd te worden. Ik heb mezelf toen omgeschoold en ik ben begonnen in het Ziekenhuis de Heel in Zaandam. Ik kwam te werken op de afdeling Pathologie en het mortuarium.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?

Het mooiste vind ik als je mensen begeleid hebt in een rouwproces, en je krijgt later een belletje of een brief dat alles zo netjes geregeld was. Dat gebeurt soms als mortuariumbeheerder.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?

Ik heb twee zoons, van 28 en 25 jaar. Het is een keuze die ze eventueel maken. Ik zou er niet tegen zijn. Het is wel zo dat bepaalde gevallen die je meemaakt, je na je werk niet loslaten. Ik zal ze in ieder geval meegeven dat je goed moet kunnen relativeren.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat ik toch in de metaal was blijven werken, het was bij mij noodzaak om mezelf om te scholen.

5. Wat is uw mooiste ervaring als mortuariumbeheerder?

Er zijn verschillende mooie ervaringen. Maar een ervan is deze. Er was bij ons in het ziekenhuis een baby overleden. Het gebeurde even na de ramp in Volendam. Ik had de familie begeleid en de ouders namen voordat de baby naar de begraafplaats ging nog afscheid bij ons in het mortuarium. De ouders vertelden mij dat ze bijzonder goed begeleid waren, en dat ik hun kindje zo 'netjes had gemaakt'. Ze vonden dat ik een bijzonder beroep had, en gaven blijk van veel waardering voor mijn werk.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?

Dat ik onderzoek moet doen op iemand die ik ken. Dat is gebeurd toen ik pas in het beroep werkzaam was. Het zal nu niet meer voorkomen, omdat ik nu weet wat voor maatregelen ik dan moet treffen.

7. De dood betekent voor mij �

Dat alles zeer betrekkelijk is. Dat je geniet van alle dingen. Dat gezondheid niet te koop is.
Dat we allemaal een keer het einde van de gang bereiken. Heel belangrijk vind ik, dat men je niet vergeet als je dood bent. Want als je vergeten wordt, ben je pas echt dood.

Contact met Jan Schurink:
j.schurink@olvg.nl

Meer over en van Jan Schurink:
Een interview met... de histologisch-preparateur

Ge�nteresseerd in de opleiding tot obductie-assistent?
Kijk op www.nvoa-vesalius.nl onder Cursus voor een antwoord op al je vragen.

En wie patholoog wil worden - gezien de reacties hieronder en elders op de site en de vele mailtjes die we daarover ontvangen zijn er h��l veel, wonderlijk genoeg, vooral meisjes, die daarover nadenken -: geneeskunde studeren is dan de enige weg. Pathologie is een specialisatie van de studie geneeskunde. Pathologen zijn ook artsen. Een eenvoudiger weg is er niet.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Jackie Collet schreef op 15-1-2016:
Uw credentials zijn zeer indrukwekkend. Tja ik val in niet bij uw kunnen maar ik hoop dat ik u mag ontmoeten. Misschien iets wat mij past? Op de munt bij v&d boven?😘ps, wife?


Anri van der Merwe schreef op 22-12-2015:
Ik wil ook graag obductieassistent worden. Waar kan dat en hoe lang duurt het? Ik wil heel graag meer informatie.
Bedankt


Anri van der Merwe schreef op 22-12-2015:
Ik wil ook graag obductieassistent worden. Waar kan dat en hoe lank duurt het? Ik wil heel graag meer informatie.
Bedankt


Anri van der Merwe schreef op 15-12-2015:
Ik wil ook graag obductieassistent worden. Waar kan dat en hoe lank duurt het? Ik wil heel graag meer informatie.
Bedankt


Anri van der Merwe schreef op 10-12-2015:
Ik wil ook graag obductieassistent worden. Waar kan dat en hoe lank duurt het? Ik wil heel graag meer informatie.
Bedankt


Karl Wedick schreef op 26-3-2015:
Ik reageer op het bericht van Sonja Kawade van 30-01-2007. In het jaar was ik docent van Sonja die bij het Arcus college in Heerlen de opleiding TMBO volgde Ik mocht haar toen plaatsen op een stage plaats binnen het uitvaartcentrum. Graag zou ik nu na al die jaren willen ontmoeten. Via de mail kan het altijd.


warda lafour schreef op 8-8-2014:
Hallo,ik ben Warda Lafour 26jaar.ik werk al een aantal jaar in een mortuarium.helaas is er weinig werk,ik zou het liefst in een ziekenhuis willen werken,want ik zou het liefst 5 dagen per week willen werken.. groetjes Warda Lafour
uit Noord-Holland candy.roosje@outlook.com


rosalie schreef op 6-5-2014:
Hallo ik ben 12 jaar ik wil al vanaf toen ik 4 was patholoog anatoom worden ik speur nu in boeken om alles te kijken en alles al om voor later niet te leren ik hou mijn boekbespreking werkstuk en spreekbeurt over


Beau schreef op 12-11-2012:
Hallo !

Mijn naam is Beau en ik ben 20 jaar. Ik wil heel graag als overledenenverzorgster werken, maar kan nergens een vacature hiervoor vinden. Wat heel erg jammer is.
Dit werk spreekt mij namelijk erg aan. Ik ben bereid een interne opleiding-cursus te volgen maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Iemand een idee? Ik ben woonachtig in amsterdam.


Stephanie schreef op 9-6-2011:
Zo meneer Spendhove,

Heeft u zo'n lange opleiding gehad? Waarom bent u dan nog steeds onbevoegd?

'Forensisch arts werkte onbevoegd voor OM
BREDA - Het Openbaar Ministerie verdenkt de Zwitserse arts Danny Spendlove die regelmatig als deskundige optreedt in Nederlandse strafzaken, van misbruik van de beschermde titel forensisch patholoog. Spendlove is ook verhoord over valsheid in geschrifte.

De leiding van het Openbaar Ministerie adviseert officieren om geen gebruik meer te maken van zijn deskundigheid. In zaken waarin hij al heeft gerapporteerd, is het advies om een contra-expertise uit te laten voeren. Dat melden donderdag verschillende partijen die bij de zaken waarin Spendlove optrad, betrokken zijn.'
Telegraaf


jaime schreef op 21-3-2011:
ik vind de baan als obductie assistent echt super interesant,dat is mijn droombaan,ik zoek mij suf naar een plek waar ik die opleiding kan doen en er ook in kan werken,ik ben 28jaar oud en wil opductie assistent worden en dat werk doen voor de rest van mijn leven please some body help me!!!!!!!om het voor elkaar te krijgen


tikoes schreef op 28-2-2011:
Ik volg op 't moment de opleiding doktersassistente mbo 4. Ooit hoop ik mijn droom werkelijheid te maken en ook een anatoom patholoog te worden. Dat het beroep me enorm aansprak kwam toen ik in 2002 met m'n toen des tijdse vriendje zijn familie op curacao ging opzoeken. Zijn tante is daar begravenis onderneemster en we op een vreemde manier onthaald werden, we hadden amper een woord gewisseld of z'n tante stuurde ons gelijk al naar boven in het mortuarium om een lijk te gaan bekijken die voor het airport is gestorven doordat die persoon bolletjes had geslikt. Hij lag in een noodkoelcel waar ook nog meer andere overleden mensen in lagen. Ik dacht eerst dat ik er van schrikken zou maar in plaats daarvan bekeek ik de man zonder afschuw of angst aan en hoe hij was open gesneden. Het was 'n stevige man die met een behoorlijk jaap vanaf onder zijn borst tot de navel is leeggehaald. Gedurende periode dat ik daar op curacao verbleef heb ik een stukje ervaring mogen mee nemen over anatomie, fysiologie, pathologie en het ondernemingschap van een begravenisondernemer. Het was 'n heel ander soort vakantie geworden dan gepland maar heb geen moment spijt. Het is een mooi beroep en ik wens iedereen succes.


Bert-Jan schreef op 21-9-2010:
Misschien een niet al te dagelijkse vraag maar,

Mijn vrouw wordt volgend jaar mei 50 jaar. In de tijd dat ik haar ken, nu inmiddels bijna 25 jaar, heeft ze heel, heel, heel vaak aangegeven dat ze een keer mee wil lopen met een ziekenhuisprogramma, waarin ze bijvoorbeeld in een operatiekamer mee mag kijken bij de ingreep die de chirurg pleegt. Ook heeft ze vaak laten vallen dat ze genteresseerd is in het werk wat een patholoog-anatoom dot.

