DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-07-2003
EUTHANASIE IS GOED VOOR ROUW

Het is geen pleidooi voor euthanasie, maar het zet je wel aan het denken. Wat wij al eerder meldden, is nu door een onderzoek 'wetenschappelijk onderbouwd': voor nabestaanden is de rouw minder zwaar als de overledene door euthanasie is overleden.


Wij schreven er al over eind mei van dit jaar, naar aanleiding van een artikel in het blad Relevant. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht deed onderzoek naar rouw en euthanasie en deed er onlangs verslag van in het British Medical Journal. Nabestaanden van iemand die door euthanasie is overleden blijken het rouwproces beter aan te kunnen dan nabestaanden van iemand die een natuurlijke dood is gestorven. Ook al gaat het ook in het laatste geval om een lang sterfbed, waarbij iedereen is voorbereid op de naderende dood. Want in dat geval is er vaak nog onzekerheid en angst over de wijze van sterven, de duur van het sterfbed en hoe ongemakkelijk en pijnlijk dat sterfbed nog kan worden. Bij euthanasie is daar duidelijkheid over, omdat de stervende duidelijk heeft aangegeven in welke gevallen hij/zij niet verder wil.

Niet alleen de persoon die het verzoek tot euthanasie bij een arts heeft ingediend krijgt daarmee rust. Ook voor de omgeving blijkt het tot minder angst, onzekerheid en onrust te leiden. Het geeft ze een 'goed gevoel' dat de geliefde persoon de door krijgt die hij wenst en in geen geval een akelig en ongewenst sterfbed.

Uit het Utrechtse onderzoek blijkt tevens dat artsen beter communiceren in een euthanasiesituatie. Zij overleggen beter met de patiŽnt en begeleiden de familie intensiever. De arts-patiŽnt relatie is zelfs veelal zeer goed te noemen als er sprake is van euthanasie. Het is geen pleidooi voor euthanasie, maar het onderzoek kan zeker worden opgevat als een pleidooi vooor een beter contact tussen arts en patiŽnt in Šlle situaties waarbij de patiŽnt terminaal is.

Terug naar archief...