DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-07-2003
VORM VAN LIJKBEZORGING OF DESTRUCTIEMETHODE?

Schreven we vorige week over vriesdrogen als een nieuwe vorm van lijkbezorging, nu dient zich alweer een volgende methode aan: alkalische hydrolyse.


De Nederlandse site Uitvaartmedia.com schrijft dat er in de Verenigde Staten een prototype is gebouwd voor een nieuwe methode van lijkbezorging: de alkalische hydrolyse. Dat gaat als volgt: onder invloed van alkali (natronloog) en water worden de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3 % van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de Amerikaanse producent een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper zijn dan crematie. Andere voordelen: Het is schoon en milieuvriendelijk. Het afvalwater kan via de normale waterzuiveringsinstallaties worden verwerkt, de as gaat in een urn. Ook voordelig, vooral voor die superhygiënische Amerikanen, die als de dood zijn voor een besmetting: ziektekiemen en giftige stoffen worden volledig geneutraliseerd. En mocht u nog niet zijn overtuigd: deze methode leidt tevens tot een aanzienlijke besparing van gewicht en ruimte, omdat het stoffelijk overschot met 97 % wordt gereduceerd!

Niet gemeld door uitvaartmedia.com, is dat alkalische hydrolyse op dit moment in de Verenigde Staten wordt toegepast voor de vernietiging van met TSE geïnfecteerde dieren. Dan heet het met een heel wat minder vriendelijker term: destructiemethode. De EG onderzoekt al enige tijd of het geschikt is om ook in Europa als destructiemethode van besmette dieren in te voeren, maar is nog niet overtuigd van de veiligheid ervan, in verband met de directe lozing van het vloeibare residu van de alkalische hydrolyse op het riool.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Albert Bolink schreef op 26-9-2004:
Als uitvaartinformant zal ik niet het zogenaamde vriesdrogen of de
de alkalische hydrolyse methode adviseren. Het is nu nog weinig bekend maar goedgekeurd dat men aanwezig is bij het invoeren van het stoffelijk overschot in de crematieoven. BOVENDIEN: lijkt het mij voor het eventuele personeel - ook zonder aanwezigen - niet echt prettig werken! Want ik kan mij niet voorstellen dat je met een lijkwade de 1e periode tot een afkoeling van -18 graden doet. Kleding of omhulsels zijn bij het leven ook om warm te houden. Dus zal het echt werken zijn met de overledene in het gezichtsveld. En nu is het al bekend dat bij invoeren met alleen een draagplank bij de oven het personeel toch ook een lijkwade wenst om niet echt met de overledene geconfronteerd te worden!


roger schreef op 25-3-2004:
begraven is ook een vorm van destructie..........laat een jaartje of 10 lekker rotten, en je bent er ook van af.
niet zo zeuren hierover, begrafen, cremeren, beide gebaseerd op het "verwijderen/vernietigen"van een lijk.
"de alkalische hydrolyse" is er ook één, en een hele goedkope, of wringt daar de schoen?????


A.J. Vervaart schreef op 4-8-2003:
Omdat Nederland en vele andere landen strenger godsdienstig zijn zal begraven toch de meest gangbare methode van lijkbezorging blijven in onze westerse cultuur.
Men wil zijn doden toch kunnen gedenken en wegspoelen is niet een juiste manier.
Een grafheuvel neemt minder plaats in dan begraven op traditionle manier. Zie onze website vervaart-uitvaart.nl


Eric schreef op 26-7-2003:
[qoute]Dat gaat als volgt: onder invloed van alkali (natronloog) en water worden de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3 % van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd.{unquote]

Nou weet ik nog niets. HOE gaat dit precies????


Saskia schreef op 26-7-2003:
Wat is nou eigenlijk het probleem? Verbranden is toch ook een destructievorm. En nog beter, lijkbezorging is per definitie een destructievorm. Die titel is dan merkwaardig omdat het suggereert dat lijkbezorging iets anders is. Nou crematie is zeker een destructievorm!