Ze wil dit graag omdat ze het erg interessant vindt en om de huidige medische kunst van dichtbij mee te mogen maken.

Omdat zij Sarah ziet volgend jaar leek het mij een uitermate grote verrassing als ze hoort dat dat mogelijk is.
Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,


Myshayla schreef op 3-9-2010:
Ik wil ook anatoom patholoog worden... Ik moet nu heel erg hard werken want ik zit op de V.S.B.0...


Anne schreef op 5-6-2010:
Beste allemaal,

Leuke site voor meer info over forensische geneeskunde:

www.csidokter.nl


Feebe schreef op 10-12-2009:
Geachte heer,

Ik zou ook graag Patholoog-anatoom willen worden.
Ik zit nu in het 2de leerjaar van de opleiding verpleegkundige niv. 4.
Toen ik les kreeg over anatomie en fysiologie en pathologie was ik helemaal in de ban ervan.
Dit is ook niet voor niets mijn beste vak.
Welke opleiding kan ik het beste gaan volgen want verpleegkundige spreekt mij niet meer aan, ik wil meer met het menselijk lichaam doen.

mailen kan: F.eebe_@hotmail.com
ik hoop snel op uw bericht.


chantal nadine francoise tencate schreef op 10-12-2009:
Hallo
ik heb intresse voor een opleiding patholoog
kunt u mij veder helpen!?
MIjn email adres is Sjantal1974@hotmail.com


chantal nadine francoise tencate schreef op 10-12-2009:
Hallo
ik heb intresse voor een opleiding patholoog
kunt u mij veder helpen!?
MIjn email adres is Sjantal1974@hotmail.com


chantal nadine francoise tencate schreef op 10-12-2009:
Ik ben een vrouw van 1974
IK heb drie kinderen
Ik zou graag patholoo willen worden kan dat nog of ben ik daar te oud voor!?


Denise Lapre schreef op 22-8-2009:
Hallo,
Ik ga volgende week beginnen met een opleiding hbo-verpleegkunde. En ik vroeg me af of er een kortere weg is om patholoog te worden.
Groetjes,
Denise


angel van zuylen schreef op 2-6-2009:
ik wil dolgraag obductie assistent worden


ed schreef op 15-1-2009:
Als je Spendlove in actie wilt zien kijk dan naar de netwerk uitzending van 14 jan 2009 te zien op de netwerk tv site (kan de link hier niet geven)


Els schreef op 15-12-2008:
Ik ben op zoek naar een (voor een niet medicus) leesbaar boek over forensische osteologie. Iemand tips??


vanity breinburg schreef op 13-10-2008:
ik wil heel graag pathaloog worden,en nog met heel m'n hart maar ik ben erg bang voor leiken.en u bent myn idol


... schreef op 11-4-2008:
Kan er niet eens een interview komen met een (forensisch) patholoog, zoals Dr. Spendlove bijv.?


whit schreef op 27-1-2008:
hallo
k doe nu gezondheidszorg opmbo niveau ik zou graagpathollog willen worden waare en hoelang zou ik danno moeten studerennaarmijn opleiding verpleegkunde? moetik dan eerst arts zijn?
groetjes whit


Hajar el hadif schreef op 12-12-2007:
hallo, ik wil zelf heel graag pathollog worden en ik doe laboratorium opleidng op mbo niveau ik heb laatst een dagje stage gelopen op jullie ziekenhuis bij de pathologische laboratorium en vond erg leuk vooral en was ook geweest bij de mortuarium alleen de enige knelpunt is dat kreeg te horen dat als ik voor patholoog wil gaan nog 10 op universiteit moet gaan doen en dat vond ik best wel erg lang


Lisa schreef op 11-12-2007:
hoi
ik vind het heel leuk dat er een site is waar je gewoon over dit onderwerp kan praten. Ik wil zelf ook graag patholoog-anatoom worden. ik heb alleen geen flauw idee welke opleidingen dan meot doen... en welke vakken ik zou moeten kiezen...

groetjes Lisa

Redactie
Dat staat anders heel precies beschreven onderaan het interview met Schurink op deze pagina.D. Spendlove schreef op 7-11-2007:
Geachte mevr. Mohan,

Ik ben zelf geen opvoedkundige, maar ik denk dat het goed is uw dochter te stimuleren. Misschien is het wel verstandig uw dochter duidelijk te maken, dat arts worden een lange studieweg is. Gezien de numerus fixus (inloting) is het vaak moeilijk in de artsenopleiding te komen. Als uw dochter talenkundig is, zou zij evt. dan nog naar het buitenland kunnen uitwijken om de opleiding te volgen. Al met al duurt de opleiding minimaal 6 jaar (afh. van het land waar je studeert) en dan nog specialiseren, wat ook nog eens 5 - 6 jaar duurt (afhankelijk van de specialisatie en de plaats / land waar je deze volgt).

Ik weet niet of het nog mogelijk is om vanuit het HBO (verpleegkunde bijv.) naar de universiteit te gaan, maar volgens mij moet je dan nog wiskunde, natuurkunde en biologie of scheikunde hebben op VWO-niveau om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding.

Na de basisopleiding geneeskunde is het solliciteren naar een opleidingsplaats voor de specialisatie, waarbij veel jonge artsen meerdere jaren na het behalen van het diploma van arts nog bezig zijn om in een opleiding te komen. Veelal wordt er van de kandidaten gevraagd dat ze wetenschappelijk werk gedaan hebben en daarbij gepromoveerd zijn. Voor velen is het dan zo dat ze niet in het gekozen vakgebied kunnen gaan werken. Maar de aanhouder wint uiteindelijk wel.

Daarbij moet je ook nadenken over wat je precies wil in de pathologie (zie bijdrage hieronder). De echte forensische pathologie (dus de moordzaken, geweldsdelicten e.d.) is in Nederland geen specialisatie, maar een interne vervolgopleiding in het Nederlands Forensisch Instituut. Deze opleiding is niet erkend in het buitenland, waar ze de specialisatie "Gerechtelijke Geneeskunde", zoals in Belgie of "Rechtsmedizin / Gerichtsmedizin" in de duitstalige gebieden.

Ik wil niemand de moed nemen, ik heb het zelf ook allemaal weten te halen, maar het is een lange en moeizame weg, die zich achteraf wel degelijk geloond heeft. Ik ben daarvoor ook naar het buitenland moeten uitwijken en heb een deel van mijn opleiding in Duitsland gedaan en afgestudeerd ben ik in Zwitserland.

Dus, waar hoop en een wil is, is meestal ook wel een weg te vinden.

Ik wens iedereen heel veel succes met het nagaan van zijn / haar beroepskeuzes en hoop dat het doel bereikt wordt.

Succes en groetjes,


Dr. Danny Spendlove
Gerechtelijk Geneeskundige / PatholoogSharon Mohan schreef op 30-8-2007:
Mijn dochter is nu 10 jaar oud. Al vanaf haar 7e jaar is ze in het menselijk lichaam . genteresseerd.Ze heeft ook allemaal boeken en minaturen van het menselijk lichaam. Noem het maar op en ze heeft het.Haar nieuwsgierigheid is door mij gekomen. Ik ben namelijk ziek. Ik heb een levertransplantatie onder gaan. Ze wilde heel graag mijn oude lever hebben om te onderzoeken( maar dat ging natuurlijk niet). Wat vindt u moet ik haar blijven stimuleren in het bereiken van haar doel?Tatiana schreef op 14-8-2007:
Ik zou ook erg graag patholoog-anatoom willen worden. Ik doe nu de opleiding SPW (sociaal pedagogisch werker)op MBO niveau. Deze opleiding moet ik nog 2 jaar volgen en dan heb ik mijn diploma. Ik had een vraag: welke vervolgopleiding kan ik het beste gaan volgen als ik patholoog-anatoom wil worden? Ik weet het zal wel een lange weg worden, maar dat heb ik er zeker voor over. Ik hoop zo spoedig mogelijk wat van u te horen.

Alvast bedankt,
Tatiana


carene schreef op 27-6-2007:
ik wil ook later een anatoom patholoog worden maar mensen om me heen vinden het raar dat ik met doden wil werken ik vind het wel leuk


Chantal. schreef op 8-5-2007:
He thijs! wij worden ook patholoog-anatoom he? w00t.


