DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-07-2003
VRIESDROGEN WORDT DE TOEKOMST

Op het moment dat de eerste crematie in ons land plaatsvond, begin vorige eeuw, was dit voor velen een onaanvaardbare, gruwelijke wijze van dodenbezorging. Je geliefde verbranden? In een oven? Maar al snel was de lijkverbranding geheel ingeburgerd en inmiddels even ‘populair’ als begraven. Waarschijnlijk zal hetzelfde met het vriesdrogen gebeuren, een techniek die in Zweden is ontwikkeld en daar binnenkort ook voor het eerst in praktijk wordt gebracht.


Hoe het werkt. Het lichaam wordt bevroren. Anderhalve week later, als het lichaam -18 graden Celcius is wordt het in stikstof ondergedompeld. Dat maakt het lichaam breekbaar. Vervolgens wordt het onderworpen aan een trilling van een bepaalde sterkte, waardoor het uiteenvalt in een organisch poeder. Tenslotte wordt in een vacuüm kamer het water uit het lichaamsstof verwijderd. Wat overblijft is een droog poeder, dat alleen nog door een machine hoeft om chirurgisch en ander metaal te verwijderen.

Er is geen haast het poeder te begraven, want het is reukloos, hygiënisch en vergaat niet als het droog bewaard wordt. Het bedrijf in Zweden dat deze vorm van lijkbezorging uitvoert, Promessa Organic AB, biedt vervolgens een begrafenis in een afbreekbare kist in een ondiep graf in ‘levende grond’ waar lichaam en kist binnen zes maanden gecomposteerd zijn. Op de plek van het lichaam kan eventueel een boom of struik worden geplant.

Of je nu crematie-as of vriesdroogpoeder overhoudt, wat maakt het uit. Maar het mooie aan vriesdrogen is dat het geheel milieuvriendelijk is. Er wordt nauwelijks enige energie verbruikt en bij het proces van het vriesdrogen komen er geen schadelijk stoffen vrij, zoals bij crematie wel het geval is. Begraven is niet beter dan cremeren. Begraven is zelfs onvriendelijk voor het milieu én voor het dode lichaam. Biologe Susanne Wiigh-Mäsak, degene die het vriesdrogen voor lichamen heeft bedacht, legt op de site van Promessa uit dat het tegenwoordige begraven, dat al 900 jaar op dezelfde manier gebeurt, totaal tegen de natuur ingaat. We weten dat een lichaam zuurstof nodig heeft om snel tot ontbinding over te gaan, maar wat doen we? We begraven onze doden op een diepte waar geen zuurstof is en laten we ze op een onnodige en onaangename manier verrotten.

In Johannesburg, zuid-Afrika, wordt het vriesdrogen van lichamen inmiddels overwogen vanwege het toekomstig plaatsgebrek op de begraafplaatsen. En onlangs liet uitvaartverzekeraar en -verzorger Yarden weten dat het bedrijf verwacht binnen een paar jaar het vriesdrogen van stoffelijke overschotten te introduceren als alternatief voor begraven en cremeren. Het bedrijf wacht eerst de resultaten af van onderzoek in Zweden.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


C d WINTER schreef op 17-9-2010:
ik lees op deze pagina dat het milieuvriendelijk is
dit is beslist niet waar het vraagt erg veel energie wij hebben zelf een vries droger
om paardemelk te vriesdrogen
tezien www.dekrachtvan.nl


mia schreef op 14-3-2010:
Goed idee van mij mag het
ik zou zelf niks anders willen dan blijf ik meteen een met de natuur


M.L.Kievit schreef op 19-11-2009:
dit staat mij wel aan het is naar mijn idee een zeer goede manier van tot as vergaan zoals God zei tot stof zult gij vegaan


Meulemans Francoise schreef op 10-6-2009:
Vriesdrogen is voor mij de meest logische manier om mij met de dood te verzoenen. Hier wacht ik al lang op; wanneer komt dit ook in Belgie? Heb het reeds aan begrafenisondernemers gevraagd, doch die weten van niets, sommigen kennen zelfs de techniek niet. Nederland staat hier veel meer voor open, er zijn nu zelfs ecologische begrafenisplaatsen waar het lichaam zich met de natuur versmelt... Ik hoop echt dat dit hier bij ons in Vlaanderen ook zal toegepast worden... Groetjes en hopelijk duurt het nog lang voor mij voor ik er gebruik van moet maken... maar toch liefst vriesdrogen, lijkt me niet zo barbaars als in de grond gestopt te worden of verbrand en is ook nog milieuvriendelijk.

