DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-08-2003
PORTRET VAN EEN AFLEGGER

Aanstaande zaterdag (herhaling maandag) wordt Bas de Leng, werkzaam bij het bedrijf Cura Mortum Orum (CMO), geportretteerd in het NCRV-programma Heilig Vuur. Op de site van Heilig Vuur wordt De Leng gepresenteerd als een 'aflegger'. Zelf noemt hij zich liever thanatopracteur.


Het blijft trouwens een vervelend woord, afleggen. De laatste verzorging van de overledene klinkt heel wat vriendelijker. Bovendien doet De Leng veel meer dan afleggen. Hij 'restaureert' lichamen die, door een ongeluk bijvoorbeeld, niet toonbaar meer zijn. En hij is een van de weinige, erkende thanatopracteurs in ons land. Zeg maar 'balsemer' met een bekender woord.

Zaterdag 9 augustus, rond 22.45 uur, ned. 1
Herhaling maandag 11 augustus, 16.32 uur, ned. 1

Ook Doodgewoon portretteerde Bas de Leng.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Johan schreef op 9-6-2008:
via de stivu is de opleiding voor uitvaartleider te volgen. Kijk op www.stivu.nl
Groeten


danielle schreef op 28-10-2007:
hallo ,

ik wil na mijn havo een opleiding voor de uitvaart doen ik kan alleen geen een school vinden die die opleiding bied want ik ben nog wel leerplichtig.

groeten


Eke Feddema schreef op 21-7-2007:
Hallo,
Ik zou graag wat meer info willen hebben betreffende het beroep van de Thanatopracteurs.
Welke opleiding kun je daarvoor volgen en kun je eens wat meer van dit werk ergens over lezen of zien. Het lijkt me een heel mooi beroep.
Dit omdat ik als een van de vrijwilligers voor Humanitas in het Gastehuis ofwel het Hospice in Groningen werk,en graag verder me hierin wil ontwikkelen.
Groeten E.Feddema

Redactie:
Op deze site is informatie over de opleiding tot thanatopracteur te vinden: http://www1.zdg.nl/nieuws/nieuws_recent2.htmlannette koenen schreef op 22-8-2006:
Zeer interressant onderwerp,ik ben van kinds af aan al geboeid door dit onderwerp,het liefste zou ik er mijn beroep van willen maken,is het mogelijk mij wegwijs te kunnen maken.Zou graag willen weten welke opleiding of cursussen hiervoor zijn.bij voorbaat dank.


vanessa schreef op 28-6-2006:
Ik heb al sinds een lange tijd bewondering voor het beroep aflegger. Ik heb gemerkt dat het alleen niet zo makkelijk is om er infoprmatie over te vinden. graag zou ik willen weten welke opleidingen er voor nodig zijn en waar je vacatures voor dit beroep kunt vinden. Met vriendelijke groet, Vanessa

Redactie
Ga naar www.uitvaart.nl, klik op 'adressengids' en dan op 'opleidingen'.
carlo kaufmann schreef op 22-3-2006:
ik wilde u vragen wat voor opleiding je voor aflegger nodig hebt,ben erg geintreseerd in het beroep en zou graag wat meer info erover willen,ook of er avond opleidingen voor zijn en hoe je aan een baan komt
groeten carlo kaufmann


Anneke vd Made schreef op 11-11-2005:
Geachte Bas
ik wil heel graag het vak overledenenverzorging gaan doen maar weet niet zo goed welke cursus en /of opleiding ik daar voor moet gaan volgen.
en ik wil grag meer informatie over het beroep aflegger. zou u mijn daar mee kunnen helpen? ik hoop het wel!
mvg Anneke


diana schreef op 22-2-2005:
Geachte Bas
ik wil heel graag het vak overledenenverzorging gaan doen maar weet niet zo goed welke cursus en /of opleiding ik daar voor moet gaan volgen. ik heb ergens gelezen dat het een cursus betreft van 4 dagen is dat zo?
en waar kun je zo,n cursus dan volgen?
hopend op uw antwoord dank ik u voor uw medewerking.
DIANA


lieselot schreef op 14-11-2004:
hallo, ik ben lieselot, 20 jaar en had graag meer informatie gehad over het beroep aflegger. is er een website waar ik meer informatie kan vinden, en/of een cursus online? u zou mij er een groot plezier mee kunnen doen. bij voorbaat dank, lieselot


Gerard de Rond schreef op 30-7-2004:
Bas, wij kennen elkaar vanuit het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ik ben daar vele jaren intermediair geweest tussen jou en het SFG.
Hoe kan ik jou bereiken om wat te vragen. Of wat is je emailadres?
Ik hoop wat van je te horen.

met vriendelijke groeten,
Gerard.


johnny schreef op 16-6-2004:
mijn naam is John ik ben 22 jaar en ben heel geintereseerd in het afleggen van overledenen en zou er graag werkzaam in zijn. Heeft u misschien wat info voor mij over waar ik wezen moet om te soliciteren als.... of weet u misschien een bedrijf in en rondom utrecht die nog mensen in dit beroep zoeken gaarne zou ik van u een antwoord krijgen op mijn vraag en in afwachting daar van is mijn Email adres cyber_lena_s@hotmail.com alvast bedankt...... met vriendelijke groet John Semler