Kelly schreef op 3-5-2007:
Mijn droom is ook om ooit patholoog te worden. Spijtig genoeg is dit een beetje te hoog gegerepen voor mij. IK woon namelijk in Belgi en daar moet je een ingangsexamen doen voor de studies van geneeskunde. Weet iemand toevallig waar je, in belgi kan studeren voor een opleiding tot obductie-assistent? Of eventueel iets in die aard, zonder een ingangsexamen?
Laat het mij wete!

Kelly_peeters88@hotmail.com

Alvast een dikk merci


Marco schreef op 3-5-2007:

"Want als je vergeten wordt, ben je pas echt dood"

Wat een prachtige wetenswaardigheid!


Jeroen schreef op 2-5-2007:
Geachte lezers,

Ik lees veel onduidelijkheden omtrent het studeren van geneeskunde. Ik ben zelf ook ooit na de MAVO, HAVO de HBO-V gaan doen. Echter na het behalen van mijn diploma ingestroomd in het SUMA traject (Universitair medisch centrum Utrecht), dit is een speciaal traject voor mensen met een medisch gerelateerde Hogere beroepsopleiding die geneeskunde willen studeren. Verpleegkunde sloot hier vrijwel goed op aan. Ik kon instromen in het 4e leerjaar van de geneeskundeopleiding. Nu ben ik binnenkort (na het behalen van mijn artsexamen) zelf arts... Dit had ik inderdaad nooit gedacht toen ik nt met mn hakken over de sloot kwam op de MAVO! Vandaar kijk ik zeker niet minachtend naar mensen die MAVO doen. Alles is mogelijk, dit met de juiste inzet en motivatie.

Groet, Jeroen van Loonthijs schreef op 17-4-2007:
ik heb nu eens even de hele pagina geleze en ik vind dat de mensen die vmbo doen of de mbo hier een beetjeworden afgekraakt.
dus met andere worden je doet het vmbo dus zet dit hele ding maar uit je hoofd. ik vind het zelf heel hgoed dat ze het idee hebben om dit beroep uit te voeren. ook ik het zo dat je wel is waar een eeuwig heud er me bezig bent maar als je het hebt berijkt dat je dan kan laten zien dat je iets met je leven doet dan ik plaats van met je vmbo diploma aan tekomen bij een zielig baantje. en als je aan de opleiding begend en je bent ver en je haalt het niet heb je het teminsten geprobeerd.wel zonden van al die jaren marr ik zeg: doe je vmbo denk er eerst goed over nam maar als je het zeker weet ga er dan ook voor

good luck.


D. Spendlove schreef op 20-3-2007:
Hallo allemaal,

Heb vol bewondering jullie reacties gelezen en heb de indruk dat er nog enkele onduidelijkheden bestaan over het vakgebied van de forensische pathologie. Zelf ben ik op dit moment in Bern, Zwitserland aan het werk als forensisch patholoog.
De forensische pathologie, zoals die in medical detective, CSI, Autopsie, Dr. Bones en ander filmmateriaal te zien is, mag men niet vergelijken met het werk van de forensisch patholoog ofwel gerechtelijk geneesheer (zoals het in Belgie wordt genoemd) of de rechtsmediziner / gerichtsmediziner, zoals deze in het duitstalige gebied genoemd wordt.
Het werk van de gerechtelijk patholoog is ook niet vergelijkbaar met het werk van een klinisch patholoog (die in een ziekenhuis werkt). De forensisch patholoog zoekt naar de aard van het overlijden (dat wil zeggen natuurlijke dood (dood t.g.v. ziekte of ouderdom) of niet-natuurlijke dood (dood t.g.v. geweldsmisdrijven of onverwachte overlijdens)) en naar de doodsoorzaak (schotverwonding, verdrinking, elektriciteitsongeval e.d.). De klinisch patholoog heeft over het algemeen te doen met de doodsoorzaak van mensen die in het ziekenhuis gestorven zijn of onderzoek van weefsels die door de snijdende specialisten uit het lichaam genomen zijn (tumoren, borstweefsel e.d.) en kijkt dan vooral naar kwaadaardige cellen.
Daarnaast onderzoekt de gerechtelijk geneeskundige ook nog mensen die het slachtoffer geworden zijn van geweldsmisdrijven (mishandeling, verkrachting e.d.(Klinische Gerechtelijke Geneeskunde), onderzoek bij botvindingen (schedels e.d.(Forensische Osteologie)), geeft justitie uitleg over drugs en medicijnen in het straf- en verkeersrecht (alkohol / drugs achter het stuur, bodypackers e.d.(Verkeersgeneeskunde / Toxikologie) en zo nog een heel arsenaal, welk niet door de klinisch patholoog wordt gedaan.
Het werkgebied is zeer breed en zeer interessant, maar hou er ook rekening mee, dat je met onaangename zaken te doen krijgt zoals plotselinge wiegedood (SIDS), dood en moordzaken waar kinderen betroffen zijn en vooral ook overledenen die sinds meerdere weken in de woning bij zo'n 30 graden Celcius hebben gelegen (en dus ver ontbonden zijn (denk aan vliegen, maden en andere kevers (Forensische entomologie)).

Om gerechtelijk geneeskundige / patholoog te worden moet je eerst de opleiding VWO gedaan hebben, daarna de opleiding geneeskunde aan een universiteit en vervolgens kies je je verdere specialisatie, voor de klinische pathologie zijn dit 6 jaar, in Nederland moet je dan een opleidingsplek / Werkplek in het Nederlands Forensisch Insituut krijgen en kun je dan verder specialiseren in de forensische pathologie (dus zonder de kunde levenden te onderzoeken, zoals hierboven reeds genoemd). Om Gerechtelijk geneesheer / rechtsmediziner te worden, moet je al uitwijken naar het buitenland, daar waar de vakopleidingen ook erkend worden, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Belgie. Deze opleiding duurt gemiddeld 6 jaar en je doet dan ervaringen op op het gebied van de (forensische) pathologie (en de bovenvermelde vakgebieden), maar ook op bijvoorbeeld de (forensische) psychiatrie en toxikologie / DNA. Aan het einde van de rit moet je een stageboekje, waar al je verrichtingen in staan, voorleggen en doe je een zwaar examen dat een dag of twee dagen duurt (afh. van het land waar je het examen doet).
Een andere mogelijkheid in Nederland is de opleiding forensische geneeskunde, waar je vooral leert de levenden te onderzoeken, maar ook hoe je de overledenen onderzoekt en hoe je je moet gedragen op een plaats delict (daar waar het misdrijf heeft plaatsgevonden) en overlegt met de recherche en de Officier van Justitie, die bepaalt of er nog verder onderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut middels sektie of autopsie noodzakelijk is. Daarnaast is een van de taken van de forensisch geneeskundige het onderzoeken en behandelen van arrestanten in de politiecellen en evt. de Huizen van Bewaring.

Al met al erg interessant werk, maar wel een lange weg te gaan als je hiervoor kiest. Mijn advies is om eerst te beginnen met je geneeskunde-opleiding en dan nog eens te kijken of je dit echt wil.

Heel veel succes met jullie beroepskeuzes.

Groetjes,

Dr. D. Spendlove,
Gerechtelijk & Forensisch GeneeskundigeEmily schreef op 6-3-2007:
Hallo,

Ik ben Emily 11 jaar en wil graag patholoog worden. Ik maak nu een spreekbeurt erover. Kunt u mij "leuke" zaken mailen. Ik heb zelf ook al het een en ander gevonden, maar ben op zoek naar goede teksten.
Alvast bedankt.

Emily Nieuwenhuize


sonja kawade schreef op 30-1-2007:
hoi ik ben sonja en ik ben 17 jaar. ik loop momenteel stage in een mortuarium. ik moet mensen afleggen en ik vind dat heel mooi om te doen. als de stage goed blijft gaan wil ik hier ook mijn beroep van maken. maar ik wil het dan niet alleen bij het afleggen en prepareren houden maar ik zou ook graag een scholing assistent patholoog anatoom willen doen dat lijkt mij namelijk zeer boeiend om te doen. maar ik vraag me af hoe ik daar het beste in terrecht kan komen.als u dat weet, zou u mij dan alstublieft een mailtje kunnen sturen? veel gr. sonja


Lisette schreef op 10-1-2007:
Ik kom van de vmbo af..en ik doe nu verpleegkundige nv 4.. kan ik dan ook doorstuderen en patholoog anatoom worden? ik wil dit wel graag maar volgens mij kan dat niet met een vmbo / mbo diploma.