Redactie:
In Nederland is het ook nog (lang niet) mogelijk: vriesdrogen. En het is de vraag of het er ooit zal komen.Anne-Marie van Dijk schreef op 8-6-2009:
goede dag,
Ik ben bijzonder geinteresseert in het vriesdrogen als milieuvriendelijke alternatief voor cremeren of begraven, ben woonachtig in woonachtig in Johannesburg maar kan de bovengenoemde Yarden niet in het telefoonboek vinden. Is het mogelijk zijn/haar contact gegevens door te geven ? Ik zou dit bijzonder op prijs stellen omdat ik als verpleegkundige nauw betrokken ben in de Christen Gemeenschap met alles wat met sterven en dood te maken heeft.
Met vriendelijke groet vanuit een momenteel erg koud en nat Johannesburg
Anne-Marie van Dijk


peter henssen schreef op 3-8-2008:
We zijn nu 5 jaar verder, en de wet op de Lijkbezorging wordt binnenkort gewijzigd.
De 'mooie' droom van Yarden
vervliegt, en gelukkig maar !


Danny Hillaert schreef op 28-2-2008:
Wat is milieuvriendelijk? Energieverslindende technieken als cremeren en vriesdrogen? Ieder mens kan nuchter nadenken en daardoor weten dat alleen al de bouw van crematoria en vriezoria immense energieverkwister zijn.
Mensen, open toch jullie ogen en lees nog eens de reactie van Ger Levert hier wat verder.
Wat gaat er in mensen hun hoofd om als ze begraven 'vies' vinden : dood lichaam is dood lichaam, voelen of denken doet je lichaam dan niet meer.
Beste voor milieu is een lijkwade of composteerbare kist en dan de grond in en boompje of struik erop planten, dan voedt je lichaam nieuw leven zonder enige kunstmatige en schandalige technieken.
Mensen die echt groen nadenken, beseffen wat ik bedoel.
Natuurlijk is het goed dat iedereen voor zichzelf kan beslissen, we kunnen elkaar enkel wat goede raad geven.
Respect voor iedereens mening tot onder de grond (wel eerst orgaantjes doneren!)


Marion Kruis schreef op 22-2-2008:
Dit is precies wat ik wil, een paar jaar geleden kreeg ik kanker op 38-jarige leeftijd en toen dacht ik waarom kun je in dit land nog niet vriesdrogen, straks ga ik dood en dan moet ik of in de grond of in het vuur, trekt me allebei niet echt aan. Gelukkig ben ik na 3 jaar helemaal schoon en hoop ik toch in de toekomst van het vriesdrogen gebruik te kunnen maken. Dus gauw de wetgeving aanpassen en dan kan het ook in Nederland.


Yvonne Vos schreef op 25-1-2008:
Deze mileuvriendelijke methode spreekt mij erg aan.
Toch zou voor mij de stoffelijke resten in een urn gaan en mee naar huis.Wel ben ik benieuwd naar het prijskaartje. Meestal als iets "nieuws" wordt geïntroduceerd is het prijskaartje pittig.


Anja schreef op 7-2-2007:
Ik kies hiervoor aangezien de alternatieven me helemaal niet trekken. Ik zou alleen wel graag ëen boom zijn in eigen tuin. Is dit te realiseren denkt u ? Je mag toch compost gebruiken in eigen tuin dus waarom niet ?
Of moet je dan eerst de poeder een poos bewaren in een urn en deze dan stiekem in eigen tuin begraven ?
Ik zou graag een mooie treurwilg zijn.


Mariëlle van Rijswijk schreef op 12-2-2006:
Ik ben het volledig met de voorgaande reacties eens.
De gemeente Vlaardingen wil een eigen crematorium, wat mij betreft een vriesdroog afscheids centrum.


Marion schreef op 31-1-2006:
Ik hoop dat het snel in nederland word ingevoerd, lijkt me een zeer mileuvriendelijke oplossing en ik zou er direct voor kiezen als het kon.


je weet wel je vriendin! schreef op 26-6-2005:
nou ik maak het uit.
Tussen ons!


B schreef op 13-5-2005:
ik vind het een geweldig idee. vooral met dat plantje, mijn dood zou dan een nieuw begin zijn van iets. dan zou ik toch nog een beetje kunnen blijven bestaan.. dank zij mij zou er dan een plantje op kunnen groeien. mooie gedachte! ik hoop dat het snel geintroduceerd word hier in nederland. (dit is de oplossing voor mensen die iets tegen cremeren en begraven hebben, want iemands leven wegverbranden, of laten rotten onder de grond lijkt zo van; die heeft geen functie meer dus laten we dat maar even opruimen!)Ik vind het echt een super-idee!


