DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-09-2003
CHINA VOOROP: REGISTRATIE EN IDENTIFICATIE

Gelukkig gebeurt het bijna nooit maar een heel enkele keer haalt het de krant: de verwisseling van stoffelijke overschotten. In april van dit jaar gebeurde dat in Crematorium Middelburg als gevolg van een fout van de uitvaartondernemer.


In het uitvaartcentrum Longhua (www.longhuafuneralhome.com), Shanghai, zijn dit soort vergissingen praktisch uitgesloten. En dat mag bijzonder heten omdat hier dagelijks 300 overledenen worden binnengebracht, verzorgd en ‘uitgevaren’. Een verregaande automatisering voorkomt vergissingen zoals in Middelburg. Alle overledenen worden bij binnenkomst digitaal gefotografeerd en opgeslagen in een centrale database. Vervolgens wordt er een naamplaatje geprint met unieke barcode die middels een polsbandje aan de overledene wordt bevestigd. Mocht er onverwachts een overledene gaan ‘zwerven’, dan is middels een scanner eenvoudig de identiteit van de overledene te achterhalen.

Het is één van de productinnovaties die Peter van Schaik (directeur van Uitvaart.nl) aantrof op zijn studiereis naar China. In de Nederlandse uitvaartwereld gebeurt genoeg de laatste jaren, ook op het gebied van de productvernieuwing, maar in China zijn ze vaak al veel ‘verder’. Van Schaik behandelt een aantal sprekende voorbeelden daarvan. Eerder kwamen de persoonlijke oven en de milieubewuste oven ter sprake.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Rita schreef op 20-12-2009:
Absoluut voorstander van deze manier van registratie,zouden ze hier ook moeten invoeren.