Redactie
Lees nu gewoon even goed wat onderaan bovenstaand stuk staat.Kim schreef op 17-12-2006:
Laurie zegt: Er zijn als HBO'er of MBO'er geen mogelijkheden om het werk van een patholoog te doen.

Ik zeg: weleens gehoord van doorstuderen? Ik ben van Mavo, naar Mbo, naar Hbo gegaan en heb alweer 2 jaar een propedeuse waar ik mee naar de universiteit kan, dus eerst even goed nadenken voordat je iets zegt. Als iemands droom is om Anatoom patholoog te willen worden dan kan deze dit ook bereiken mits er genoeg doorzettingsvermogen is ;)


Thijs Boer schreef op 6-12-2006:
beate,
naar aanleiding van: wie patholoog wil worden moet studie geneeskunde studeeren.

Er is een nieuwe opleiding gestart: Master Physician Assistant. dit is een master na een medische hbo-opleiding. binnen deze master kan je verscheidene specialisaties doen. ook kan je de ok in. hierbij verricht je zelf eenvoudige handelingen die naarmate je langer werkt steeds gecompliceerder worden. ik vroeg mij af of er ook een dergelijke specialisatie bestaat voor pathologie. ik studeer nu Hbo-verpoleegkunde en mijn wens is ook om patholoog te worden. maar geneeskunde is volgens mij niet realistish en ook uitgesloten voor een Hbo-verpleegkunde student. ik hoop dat u mij verder kan helpen

groeten thijs.


kayleigh schreef op 15-11-2006:
ik wou vragen aan u welke opleiding je nodig hebt voor het beroep rechercheur??Jan.Schurink schreef op 18-10-2006:
Het doet mij goed dat er zoveel interesse bestaat voor het vak Pathologie.Het komt natuurlijk ook door de series op de televisie.
Ik wil wel de mensen die in dit vak willen gaan werken,waarschuwen dat het niet altijd even makkelijk is.Ik doe het werk nu bijna 33 jaar en het is nog steeds boeiend.
vr gr Jan Schurink
mortuariumbeheerder/obductieassistent


Laura schreef op 5-10-2006:
Ik lees dat een hoop mensen patholoog willen worden. Er is blijkbaar onduidelijkheid over de opleiding die hiervoor nodig is. Zoals ze op de site al zeggen je moet geneeskunde studeren. Pathologie is een specialisatie, net als chirurgie, oncologie, immunologie, enz. Er zijn als HBO'er of MBO'er geen mogelijkheden om het werk van een patholoog te doen. Dit werk bestaat trouwens voronamelijk uit het beoordelen van preparaten (coupes), het geven van onderwijs en eventueel begeleiden van AIO's. Heb je geen zin in geneeskunde dan kan je kiezen voor het HLO. kies dan afstudeerrichting pathologie of ga op een pathologie afdeling werken. Je doet labwerk maar een onderdeel van je werk is dan bv ook het inbedden van materiaal (patintenmateriaal in stukjes snijden en zo bewerken dat het in paraffine gestopt kan worden zodat hier plakjes/coupes van gesneden kunnen worden.)Vaak is er dan ook wel de kans om een obductie mee te maken en misschien zelfs in het vak van obductie assistent te rollen. En wat betreft de vragen of stages bij pathologen/ afdeling pathologie, trek je stoute schoenen aan en bel een ziekenhuis (liefs academisch) bij je in de buurt en laat je doorverbinden (of kijk op internet voor het tel nr van de afdeling) Vaak is er wel wat te regelen en helemaal als je het via je decaan speelt. Iedereen heel veel succes met het verwezelijken van zijn droom. Groetjes een medewerker van de afdeling pathologie, VUmc (terwijl afgestudeerd als moleculair bioloog)


rachel schreef op 5-10-2006:
ik wil een reactie geven op het geen wat danny zegt.iedereeen kan pathaloog anatoom worden zolang je er zelf maar in gelooft.en je voor de volle 100% inzet.


Tova schreef op 8-9-2006:
Ik heb meer een vraag weet U misschien welke vakken ik nodig heb voor de opleiding geneeskunde? alvast bedankt.

Groetjes Tova


nicolette schreef op 31-8-2006:
ik ben nu bezig met mijn verpleegkundige opleiding op de mbo en ik zou graag patholoog anatoom willen worden is het mogelijk na me mbo voor geneeskunde te studeren of moet eerst de hbo opleiding doen, en welke opleiding moet ik dan gaan doen???Peter van Schaik schreef op 3-7-2006:
Jan Schurink leest deze pagina niet (dagelijks). Hij heeft ooit een interview gegeven, that's it. Je kunt beter een ziekenhuis in de buurt benaderen en dat kun je het beste middels een gewone, oudewetse brief doen. Succes.


. schreef op 1-7-2006:
Heey ik had een vraagje. Ik ben dit jaar overgegaan naar 6 Lyceum en ik wil daarna de studie Geneeskunde doen. Ik vind het erg interessant om over het specialiseren te lezen + orienteren. Zou het eventueel mogelijk zijn om een rondleiding te kijgen en zo een kijk te hebben op de studie Patholoog en eventueel obductie-assistent. (Trouwens ik volg geen CSI, wat de meeste mensen wel zouden denken) Groetjes.


Danny schreef op 2-5-2006:
Mensen vergeet het!!! Na een mbo-studie kun je nooit en te nimmer geneeskunde gaan studeren. Je zult eerst hbo-bachelor moeten halen, de meesten universiteiten geven hun voorkeur aan hbo-master studenten!! Dus met ene simpel optel sommetje kan iedereen tot de conclusie komen dat je gene patholoog-anatoom kunt worden!! Stel je begint op je 16de op mbo dan ben je 20 als je klaar bent vervolgens ga je hbo-bachelor doen dan ben je 24 als je klaar bent, om een echt goede kans te maken voor toelating doe je hbo-master ben je 27 en dan nog 6 jaar geneeskunde dan ben je 33 en dan nog je co-schappen. als je klaar bent ben je 36. Dus al met al heb je 20 jaar aan hogere scholen besteedt.


latifaa schreef op 22-4-2006:
hallo

ik ben nu bijna klaar met mijn verpleegkundige opleiding op de mbo en ik zou graag patholoog anatoom willen worden is het mogelijk na me mbo voor geneeskunde te studeren of moet eerst de hbo opleiding doen???
ik heb tijdens mijn stage op de gemini ziekenhuis een sectie mee gekeken en dat vond ik erg interessant en sinds die moment wou ik na me verpleegkundige opleiding graag door voor de geneeskunde.


m0i schreef op 2-3-2006:
Ik weet al erg lang dat ik PA wil worden, ik ben met mijn eindexamen 6vwo bezig en doe natuur&gezondheid, raar genoeg als ik tegen iemand zeg: "ik wel PA worden" zijn de antwoorden meestal hetzelfde: "HA ZEKER VAN CSI!" nou ik kan je vertellen NEE! ik kijk dat helemaal nooit dus stop met de praatjes CSI=)! Mijn doel is PA in Amerika, geweldig=)!


Farja schreef op 10-2-2006:
iki vin het een heel goed product maar zouden jullie niet eens met iets nieuws kunnen komen?

vriendelijke groet farja hopless


Renate schreef op 27-1-2006:
Hallo,
Ik ben nu eerstejaars fysiotherapie studente, en wil hierna heel graag medicijnen studeren, om me vervolgens te specialiseren tot PA. Is het een logisch vervolg? En heb ik dan veel aan mijn huidige opleiding? ( dan denk ik vooral aan anatomie)


Leen Couvreur schreef op 2-1-2006:
Ikzelf ben studente verpleegkunde en het is altijd al mijn droom geweest om anatome pathologe te worden. Ik was in juli niet geslaagd voor het ingangsexamen voor geneeskunde dus zal het jammer genoeg altijd bij een droom blijven...


