DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-08-2003
BELGIë HEEFT DE PRIMEUR

Hij ziet er leuk uit, geeft een begraafplaats wellicht meer klandizie, bespaart kostbare begraafruimte én is een oplossing voor mensen die wél begraven willen worden maar níet in de grond: een grafheuvel. Wanneer verschijnt de eerste grafheuvel in Nederland?


A.J. Vervaart reageert op dood.nl op het stukje Vorm van lijkbezorging of destructiemethode? en maakt daarbij graag reclame voor zijn vinding: een snel op te bouwen en te plaatsen grafheuvel. Hij mag, want het product zou menig begraafplaats aantrekkelijker maken. En het blijft vreemd dat begraafplaatsen in Nederland wél enthousiast zijn, maar op een of andere manier het blijkbaar niet durven. Nu heeft België de primeur.

Al enkele jaren hebben Ad Vervaart, overigens uitvaartondernemer van beroep, en het bedrijf Remion, dat de grafheuvel op de markt brengt, Nederlandse begraafplaatsen warm proberen te maken voor hun project. Zonder succes. Terwijl het een goede oplossing zou kunnen zijn voor toekomstig ruimtetekort. Met een grafheuvel bespaar je ruimte, want je kunt er meer mensen in kwijt dan op hetzelfde oppervlakte gewoon in de grond. Maar daarnaast kan zo’n grafheuvel ook nog eens aantrekkelijk zijn voor mensen die wél begraven willen worden - alleen niet in de grond (vanwege de angst voor wormen) - en voor begraafplaatsen die problemen hebben met een te hoog grondwater. De grafheuvel, die 2 meter hoog is, is opgebouwd uit prefab betonnen elementen en wordt in losse onderdelen geleverd. De assemblage vindt op de plaats van bestemming plaats. Aan de buitenkant wordt de heuvel bedekt met gras. De heuvel heeft een diameter van 25 meter en biedt als grafheuvel plaats aan 150 bijzettingen.

Veel begraafplaatsen zien de voordelen van de heuvel, maar durven de stap tot aankoop en plaatsing niet te zetten. De heer C. Hardeman van Remion: “Het eerste schaap over de dam krijgen is het moeilijkst. Begraafplaatsen waren geïnteresseerd én enthousiast, maar durfden niet af te gaan op de maquette of bouwtekeningen. Ze wilden er één in het echt zien.” En dat kan sinds kort. Want België heeft de primeur. De eerste ‘Vervaart/Remion-grafheuvel’ is geplaatst op de gemeentelijke begraafplaats in Schelle, aangepast als nissenheuvel. In de heuvel zijn 240 urnenplaatsen. Met de mogelijkheid die te verdubbelen tot 480, wanneer echtparen bijvoorbeeld in één nis willen liggen.

Schelle is trots op de nissenheuvel, zoals de burgemeester van de Vlaamse plaats duidelijk liet horen in zijn toespraak tijdens de officiële opening van de nissenheuvel: “Met een vleugje euforische overdrijving zou men kunnen stellen: Stonehenge in Zuid-West Engeland heeft zijn mysterieuze stenen cirkel, Wéris in de provincie Luxemburg heeft zijn dolmens, Carnac in Bretagne heeft zijn veld van menhirs en Schelle bij Antwerpen heeft zijn nissenheuvel.”

En ook op de site van Schelle wordt trots melding gemaakt van de ingebruikneming van de nissenheuvel: ‘Een uniek project. Voorlopig bestaat nergens ter wereld een nissenheuvel zoals deze in Schelle.’ En dat is juist. Nog wel. Want welke Nederlandse begraafplaats volgt?

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Nancy schreef op 12-2-2006:
heb hier wel eens vaker over gehoord ook dat je van te voren het grafrecht koopt en dat altijd door zou lopen via een stichting.
zou hier graag wat meer informatie over willen weten waar meot ik dan zijn ?


Wauters-Van Dyck Marjan schreef op 15-7-2004:
Mijn echtgenoot en ik, kennen de Nissenheuvel in Schelle maar al te goed. Op 4 juli 2003 werd onze zoon Toon Wauters, die op 17 december 2002 verongelukte en een tijdelijke plaats kreeg op de begraafplaats te Schelle, door onszelf overgebracht naar de Nissenheuvel. Naast het dagdagelijkse verdriet, brengt een bezoek aan de Nissenheuvel wat steun en rust. Een oase van rust is de heuvel beslist, een plaats om nog intenser bij onze zoon te zijn (was toen 21 jaar). Wij zijn dan ook tevreden over onze beslissing om Toon aldaar zijn laatste rustplaats te hebben gegeven. Werkelijk een zeer mooi, warmtegevend project dat verdiend de 1ste prijs heeft veroverd. Dank aan de initiatiefnemers! Sus en Marjan Wauters-Van Dyck, Schelle.