DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-09-2003
NIEUW: STICHTING NATUURBEGRAAFPLAATSEN NEDERLAND

De oud-voorzitter van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) Willem van der Putten heeft de Stichting Natuurbegraafplaatsen Nederland (SNN) opgericht. Het doel van de SNN is tweeledig: bestaande in ontwikkeling zijnde initiatieven bundelen en nieuwe initiatieven ontplooien en eventueel zelf begraafplaatsen ontwikkelen en exploiteren. Want dat er vraag is naar natuurbegraafplaatsen weet hij zeker.


Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen waar de natuur minstens zo belangrijk is als het begraven. Een natuurbegraafplaats ligt vrij in de natuur, zonder hekken er omheen. Veel mag er, alleen op het gebied van grafmonumenten worden meestal strenge regels opgesteld, omdat daarbij gestreefd wordt dat de monumenten zo min mogelijk detoneren met de natuur. Daarom is het ook mogelijk een boom of plant op of in de buurt van het graf te planten. In Engeland zijn natuurbegraafplaatsen bijzonder populair, het land telt er inmiddels meer dan 160.

De particuliere begraafplaats Westerwolde in Hoog-Soeren midden op de Veluwe kan als een natuurbegraafplaasts worden aangemerkt. En dit voorjaar ging Natuurbegraafplaats Bergerbos, naar Engels voorbeeld, in St. OdiliŽnberg van start met een goed bezocht en geslaagd open weekend - onder het mom 'Kom in het graf!' - op 10 en 11 mei. Sindsdien mag de begraafplaats zich in een grote belangstelling verheugen. Van publiek en pers. "Het gaat boven verwachting goed," vertelt Huub Kluijtmans, oprichter en eigenaar van wat hij 'de eerste echte natuurbegraafplaats van Nederland' noemt. "Er is veel belangstelling, ook uit Duitsland. Er zijn inmiddels elf begrafenissen geweest, waaronder een Duitse, en er zijn 140 reserveringen." Kluijtmans is ervan overtuigd dat de vraag naar natuurlijk begraven steeds groter wordt en hij zou het dan ook toejuichen als er meerdere natuurbegraafplaatsen komen. "We hebben aanvragen om informatie uit het hele land, maar mensen willen bij voorkeur toch in de eigen regio worden begraven. De meeste reserveringen zijn dan ook van mensen uit de buurt."

Willem van der Putten, jurist, directeur van de stichting Grafzorg Nederland en oud-voorzitter van de LOB, is het daar mee eens. Hij is degene die Kluijtmans met raad en daad heeft bijgestaan bij de oprichting van Bergerbos en is als voorzitter nog steeds betrokken bij de Stichting Natuurbegraafplaats Bergerbos. Ook weet hij dat er sinds ongeveer twee jaar meerdere mensen en instanties al bezig zijn met het denken over of het ontplooien van initiatieven op dat gebied. Hij hoopt deze mensen samen te brengen in de onlangs door hem opgerichte Stichting Natuurbegraafplaatsen Nederland (SNN). Het is nog te vroeg, aldus Van der Putten, om meer te vertellen over de huidige contacten van de stichting, "de SNN beoogt juist om enkele initiatieven waar weinig vaart in zit, meer schwung te geven", maar hij durft wel te voorspellen dat de komende jaren diverse initiatieven van de grond zullen komen. "Er is een maatschappelijke behoefte en dat wordt door de personen en instellingen waar ik contact mee heb ook onderkend."

In oktober opent de Stichting Natuurbegraafplaatsen Nederland de site www.natuurbegraafplaatsen.nl.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


j.buitenhof schreef op 24-9-2014:
meer informatie over het verdienmodel op:
www.geendodenindenatuur.nl
E. van den Borne schreef op 14-11-2013:
Is er een natuurbegraafplaats in de omgeving van Haarlem, voorkeur in de duinen. En kan daar gebruik gemaakt worden van composteerbare urnen?


lex evers schreef op 30-11-2011:
ik ben zeer geÔnteresseerd.speciaal in de mogelijkheid om de as na een crematie te 'begraven', zonder urn.