- schreef op 21-12-2005:
ik denk ook dat te veel mensen een verkeerd beeld hebben bij patholoog anatoom. waarschijnlijk te veel CSI gekeken inderdaad!
Maar een patholoog anatoom gaat over het algemeen geen moorden oplossen en besteed ook veel minder tijd aan secties uitvoeren dan je zou denken. De gemiddelde patholoog anatoom brengt verreweg de meeste van zijn tijd achter de microscoop door. Deze artsen moeten namelijk allerlei ziektes (voornamelijk kanker) vast stellen in weefsels van patienten. Het is dus absoluut niet zoals in CSI!


lon schreef op 8-12-2005:
hallo,
ik doe gymnasium en ik wil zou graag patholoog anatoom willen worden. Daarom zou ik ook graag een dagje mee willen lopen met een PA. Weet iemand waar dit kan of hoe ik dat kan regelen?
Alvast bedankt


naomi schreef op 4-12-2005:
hallo
Ik ben naomi en ben 12 jaar ik weet al van af mijn elfde dat ik patholoog anatoom wil worden maar mijn punten zeggen iets anders dat ik beter kassa juf kan worden of zo kan ik nog wel mijn doel berijken?????????
groetjes naomi


............ schreef op 21-10-2005:
Misschien moet er eens wat minder naar CSI gekeken worden!!! Pathologie is n van de zwaarste medische vakken. En als je het woord niet eens goed kan spellen, vergeet het dan maar......


s veldhuizen schreef op 5-9-2005:
beste l.s.

Momenteel ben ik wekzaam in een verpleeghuis in amsterdam, ik doe dit met veel plezier maar wil nu toch wat anders gaan doen , ik wil graag obductie ass worden maar waar kun je terecht voor een opleiding als je geen ervaring hebt??? ik hoop op reactie alvast bedankt, groeten van s.veldhuizen.


henry van engelen schreef op 20-6-2005:
Hoe kan ik een autopsie aanvragen bij het OM vanwege de raadselachtige dood van mijn broer George van Engelen op 4 mei j.l te Bennebroek.
Niemand weet aan welke ziekte hij is overleden binnen 4 maanden ! Misschien een virus, misschien vergiftigd door zijn eigen vrouw, die nu veel geld zal erven ?
Laat het snel weten aub.
Bij voorbaat dank. Henry van Engelen/ Sparrenstraat6/ Ymuiden/ geboren op 22 mei 1939 te Amsterdam.


zAnA hogeboom schreef op 11-6-2005:
Hallo, m'n ouders hebben er erg veel moeite mee dat ik PA wil worden, Ik zit nu op het Gymnasium (Byers Naud) en wil medicijnen gaan studeren. Kunnen mijn ouders mij ook nog tegen houden om daadwerkelijk Patholoog anatoom te worden? Alvast bedankt voor uw reactie!


Liselot schreef op 11-4-2005:
het wordt nog druk op de opleiding :) en ja, ik wil ook PA worden.


Anja schreef op 11-3-2005:
Een paar jaar terug was ik in Berlijn, daar was een tentoonstelling van een duitse pathaloog anatoom. Hij gebruikt mensen en dieren waarvan hij dan bij de helft van het lichaam de huid weghaald zodat je de spieren en botten kunt zien. Helaas ben ik toen niet naar die tentoonstelling gegaan. Ik weet dus ook de naam van die man niet meer, er staat mij iets bij dat de tentoonstelling niet meer gehouden mag worden, teveel ophef over geweest. Weet iemand wie ik bedoel en hoe die tentoonstelling ook alweer heet?

Groetjes Anja

Redactie
Kijk op: http://www.dood.nl/showit.php3?cid=50
De tentoonstelling is nooit verboden en reist over de hele wereld. Voor actuele informatie kijk op: http://www.koerperwelten.de/
Peter v Schaik schreef op 11-3-2005:
Beste Sonja,

Als je op zoek bent naar informatie over werk en opleiding in de uitvaartbranche, kijk dan eens op Uitvaart.nl!

Voor opleidingen, zie
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=9&s_cid=14

Voor vacatures, zie
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=65

Voor het artikel "Leren en werken in uitvaartland", zie
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=338

Misschien bent nu niet naar bovenstaande informatie op zoek en heeft u wel degelijk een relatie met de uitvaartbranche. Mocht dat zo zijn, dan graag opnieuw een profiel aanmaken waaruit de verhouding met de branche duidelijk wordt.

Met vriendelijke groet,

Peter van Schaik
Uitvaartbranche.nlsonja schreef op 10-3-2005:
ik heb een vraag over de geur.ik heb een huurwoning toegewezen gekregen waarin een man zelfmoord heeft gepleegd.het heeft enige weken geduurd voor hij werd gevonden.de geur die nu in het huis hangt in haast ondraaglijk.is daar iets tegen te doen?


Yvonne schreef op 21-2-2005:
Hallo, ik heb een aantal vragen. Ik weet namelijk dat ik met mijn huidige opleiding niet in aanmerking kom tot een baan als forensisch patholoog-anatoom. Als ik het zo zie zijn er erg veel mensen die er in geinterreseerd zijn. Ik heb wel de vraag of er mogelijke opleidingen zijn in de uitvaartbranche die wel aansluiten op een HAVO diploma met een A-profiel.
Ik zou dat graag van u horen en eventueel informatie over opleidingen en/of cursussen willen ontvangen. Bij voorbaat dank.


Sadie schreef op 18-2-2005:
Ik ben 16 en ik zit in 4 HAVO. Ik wil graag forensisch pathaloog worden en wil daarom ook bij een pathaloog stage lopen. Mijn decaan zegt dat dat kan, maar ik heb gezocht en ik kan niets vinden. Kunt u mij erbij helpen? P.S. ik wil na mijn HAVO ook nog VWO gaan doen.


maria schreef op 9-1-2005:
hallo, op school moeten we een stage doen van 2 dagen.
bestaat de mogelijkheid dat er een stage gedaan wordt bij een patholoog anatoom?
alvast bedankt


maria schreef op 5-1-2005:
hallo, ik heb een klein probleempje... ik had jullie al eerder geschreven over dat ik op het vmbo zat en heel graag patholoog wilde worden. en nu moeten we stages lopen en ik wil graag bij een patholoog stage lopen... is dat mogelijk? zoja weten jullie toevallig waar in gelderland? al vast heel erg bedankt...
maria

Antwoord redactie
Wij willen je niet ontmoedigen, maar wat zou je dan precies willen doen? Het vmbo leidt niet op tot pathologen. Zoals we al vaker hebben geschreven, patholoog kun je pas worden na een studie geneeskunde, dus ik vrees dat het lastig zal worden.
Maar wij zijn geen expert, vraag het aan je decaan, die is er voor. En als het wel kan, moet je toch samen met hem of haar zo'n stage zien te regelen.
Succes...... schreef op 4-1-2005:
interessant


Otto te Fruchte schreef op 1-12-2004:
ik zou graag weten van dhr. Schuring welke weg hij heeft bewandeld voor zijn omscholing. ik wil namelijk dezelfde carriere-switch maken. ik ben 26 jaar oud en kom uit de bouw. ik heb altijd een ongewone grote interesse gehad in uw werk. kunt u mij dit vertellen?


rulyen martina schreef op 30-11-2004:
mr schurink,
ik vind uw werk zeer pretig en interesant ik wilzelf die richting nemen in de toekomst
ik zit nu in de 2de mavo ik ben 14 jaar oud ik woon op aruba maar kan u me helpen om een school te vinden om in die richting te studeren


Speck schreef op 28-11-2004:
AAaaaaaaaaaaaaah, heeft iemand een pil van Drion voor me.....