A.J.L.Evers. schreef op 11-4-2005:
ik ben 50 en vind het jammer dat het nog niet toepasbaar is. een levende boom of struik is toch veel aantrekkelijker dan een steen.
in plaats van een familiegraf kan je met ze allen de boom in.
de dood wordt hier met het leven vereenigt.prof. iceheart schreef op 30-3-2005:
Gezellig voor in de woonkamer, van Krupps en Philips: de Crimeo


Henny schreef op 20-12-2004:
Ik hoop. dat het vriesdrogen hier heel snel mogelijk is.
Het lijkt me een prachtige oplossing tussen cremeren en begraven in, doordat er een kistje met de restjes de grond ingaat, waar een boompje op geplant kan worden.
Op die manier blijft er toch een herdenkingsplekje over.
Haast maken, dan kan ik het nog op tijd vastleggen in mijn "speciale-wensen-formulier".


E van Schaick schreef op 5-11-2004:
In het engels zegt men dat dat ze naar een 'funeral' gaan als iemand overlijdt; een algemeen woord voor de uitvaartdienst. Ik vind het raar dat men in Nederland spreekt van 'ik ga naar een crematie' of 'een begrafenis'. 'Crematie Theo van Gogh live op TV"?!! Bedoelen ze niet de uitvaartdienst? Als Nederlanders een algemeen woord kunnen bedenken en invoeren, van de dienst voorafgaand aan de daad, dan hoeft er niet gezocht te worden naar een 'acceptabel' alternatief voor 'vriesdrogen'.


Ger levert schreef op 1-11-2004:
Volgens u kost het nauwelijks energie. Volgens mij is dat klinklare nonsens. Bezoek de site http://www.mep.tno.nl/perskamer/DuurzaamNieuws/Duurzaam_Nieuws_08_01/Duurzaam_Nieuws_08.html. Daarin staat een berekening over energieverbruik bij vriesdrogen. Het betreft een nieuwe methode, waarbij het 'te droogvriezen voorwerp' eerst gestoomd wordt Dit levert een energie besparing van een factor 4. Bij 'traditioneel' vriesdrogen is het verbruik dus 4 maal zo hoog. Volgens het artikel van duurzaam komt dat dan op 2,5 miljoen kubieke meter aardgas per 200 ton. Dit komt overeen met 1250 kubieke meter aardgas per 100 kg. (Een menselijk lichaam). Ik weet niet precies wat een crematie vraagt aan aardgas. Ik weet wel dat dit slechts een fractie is van de 1250 kubieke meter die nodig is bij vriesdrogen. Zie voor mijn bewering de navolgende, gecopieerde tekst uit de site 'duurzaam': Voor een middelgrote vriesdroog plant van 200 ton per jaar bespaart dit (niuwe procede) 640.000 m3 aardgasequivalenten per jaar aan energie. Dit is dus een methode waarbij eerst gestoomd wordt, wat bij lijkbezorging niet het geval is.Harry Martens schreef op 12-10-2004:
Vriesdrogen/cremeren? Dat wordt dan: "vrimeren". Zal "vrimatie" toekomst hebben? Ik hoop dat mensen méér keus krijgen.


Piet schreef op 3-10-2004:
retouneren lijkt me wel een leuke naam terug naar de aarde


Mieke schreef op 21-9-2004:
In plaats van cremeren kun je je misschien laten frizeren?


erik meijer schreef op 20-9-2004:
Het totale vriesdroogproces kan binnen een paar uur plaatsvinden. Een lichaam gaat dus niet voor enkele dagen in een -18 bad. De bedoeling is dat het proces ongeveer net zo snel gaat als een crematie. De wet op de lijkbezorging hoeft op dit terrein dus net aangepast te worden. De informatie in uw artikel is dus niet juist. gr erik meijer


Koud Wout schreef op 19-9-2004:
BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR


Willem Boersma schreef op 18-9-2004:
Zeer goed idee.

Term voor gebruik zou kunnen zijn "Terra Naturalis"


leonie schreef op 17-9-2004:
Het lijkt me mooi om op deze wijze heen te gaan en dan weer op te bloeien.Daarom dacht ik aan ontkiemen, wat dan GERMINATIE zou heten.


jolanda schreef op 17-9-2004:
hierbij wil ik een andre naam
voor vriesdrogen geven is michien ook wel te gebruiken
transformatie
groetjes jolanda


Wrekenhorst R schreef op 16-9-2004:
Na het zien van de uitzending hebben we uuren zitten bomen over deze en andere methoden van omgaan met het lichaam na de dood.
Van het woord begraven en cremeren worden we alemaal onpassenlijk.
Of het vriesdrogen de oplossing is voor dit problemen (want daar gaat het over) weten we niet, maar ik heb wel een hele mooie naam voor dit toch ook weer eng gebeuren, aleen weet ik niet waar ik dit kan deponeren?. Groetjes Rob.