Nelleke nederkoorn schreef op 20-4-2011:
Ben geinteresserd in deze vorm van begraven en ben gisteren met mijn man op de begraafplaats bij Apeldoorn geweest. Ik begrijp dat dit eerst een ouderwetse plaats was, had me nog meer natuur voorgesteld en dat je minder de graven als graf zou herkennen op de keien na.


coby Pranger-Landzaat schreef op 16-5-2010:
Graag wil ik van u weten of er ook mogelijkheden zijn in de provincie Drenthe?.
Mijn man en ik willen graag wanneer het onze "tijd" is op een natuur begraafplaats begraven worden.
hartelijk dank,

Coby Pranger-landzaatW. van der Putten schreef op 30-3-2010:
Wie een natuurgraf wil reserveren of daar inlichtingen over wenst, of wil weten welke nieuwe begraafplaatsen in ontwikkeling zijn, kan mailen met info@natuurbegraafplaatsen.nl


jhw van katwijk schreef op 21-11-2009:
interessant.heb Hassel eens gezien. zou graag info krijgen


H. van den Oever schreef op 3-10-2009:
De provincie Noord Brabant is heden 3 october begonnen met het uitgeven van 64 ha (74 percelen) grond aan particulieren om zelf natuur in te richten. De inrichting wordt gesubsidieerd. Is dit wellicht een mogelijkheid voor de SNN om de eigen intenties en initiatieven gestalte te geven?
Zie website brabant.nl


Tilly schreef op 15-8-2009:
ik wil samen met mijn man op een natuurbegraafplaats begraven worden, zit er nog beweging in het plan van Martin Binder een plek bij Gemonde??


elly frederikze garssen schreef op 27-10-2008:
op zich prachtig,daar op de veluwe,maar... wij hebben nog zo weinig natuur in nederland,dus vind ik het toch geen goed idee er meer te creeren elly


Willemijn Reijners schreef op 11-6-2008:
is er iemand die mij kan vertellen of en waar er een natuurbegraafplaats is in de buurt van UTRECHT ?


Gert schreef op 8-2-2008:
Graag meer info over natuurbegraven. Meerdere lokaties, kosten, mogelijkheden etc.


laura schreef op 6-10-2007:
dit is wat ik al heel lang op zoek was, ik zou als het anders kan begraven willen worden waar dan ook in nederland als er dicht bij mij in de buurt geen natuurbegraafplaats is.


Geri Achterberg Uitvaartbegeleiding schreef op 25-12-2006:
Enkele dagen geleden had ik een gesprek met een landgoedeigenaar in NB, waaruit bleek dat deze ontvankelijk is voor medewerking aan het oprichten van een natuurbegraafplaats op zijn landgoed. Welke stappen kunnen wij ondernemen om de mogelijkheden hiervoor in kaart te brengen en moet alleen de Gemeente of ook de Provincie hierover meebeslissen?


S.Hermans schreef op 29-11-2006:
Wil graag alles weten over de mogelijkheden van natuurbegraafplaatsen in Nederland en eventuele reserveringen.


A. Wedman schreef op 25-11-2006:
Graag ontvang ikinfoover de mogeljkheden van natuurbegraafplaatsen in Nederland


W. van der Putten schreef op 27-10-2005:
Wie een natuurgraf wil reserveren of daar inlichtingen over wenst, of wil weten welke nieuwe begraafplaatsen in ontwikkeling zijn, kan mailen met info@natuurbegraafplaatsen.nl


T.Dauven schreef op 13-10-2005:
Ik zou graag willen weten of je zo'n natuurgraf moet reserveren als je overleden bent of voor die tijd? hoe is hier de procedure van ? En kan de crematie daar plaatsvinden of moet dit in een crematorium gebeuren?


J.E.Tebbes schreef op 8-4-2005:
zijn er behalve in Limburg verder in Nederland nog meer plaatsen met natuurbegraafplaatsen??


es van oorschot schreef op 24-1-2005:
Heeft u een overzicht van natuurbegraafplaatsen in nederland, actueel en wat is de dichtst bijzijnde mogelijkheid voor Amsterdam


wvanmeijgaarden schreef op 22-7-2004:
als beheerder van een R.K kerkhof heb ik op t.v gezien over een natuurbegr.plaats in Limburg graag wil ik weten of hier een website over is.
wie kan mij hieraan helpen.
b.v.d wil

Antwoord redactie
Jazeker, kijk op www.natuurbegraafplaats.nlmw.Lia Last schreef op 30-11-2003:
uw artikel sluit aan bij mijn belangstelling. Hoe kom ik aan meer informatie over de Stichting Natuurbegraafplaatsen Nederland?