Irma Overes schreef op 28-11-2004:
Hallo.

ik wil na een rondleiding gehad te hebben in een mortuarium graag pathologe worden. Ik doe nu Biologie en medischlaboratorium onderzoek (HBO)(HLO oude naam)

ik werd daar rondgeleid door een mederwerker, en die had alleen maar MLO (hlo maar dan een treetje lager) gedaan, en die werkte daar ook als pahtoloog...

betekend dat dat het niet noodzakelijk is?? zijn er mogelijkheden om bij een ziekenhuis een opleiding te doen?? of moet het echt via geneeskunde...??Valerie Schipper schreef op 13-11-2004:
Beste redactie,
Om patholoog te worden moet je medicijnen studeren. Bedoelt u hiermee de studie geneeskunde of farmacie?? Medicijnen is tegenwoordig een opleiding voor apothekers, ik neem aan dat u deze opleiding niet bedoelt. Dan nog een vraagje: Ik wil graag forensisch pathaloog worden, is het dan de bedoeling dat je na pathologie nog een andere studie gaat doen (zo ja, welke??) of is er een aparte studie voor?
Met vriendelijke groet

Antwoord redactie
Wij bedoelen de studie geneeskunde en niet farmacie. Hoe dat precies zit met de opleiding tot forensisch patholoog weten wij niet. Het lijkt ons het beste daarover contact te zoeken met een decaan of een universiteit. We willen niet het risico lopen verkeerde informatie te geven. Succes.patricia schreef op 5-11-2004:
Ik wilde graag weten of je ook assistentes hebt in deze branche,omdat ik niet hooggeschoold genoeg ben om pathaloog anatoom te worden,en welke vooropleiding je dan moet volgen.alvast bedankt


melissa schreef op 27-10-2004:
ik had nog een vraag welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig om patholoog anatoom te worden?
met vriendelijke groet

melissa


maria schreef op 25-10-2004:
ik zit nu op het vmbo 3de jaar en ik wil graag pathaloog anatoom worden. bestaat dekans om dat te worden? met veel liefs maria

Antwoord redactie:
Van vmbo naar de universiteit en geneeskunde studeren is misschien een lange weg, maar niets is onmogelijk. Neem contact op met je decaan om die weg met je uit te stippelen.Tamar Corstiaensen schreef op 8-10-2004:
het is een mooie site. ik wil zelf ook graag patholoog worden. Maar ik zit in havo 4 en ik heb gehoord dat je via een hbo-opleiding ook op de universiteit kunt komen. is dat ook echt zo? Zo niet moet ik dan naar VWO of kan ik ook nog op andere manieren naar de universiteit? alvast bedankt. en vriendelijke groet tamar


rachel peereboom schreef op 2-10-2004:
hoi,
Ik heb al eerder geschreven en jammer genoeg was er geen reactie op mijn bericht. Op het moment ben ik werkzaam op de afdeling gyneacologie in het st elisabeth ziekenhuis te Tilburg. Daar ben ik in aanraking gekomen met obductie iets wat ik altijd al wilde gaan doen. Het is voor mij alsof ik daar echt tot mijn recht kom in de obductieruimte. Ik bloei daar helemaal op. Nou zou ik graag willen weten of de opleiding voor obductieassistente ook vergoed wordt? Ik blijf het een fascinerend beroep vinden vooral omdat je de nabestaande enige twijfel uit handen kan nemen over de doodsoorzaak. Daar komt bij dat ik het menselijk lichaam een bijzonder iets vindt. Graag wil ik in dit beroep werkzaam zijn. Ook omdat het goed aansluit bij mijn bps-stoornis. Er is mij geadviseerd om informatie in te winnen en dat wil ik ook erg graag. Er is tot mijn spijt erg weinig werk in te vinden terwijl er naar mijn mening toch meer werk in te vinden zou moeten zijn. Vooral omdat er regelmatig (naar mijn inziens) een obductie meer duidelijkheid kan worden verschaft over de doodsoorzaak.

Alvast heel erg bedankt voor het plaatsen en lezen van mijn reactie.

Met vriendelijke groet Rachel


Nick Braun schreef op 29-9-2004:
Ik wil nu al 2 jaar Patholoog worden maar ik heb me er nooit echt in verdiept totdat ik op het idee kwam om eens op internet te kijken. Ik ben nu 13 jaar en zit in 2 atheneum en ik weet welke studie je moet volgen, maar ik weet niet of je er wel komt met atheneum: heb je geen gemnasium nodig? En zou u me alstublieft kunnen vertellen hoeveel een gemiddeld patholoog verdiend? Want ik zou het wel leuk vinden als je er aardig wat mee verdiend. Voor de rest vind ik het een informatief goede site.
Groetjes Nick


Tim Alberts schreef op 26-9-2004:
mooie site, mijn complimenten.

Ik doe op het moment de opleiding Gymnasium, 4e jaar. en raad eens wat ik wil gaan doen als ik klaar ben...
juist ja, prachtig beroep, interesant dat zeker.

nu maar hopen dat ik wordt ingeloot in de opleiding Geneeskunde, het liefst Maastricht...

bedankt voor de informatie


melissa smits schreef op 24-9-2004:
ik moet een werkstuk maken en dat wil ik graag over het beroep patholoog anatoom houden want ik wil het later ok graag worden en dan had ik een aantal vragen:
-welke taken heb je in dit beroep?
-welke opleidingseisen worden aan dit beroep gesteld?
-welke 5 persoonlijke eigenschappen moet je voor het beroep hebben?
-met welke doelgroep werk je in dit beroep?
-wat zijn de fijne kanten van het beroep?
-wat zijn de minder fijne kanten van dit beroep?
-en als je zoon studie wilt gaan volgen wat zijn daar de kosten van?
alvast hartelijk bedankt
met vriendelijke groet

melissa smits


Ramon schreef op 21-9-2004:
ik wil later ook PA worden en moet er nu een werkstuk over maken kunt mij een paar sites geven waar ik info kan vinden


ik zou het zeer op prijs stellen als u mij die informatie zo snel mogelijk kan sturen.
Met vriendelijke groet ramonlilly schreef op 14-9-2004:
ik wil later patholoog anatoom worden, maar ik vraag me nu af welke studie ik moet volgen.
ik wil u daarom vragen als u mij uitgebreide informatie kan sturen over de te volgen studies/opleidingen, voor het worden van patholoog anatoom. ik wil er tijdens het studeren zeker van zijn dat ik de juiste studie/opleiding doe tot patholoog anatoom. ik wil niet halverwegen mijn studie te weten komen dat ik de verkeerde opleiding hebt gevolgd/volg.

ik zou het zeer op prijs stellen als u mij die informatie zo snel mogelijk kan sturen.

liefs lilly.

Redactie:
We hebben het nu al zo vaak uitgelegd op dood.nl, en het staat ook onder aan het artikel met Jan Schurink: je zult naar de universiteit moeten en medicijnen studeren. Dat is de enige weg.
Voor alle nadere specificaties (welke vakken je nodig hebt, waar je medicijnen kunt studeren etc.), vraag het je decaan. Die is ervoor.
Succes.isabelle schreef op 11-9-2004:
ik ben nu 13 en denk er al tijden over om pathaloog anatoom te worden. en ik wil graag wat informatie over hoe en wat


martine veenhoven schreef op 10-9-2004:
u zegt dat je eerst geneeskunde moet gaan doen en daarna specialiseren en dat het de enige weg is. ik heb gehoord dat je eerst ook hbo laboratorium school kunt doen en daarna naar een opleiding daarvoor weet niet welke precies. alleen mag je dan geen medicijnen toedienen, maar dat hoef je bij een dood iemand toch ook niet meer te doen????


Monique Jennissen schreef op 9-9-2004:
Ik ben op zoek naar iemand met een bijzondere stage-ervaring. Graag zou ik iemand interviewen die in opleiding is voor pathaloog anatoom en bijv. stage heeft gelopen of nog steeds loopt in een mortuarium. Ik wil hier graag een artikel over schrijven voor een studentenblad. Wie kan mij helpen?


manoushka schreef op 1-9-2004:
hallo, ik ben 17 en wil al heel lang pathaloog anatoom worden.ik doe nu de laboratorium opleiding mbo en wil hierna de hbo gaan doen,als ik daarmee klaar ben moet je toch medicijnen studeren op de universiteit???

groetjes,,,


Laura schreef op 28-8-2004:
Hallo Jan,

Ik ben een meisje van 12 en ik wil heel graag Pathaloog Anathoom worden ik ga na de vakantie naar Havo/VWO

groetjes Laura


rachel peereboom schreef op 11-8-2004:
hoi,
ik heb al een aantal keren meegeholpen met een obductie ik heb dit altijd een zeer interessant beroep gevonden en wil hier graag verder in.Nou is er twee jaar geleden bordeline vast gesteld bij mij waardoor ik waarschijnlijk nooit in dit vak kan gaan werken.kan iemand mij advies geven want als ik iets graag wil worden is het obductieassistente.De obducties die ik meegemaakt heb waren routine maar niet voor mij het voelde voor mij alsof ik thuis kwam .kan iemand mij helpen?Ik ben zeer gedreven alleen heb ik bps en dat verpest veel voor me!


