DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-07-2001
PETER H.C. VAN WIJK, ADJUNCT-DIRECTEUR VAN GRAFKISTENFABRIEK P. VAN WIJK & ZOON

Het laatste meubel

Iedere week stellen we dezelfde 7 vragen aan iemand uit de uitvaartbranche. Ditmaal aan Peter van Wijk, die 'met trots, passie en enthousiasme laatste meubels maakt voor de dierbaren van nabestaanden.'


Naam: Peter H.C. van Wijk
Leeftijd: 27 jaar
Functie: Adjunct-directeur van grafkistenfabriek P. van Wijk & Zoon

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terecht gekomen?

Van jongs af aan heb ik mij zeer betrokken gevoeld bij ons familiebedrijf grafkistenfabriek P. van Wijk & Zoon. Sinds februari 1996 ben ik als vierde generatie fulltime in ons familiebedrijf werkzaam.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?

Met trots, passie en enthousiasme een laatste meubel te mogen maken voor een dierbare van nabestaanden. Het is mij er alles aangelegen om onze klant, de kwaliteitsuitvaartondernemer, een product te leveren dat precies datgene is wat hun cliŽnten, de nabestaanden, zich daarbij hebben voorgesteld. 'Uitdragen van kwaliteit is exact bieden wat u wenst' is niet zomaar een slogan, het is mijn dagelijkse drijfveer tot het streven naar perfectie.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?

Ik zal ze de vrije keus laten, zoals mijn ouders dat met mij hebben gedaan, echter mochten zij zelf voor ons familiebedrijf kiezen dan zou ik hopen dat zij met het hetzelfde enthousiasme het laatste meubel maken als hun voorliggende generaties.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?

Voor mij is het altijd een vast gegeven geweest: 'Ik wil graag in het familiebedrijf meewerken.' Hierdoor ben ik nooit bezig geweest met 'als-dan' vragen. Wel denk ik dat ik in het hout terecht was gekomen. Hout heeft in al zijn verscheidenheid zo'n enorme aantrekkingskracht dat het me zeker weer geraakt zou hebben.

5. Wat is uw mooiste ervaring als kistenfabrikant?

Exact datgene produceren wat een familie helpt bij het rouwverwerkingsproces, dat kan variŽren van een eigen ontwerp voor een volwassenen tot een kist voor een dierbaar huisdier. Het gaat er niet om wat Ūk van een kist vind, het gaat om de familie die er troost uit moet halen.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?

Eigenlijk vind ik dit een moeilijke vraag, daar ik iedere tegenslag als een uitdaging ervaar. Hierdoor leeft er niet iets in je dat zegt: 'O jee, dat nooit meer.' De leermomenten welke ik in dit leven mag ervaren geven mij de kracht verder te groeien.

7. De dood betekent voor mijÖ

Een onderdeel van het leven, daar ik iedere dag met dit onderwerp bezig ben. Echter voor mij betekent het tevens de tunnel naar het hiernamaals.

www.pvanwijk.nl

Terug naar archief...