DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-07-2003
VORM VAN LIJKBEZORGING OF DESTRUCTIEMETHODE?

Schreven we vorige week over vriesdrogen als een nieuwe vorm van lijkbezorging, nu dient zich alweer een volgende methode aan: alkalische hydrolyse.


De Nederlandse site Uitvaartmedia.com schrijft dat er in de Verenigde Staten een prototype is gebouwd voor een nieuwe methode van lijkbezorging: de alkalische hydrolyse. Dat gaat als volgt: onder invloed van alkali (natronloog) en water worden de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3 % van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de Amerikaanse producent een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper zijn dan crematie. Andere voordelen: Het is schoon en milieuvriendelijk. Het afvalwater kan via de normale waterzuiveringsinstallaties worden verwerkt, de as gaat in een urn. Ook voordelig, vooral voor die superhygiŽnische Amerikanen, die als de dood zijn voor een besmetting: ziektekiemen en giftige stoffen worden volledig geneutraliseerd. En mocht u nog niet zijn overtuigd: deze methode leidt tevens tot een aanzienlijke besparing van gewicht en ruimte, omdat het stoffelijk overschot met 97 % wordt gereduceerd!

Niet gemeld door uitvaartmedia.com, is dat alkalische hydrolyse op dit moment in de Verenigde Staten wordt toegepast voor de vernietiging van met TSE geÔnfecteerde dieren. Dan heet het met een heel wat minder vriendelijker term: destructiemethode. De EG onderzoekt al enige tijd of het geschikt is om ook in Europa als destructiemethode van besmette dieren in te voeren, maar is nog niet overtuigd van de veiligheid ervan, in verband met de directe lozing van het vloeibare residu van de alkalische hydrolyse op het riool.

Terug naar archief...