Geeske schreef op 2-8-2004:
heey daar, ik denk erover om patholoog anatoom worden. ik wil sowieso medicijnen gaan studeren. misschien wil ik kinderarts worden, ja ik weet et het scheelt wel heel erg maar ik ben nog jong heb nog tijd om te kiezen. ik zoek wat meer info hebben jullie die? vast wel maar ja. alvast bedankt, groetjes.


geke de boer schreef op 21-7-2004:
Uw beroep lijkt mij heel erg mooi om te doen, ik droom er zelf al jaren van en ben er daarom druk voor aan het leren.Veel succes verder met uw baan.


jacqueline schreef op 30-6-2004:
whaaaaa...ik wilde eerst pathaloog anatoom worden en had echt helemaal de gedachte dat dat heel spannend zou zijn (vanwege de VERMOORDE mensen) ma ik denk dat ik toch maar naar iets anders ga zoeken!! medicijnen studeren is toch hartstikke moeilijk en kost harstrikke veel geld ofniet? misschien wordt ik wel gewoon arts... maare bedankt voor deze info enne....ik ga wel ff verder zoeken :D


Sally joan Muller schreef op 30-6-2004:
Hallo,

Mijn intresse is om met doden mensen te werken maar ik wil graag weten welke opleidingen daarvoor nodig zijn om zo snel mogelijk het werk te kunnen doen wat ik zo interessant vind,

Met Vriendelijke groet,
Sj muller


Speck schreef op 7-6-2004:
Om patholoog-anatoom te worden moet je erg goed zijn in begrijpend lezen!


Hans wijsma schreef op 7-6-2004:
ik wil graag pathaloog anatoom worden doe nu de opleiding Verzorgende IG en ga de opleiding Verpleegkundige in leiden doen maar wat is een site waar ik informatie kan aanvragen over de opleiding pathaloog anatoom.

Redactie:
Hoe vaak moeten wij het nu nog zeggen. Wie patholoog wil worden (of patholoog-anatoom, dat is hetzelfde), zal medicijnen moeten gaan studeren aan een universiteit. Dus voor meer informatie, zult u bij de diverse medische faculteiten moeten zijn. Die hebben vast ook een site. Door even met google te zoeken (zoekwoord: pathologie) hebben we er al direct n gevonden: http://www.med.vu.nl/org/afd/pathol/
En kijk ook eens op: http://www.pathology.nl/Kelly Dusbaba schreef op 31-5-2004:
Hallo...ik ben 16jaar en wil graag Patholoog Anatoom of chirurg worden. Maar ik heb VMBO-BBL niveau, is dit genoeg of niet?


martens schreef op 20-4-2004:
u heeft een mooi site. ik heb alleen een vraag, weet u waar je veel info over een pathaloog anatoom kunt vinden.
en ik zal o.a. veel aan uw site hebben! groetjes


sophie schreef op 22-3-2004:
hoi sophie weer ik heb op school een opdracht gekregen dat ik een werkstuk moet maken ik koos voor patholoog anatomie hoe kom ik aan info?
groeties sophie


sophie schreef op 24-2-2004:
hoi ik ben nu 11 jaar oud e ik wil heeeeel graag vanaf m'n 8ste patholoog anatoom worden en wil er graag nog meer info over hoe kom ik daaraan?
groeties sophie
daaaaaaaaaag


Roselinde schreef op 15-2-2004:
hallo! ik ben 16 jaar oud en ik zou later ook graag forensisch patholoog willen worden.ik heb vmbo gedaan en doe nu een opleiding verzorgende(werken/leren).
dat duurt nog 2en een half jaar.wat is het beste dat ik hierna kan gaan studeren??


Judith schreef op 4-2-2004:
Een ontzettend interessant beroep mag ik wel zeggen.
Zelf zou ik dat beroep graag betreden, maar ik heb geen opleiding in de gezondheid.

Hoe kan ik toch die opleiding volgen?
Is er een directe opleiding voor pathologie?

Met vriendelijke groet,

Judith


sanne schreef op 27-1-2004:
Ik wil later ook heel graag pathaloog anatoom worden en vind dat u een mooie site heeft!!!!


chantal schreef op 8-1-2004:
ik ben nu 13 jaar en wil graag in een mortuarium werken, maar ik weet niet wat voor opleiding ik daarvoor moet doen.. kan iemand mij helpen?? alvast bedankt


M.M.C de Bruyn schreef op 16-11-2003:
wat zijn de werkzaamheden precies van een obductie-assistent en watvoor vooropleiding/opleiding heb je daarvoor nodig


Lotte Rikers schreef op 14-11-2003:
Beste Meneer Schurink ik ben 13 jaar en heb 2 vragen
hoe lang ben je in totaal bezig tot je inderdaad pathaloog anatoom bent? Waar kan je het beste terecht als je info wil over de studie na medicijnen? alvast bedankt voor uw antwoord


stephanie schreef op 6-11-2003:
ik heb veel aan uw site gehad
dank u wel!!


Paul Inggamer schreef op 23-10-2003:
Zeer interessant! Graag informatie vwb de opleiding tot obductie-assistent. De verwijzing vanuit www.dood.nl naar de site van vesalius geeft enkel sumiere informatie: bijscholingscursus ed. Bestaat er niet de mogelijkheid deze opleiding te volgen los van een medische achtergrond?!

Vriendelijke groet,

Paul


Jeroen Bruijniks schreef op 29-9-2003:
Beste Jan Schurink.

Vol bewondering las ik uw verhaal waarin u uw werkzaamheden beschrijft.
Momenteel ben ik zelf werkzaam als technische dienst in een ziekenhuis.
Maar omdat ik net als u zeer veel bewondering heb voor dit beroep zou ik me hierin graag willen specialiseren.
Alleen zou ik niet precies weten hoe en waar ik deze opleiding kan volgen.
Misschien zou u mij hierover enige informatie kunnen sturen,of enige tips kunnen geven.

Ik hoop dat u mijn mail zou willen beantwoorden.
Met vriendelijke groeten:

Jeroen Bruijniks.Ilse schreef op 20-9-2003:
Hallo..
Ik werk nu als verzorgende I.G. in een verpleeghuis..
Maar het werk met overledenen heeft me altijd getrokken..
Maar weet niet precies wat ik ermee wil doen..
Obductie-assistent lijkt me erg boeiend werk maar kan ik dat doen met mijn opleiding?
Graag zou ik meer informatie willen welke beroepskeuze's er zijn die betrekking hebben op werk met overledenen, waar ik die kan vinden enz.
Bedankt, Ilse.


rachel schreef op 11-9-2003:
ik vind het een fantastiche beroep zelf wil ik graag ik in de obductie gaan werken maar het lukt me niet omdat er te weinig vraag naar is.ik vind dit erg jammer omdat ik me heel erg thuis voel in het mortuarium.Ik hoop ooit toch te kunnen gaan werken als obductie-assistent.


Marcelino schreef op 1-9-2003:
Hoi,
Ik heb op Aruba als assistent van een p.a. met doden gewerkt zonder papieren gewerkt d.m.v. mijn vader. ( hij was assistent.) Hoe kan ik dat hier in Nederland weer doen of studeren.

Groetjes


Mirna schreef op 6-5-2003:
Hallo,Ik ben Mirna (15),en ik zit op de VMBO-school en ik vraag me af of ik met deze opleiding Pathaloog-Anatoom kan worden?
En of ik met deze opleiding ook medicijnen kan gaan studeren?
vriendelijke groet:Mirna de Bruijn

Antwoord van de redactie:
Beste Mirna,
Medicijnen is een universitaire studie, daar heb je dus VWO voor nodig. En dan zul je waarschijnlijk ook nog bepaalde vakken nodig hebben. Om het helemaal precies te horen, kun je het beste naar je schooldecaan gaan. Die kan je precies vertellen welke weg je moet afleggen om patholoog-anatoom te worden. Succes.Henk Saris schreef op 1-5-2003:
Hallo,
Ik ben lasser,en ben bezig met B.M.G;(is een instantie die je helpt ander werk te vinden m.b.v. omscholing ).
Zolang ik me kan herinneren ben ik al gefacineerd in het werken met overledenen,zoals bijv;Patholoog Anatoom.
Doordat ik wegens gezondheidsredenen mijn werk als lasser niet meer kan uitvoeren ben ik op zoek naar opleidingen die betrekking hebben op het werk met overledenen.Help me.B.v.d.


Lidy schreef op 31-3-2003:
Hallo,
Ik wil graag Forensisch Patholoog Anatoom worden. Dat houdt toch in dat je moorden mag onderzoeken? Kan dat ook met een HLO-opleiding? Zo niet, welke opleiding heb je daar dan voor nodig?

