DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-09-2003
STERRETJESVELD VOOR DE ALLERKLEINSTEN

De meeste begraafplaatsen beschikken over een speciale veld dat uitsluitend gereserveerd is voor baby’s en kinderen. Zogenaamde kinderveldjes of kinderhoven. Soms wordt op deze meest aandoenlijke plaatsen op de begraafplaats ook de levende kinderen die hun dode broertje of zusje komen bezoeken niet vergeten. Zo bevat het in 2000 ingerichte kinderhof op begraafplaats Rusthof in Amersfoort enkele speeltoestellen en een grindbak. Op begraafplaats Rhijnhof in Leiden is onlangs het zogenaamde Sterretjesveld geopend, speciaal bedoeld voor de allerjongsten onder de overledenen, te vroeg geborenen die niet levensvatbaar zijn. Voor hen was nog geen apart plekje terwijl de behoefte daaraan is toegenomen.


Voor te vroeg geborenen die niet levensvatbaar zijn en jonger dan 24 weken gelden geen wettelijk regels. Tot voor kort stonden ouders het kind vaak af aan het ziekenhuis. De ouders hadden dan geen plek om naar terug te keren om hun te vroeg geboren kind te herdenken. Tegenwoordig worden ouders beter begeleid en kunnen zij kiezen of zij hun kind zelf laten begraven of cremeren. Maar als zij dit niet willen, en daar later spijt van hebben, is er geen plek meer om naar toe te gaan waar ze hun kind kunnen herdenken.

In Leiden is daarom besloten tot de inrichting van het Sterretjesveld, een intitiatief waaraan Rhijnhof, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en enkele uitvaartondernemingen belangeloos meewerken. Het LUMC draagt zorg voor de crematie waarna de as van deze kinderen bijgezet wordt in het Sterretjesveld. Als ouders, op welk moment dan ook, toch behoefte hebben aan een herdenkingsplek kunnen zij naar het Sterretjesveld waar hun kind een eigen plekje heeft.

Tijdens de opening van het Sterretjesveld werd een speciaal vervaardigde gedenksteen onthuld, ‘Het Sterretjeslint’.

Terug naar archief...