DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-08-2003
ONDERZOEK NAAR HITTEDODEN

Over de extra doden in Frankrijk vanwege de hitte hebben we al eerder geschreven, maar ook in Nederland zijn 500 tot 1000 mensen meer dan normaal gestorven door het extreme zomerweer.


Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent. Volgens artsen gaat het om een groep ouderen die al zo zwak waren en waarbij de medische situatie toch al zo kritiek was, dat er eigenlijk 'alleen maar' sprake is van een iets voortijdiger dood.

Maar is het inderdaad zo eenvoudig? En maakt dat het minder erg? In Trouw roept een ouderenbond op om onderzoek te verrichten waarom deze ouderen eerder zijn overleden. Was het te voorkomen door een betere klimaatbeheersing in verzorgingshuizen? Werken medicijnen anders bij extreme hitte? Een onderzoek moet hier antwoord op geven.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog niet laten weten of zij zo'n onderzoek ook zal laten uitvoeren. Wel laat het ministerie weten deze zomer in diverse verpleeghuizen controle te hebben uitgevoerd op de naleving van de zogenaamde hitteprotocollen die de tehuizen zelf hebben opgesteld. Daarbij zijn geen uitwassen ontdekt.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


treza schreef op 7-10-2003:
het is goed dat er onderzoek naar dood word gedaan dood hoort er toch bij?


W.Woestenburg schreef op 7-9-2003:
En hoe zit het nu met die mensen welke slecht ter been zijn en 's winters op de gladde stoep een doodsmak maken? Koude, hitte, verkeer?