Groetjes
Lidy


Renske schreef op 31-3-2003:
Hallo
Ik ben 15 jaar en zit momenteel in 3 havo. Ik wil graag weten of het beroep Patholoog Anatoom assistente ook bestaat. Dit komt omdat als ik Patholoog Anatoom wil worden ik pas op m'n 32ste kan gaan beginnen met echt werken. En als het beroep bestaat, wat houd het dan precies in, wat mag je dan doen?

greetz
Renske


Mark van Oers schreef op 24-2-2003:
hey , ik ben 17 jaar en ik doe binnekort mijn examen vmbo. welke opleiding zou ik hier na moeten doen voor het beroep Patholoog-anatoom ?
groeten Mark

Redactie:
Mark, zie het antwoord op de reactie hieronder.Fallon Loomans schreef op 8-1-2003:
Hallo, ik ben 16 jaar en ik doe nu 5 VWO met het profiel C&M. Ik wil ook graag pathaloog anatoom worden, maar er is bijna geen informatie over te vinden. Ik heb als bij vak biologie 1 gekozen. Hoe zou ik toch pathaloog kunnen worden, zonder opnieuw het VWO hoeven te doen met het juiste profiel? En waar zou ik terecht kunnen voor meer informatie, zoals bijvoorbeeld universiteiten of opkrikcursussen?
ALvast bedankt!
Groetjes Fallon

Antwoord van de redactie
Nogmaals, want we hebben dit al vaker hieronder geschreven: De enige manier om patholoog te worden (of patholoog-anatoom, dat is hetzelfde) is door medicijnen te gaan studeren. Een andere weg is er niet.hanneke van oosten schreef op 3-1-2003:
Ik ben zelf in opleiding voor OK-assistent. Dit lijkt me een erg leuk beroep en verbreed mijn kennis inzake het menselijk lichaam. Mijn vraag is welke opleiding er vereist is om autopsie te kunnen verrichten
M.vr.gr. Hanneke van Oosten


Bregje Jansen schreef op 24-11-2002:
Hoi
Ik heb eigenlijk een vraagje, ik ben nu bijna 16, zit in de 4e klas van het vwo en ik heb N&G als profiel. Ik wil graag technisch recherche of patholoog anatoom worden, welke opleiding zou ik dan na het vwo moeten doen? Ik hoop dat ik een reactie krijg want ik ben al langer op zoek naar informatie over deze opleidingen.

Redactie:
Als je patholoog wilt worden, zul je medicijnen moeten gaan studeren en je vervolgens specialiseren in de pathologie.
Technisch rechercheurs zijn politiemannen. Dan zul je dus eerst de Politieschool moeten doorlopen.
Je decaan op school zal je daar ongetwijfeld meer over kunnen vertellen.
Succes.olga franse schreef op 12-10-2002:
ik reageer niet zo zeer op het artikel maar heb de volgende vraag:
De Reddingshondenwerkgroep Zeeland zoekt naar zowel levende als dode slachtoffers met hun reddingshonden. Wij willen graag in contact komen met een pathaloog anatoom die voor ons een lezing wil verzorgen inzake lijkengeur, ontbinding e.d. zodat wij ons werk nog beter kunnen gaan uitvoeren.
hartelijke groeten Olga Franse


Audrey Slotboom schreef op 2-10-2002:
Hoi,

Ik wil ook obductie assistent worden. Hoe pak ik dat aan?

Antwoord redactie:
Ga naar de website van Vesalius, de Nederlandse Vereniging van Obductieassistenten en mortuariumfunctionarissen:
http://www.uitvaart.nl/vesalius/hendrikx Eric schreef op 29-9-2002:
Geachte , graag zou ik vernemen hoe men kan soliciteren in de uitvaartsector , daar ik voor dit beroep veel interesse heb.

Vriendelijke groeten


Myrthe van der Gulik schreef op 4-9-2002:
Ik wou U nog even heel hartelijk bedanken voor de rondleiding. Thuis heb ik leuke reacties gekregen op het interview.
Groetjes Myrthe (14)


Geertje Derksen schreef op 18-8-2002:
Echt heel leuk, die reacties van Arda en Myrthe. Net als zij ben ik ook geinteresseerd in het beroep van patholoog-anatoom. Dit hoor je echt niet vaak, en de reacties die ik krijg laten zich raden. Dit jaar moet ik een studie kiezen. Ik ga meelopen bij een dierenarst (lijkt me ook een erg leuk beroep) maar het lijkt me helemaal mooi om eens mee te maken wat patholoog-anatoom zijn werkelijk inhoud zodat ik de juiste keuze kan maken. (Als er mensen zijn die me kunnen helpen aan een keer meelopen, graag!) In ieder geval vond ik ook dit artikel leuk om te lezen.
Groetjes Geertje (17)


Diana schreef op 27-7-2002:
Ik vind het beroep wat u doet heel erg interresant, ik vraag mij alleen af of er verschil is tussen een patholoog en een patholoog-anatoom.. kunt u mij dat laten weten?? alvast bedankt.


E. de Wit schreef op 24-6-2002:
Ik heb een opleiding HBO-V achter de rug en heb toch besloten iets anders te gaan doen. Helaas kan ik weinig tot niets vinden over de functie 'obductie-assistent'. Waar in Nederland zijn hier cursussen/ opleidingen voor? En is er genoeg vraag naar? Bij voorbaat dank.

Antwoord redactie:

Vesalius, de Nederlandse Vereniging van Obductieassistenten en mortuariumfunctionarissen, heeft een eigen website: http://www.uitvaart.nl/vesalius/Arda schreef op 10-6-2002:
Hallo,
Ik wilde eigenlijk niet echt op uw stuk reageren maar ik las hier onder dat een meisje van 14 graag patholoog-anatoom wil worden en dat vond ik 'grappig' ik wil namelijk ook graag patholoog-anatoom worden, en dat is niet iets wat ik vaak hoor.
Groetjes Arda (17)


Harry schreef op 16-4-2002:
Beste Jan,

Ik zelf ben medewerker begraafplaats bij een gemeentelijke organisatie, ik loop voor,laat kist zaken,maak en dicht het graf, ik weet dus hoe het is om dienstvelenend bezig te zijn, en hoe dankbaar nabestaanden soms zijn als alles goed is verlopen.
Daar het werk fysiek vrij zwaar is, en ik met enige regelmaat terugkerende rugklachten heb, is mijn vraag (na het lezen van het artikel)waar kan ik de curcussen volgen die jij hebt gedaan?
Hoelang duurt de opleiding?
Waar kan ik eventuele advertentie's lezen/zoeken, waar mensen voor zo'n funtie worden gevraagt?

Jan bijvoorbaat dank!

groetjes Harry


Myrthe van der Gulik schreef op 14-4-2002:
hallo Jan,
Ik ben nog maar bijna 14 jaar oud maar ik heb nu al een beroeps keuze gemaakt: Ik wil graag patholoog-anatoom worden.
Ik zit in de tweede klas HAVO-VWO.
Ik had aan mijn decaan gevraagd welke opleiding moest hebben voor een patholoog.
Hij zei dat ik de VWO moet doen en na school nog een opleiding van 10 jaar lang.
Ik heb respect voor uw beroep.

Groetjs Myrthe


brent mostertman schreef op 14-2-2002:
ik heb repeckt voor u werk en dat u dat kan ik zou er niet tegen kunnen omdat ik zelf bang voor ben voor de dood maar ik geniet elke dag van het leven ik ben nog jong pas 26 geworden dus kan ik er nog ff tegen maar ik vindt het knap dat u het werk kan en maak de mensen maar mooi want ieder mens is speciaal tot de laatste dag dan verdient men dat om er toch mooi uit te zien vriendelijke groet brent


Marc van Asseldonk schreef op 22-12-2001:
Als beeldend kunstenaar interesse in het lichaam. Als huisvader straks de tijd. Graag zou ik meer weten over de opleiding tot obductieassistent en restaurateur.


Paula Geurds - Tning schreef op 18-10-2001:
Hallo Jan, nooit gedacht je nog eens op deze manier terug te zien. We zaten ooit samen in het EHBO klasje in Zaandam. (Ik was de jongste van het groepje giebelende meiden.)
Mooi dat je in dit vak gebleven bent. het moet ook best vaak voldoening geven, zeker als je zulke reacties krijgt als van de ouders van het overleden kindje. Wie weet komen we elkaar nog eens in levende lijve tegen, ik weet nu waar je werkt, wie weet kom ik wel eens bij je binnenwippen.

Groetjes, Paula Geurds - Tning