DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-08-2003
WACHTLIJST IN FRANKRIJK

In Frankrijk maken uitvaartondernemers geen overuren meer, ze werken dag en nacht. In Parijs moeten mensen twee weken wachten voordat ze hun geliefde kunnen begraven. Alle mortuaria zijn bomvol, waardoor een oude markthal nu dienst doet als opbaarruimte. En dat alleen maar vanwege een hittegolf.


Weinig mensen zullen er bij stilgestaan hebben, dat ook de uitvaartindustrie een grens heeft. Er zijn maar een x aantal uitvaartondernemers en een x aantal grafdelvers die een maximaal aantal doden per etmaal kunnen verwerken. Worden het er meer, dan stapelen de lijken zich letterlijk op. En heb je wachtlijsten om te begraven, zoals nu in Frankrijk. Zou dat bij ons niet precies zo gaan?

Dat valt te denken. Wat gebeurt er bij een ramp van grote omvang? Met honderden of duizenden doden? Die moeten dan ergens gekoeld bewaard kunnen blijven. Of doen we dan maar aan massagraven? Of verplicht cremeren? In crematoria die dag en nacht doorbranden. Maakt dat deel uit van een rampenplan van de overheid? Doden zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen? Het zou me niets verbazen. Griezelig idee. Er hoeft maar iets te gebeuren, en een waardige uitvaart is geen vanzelfsprekend recht meer.

Grote kans dat de lobby voor thanatopraxie in ons land de toestand in Frankrijk zullen aangrijpen als nieuw argument om een lichte vorm van balseming snel toe te staan in Nederland. Alsof thanatopraxie ontbinding tegen kan houden bij temperaturen van 40 graden of meer. Ze kunnen beter hun collega's in Frankrijk gaan helpen met begraven.

Terug naar archief...