DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-08-2003
HITTE DOET STERFTECIJFERS OPLOPEN

Gelukkig is de langste hittegolf sinds 1976 voorbij, want de kans om voortijdig te sterven is vooral voor oude mensen erg hoog.


In Parijs kunnen de ziekenhuizen het bijna niet aan, die liggen vol met oude mensen die zijn uitgedroogd. Een grote Franse uitvaartonderneming zegt dat er op dit moment per week 500 mensen meer sterven dan normaal. Maar in Frankrijk lopen de temperaturen dan ook op tot bijna veertig graden!

In ons land sterven per week 25 mensen meer als de temperatuur met één graad stijgt, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

Het menselijk lichaam functioneert het prettigst als de maximumtemperatuur overdag 20,5 graden Celcius bedraagt. Voor elke graad daarboven neemt de sterfte met 2 procent toe. Dat wil dus zeggen dat tijdens een hittegolf zeker zo'n 20 tot 30 procent meer mensen doodgaan dan normaal.

Toch klinkt dat dramatischer dan het is. Het zijn vooral de zwakke ouderen die eerder 'het hoekje omgaan'. Gezonde ouderen kunnen nog evengoed tegen de warmte als gezonde jongeren.

Terug naar archief...