Joris van Stiphout schreef op 16-9-2004:
Een goed idee,
en als ze een woord voor vriesdrogen zoeken stel ik het woord 'lyofilizeren' voor. Dit woord betekent eigenlijk al 'vriesdrogen' en is van Romaanse oorsprong. Vergelijkbaar zijn woorden in het Frans, lyophiliser, Italiaans, liofilizzare, en Portugees, liofilizar. Mensen zullen aan het woord moeten wennen, maar daarna kan dit woord heel mooi gebruikt worden. Vergelijkbaar is het woord 'cremeren', dat latijns voor gewoonweg 'verbranden' is.


Wouter Eisink schreef op 16-9-2004:
Goede zaak dat vriesdrogen!
Er werd bij Twee Vandaag gerept van een prijsvraag om de naamstelling te kunnen veranderen, waar kan ik een naam deponeren ?
Groet, Wouter


jannie bosman schreef op 16-9-2004:
jullie zoeken een andere benaming voor het vriesdrogen? een koude bijzetting klinkt wel wat aangenamer


René Philipsen schreef op 16-9-2004:
Andere naam voor vriesdrogen kan zijn verstoffen, ik laat mij verstoffen, naast cremeren en begraven


Gido schreef op 16-9-2004:
Ik heb het net in een documentaire gezien bij 2 vandaag, en het lijkt me zeker wel wat. Keurig onder een boompje met de rest van de familie, net weer een soort stamboom. gewoon invoeren en doen als de vraag daar is. Iedereen heeft toch gewoon het recht om te gaan zoals je het zelf zou willen.

DOEN


Johan schreef op 16-9-2004:
Ja! Doen! Ik vind alleen dan wel dat er een beetje inspraak mag komen over WAT voor een soort boom of struik op je komt te staan. Ik bedoel een denneboom zou zonde zijn, want die worden weer gekapt met kerst.

Maar doe mij maar een koudebehandeling.
Laat mij maar wederkeren tot stof, alwaar een boom uitgroeit die voor nieuwe zuurstof zorgt voor de rest van de mensheid.
(wow dat zuig ik zo uit me duim en klinkt wel poetisch)

Ik ben dus VOOR.


als de dood schreef op 16-9-2004:
Een zeer goed idee maar je kunt je nabestaanden ook verplichten om je op te eten op die manier blijf je wel heel dicht bij ze en mensenvlees is heel mals en rijk aan eiwitten alleen moet ik er niet aan denken om een van mijn naasten op te eten maar het idee van vriesdrogen is net zo onzinnig als het gebruiken van mensen als compost


herman schreef op 5-9-2004:
Ik zou zelf zeker niet kiezen voor vriesdrogen (bbrbrrr..), maar met de volgende benaming klinkt het in ieder geval iets aantrekkelijker:
"Decreatie".
"De decreatie zal plaatsvinden op ....."
"Ik kies voor decreeeren."
Er klinkt toch nog iets positiefs in door, nietwaar?Loes de Roo schreef op 1-9-2004:
In het Haarlems Dagblad stond dat er een ander woord gezocht wordt voor vriesdrogen. Ik stel voor het woord 'bepulveren'.


M. de koude schreef op 15-7-2004:
wat mij betreft steken ze een worst in me reet en de honden slepen me wel weg ,Maarja als je een verlies te verwerken krijgt draagt dat niet echt bij aan de nodige troost Daarom vindt ik het een pracht idee om het zo te doen en als het dan toch niet belastend is voor het milieu laat iedereen dan zelf weten wat hij er mee doet ,begraven en een boompie planten,prachtig toch? of je eigen kerkhofje op het balkon moet kunnen. opa mee in de achtbaan maar dan wel in een koektrommel ,geweldig!! we vergaan uiteidelijk allemaal tot stof en zien elkaar weer in de nieuwe dimensi ... de humor is ook uitgevonden door god Hij die alles ernstig neemt, neemt de ernst niet ernstig


Rein schreef op 2-7-2004:
"Er wordt nauwelijks enige energie verbruikt"...en die vloeibare stikstof dan? kost toch energie om dat te maken. en die trillingsmethode, en die machine die het metaal eruit haalt. Maak mij niet wijs dat dat allemaal geen energie kost.
"We begraven onze doden op een diepte waar geen zuurstof is en laten we ze op een onnodige en onaangename manier verrotten"...onaangenaam? voor wie? de overledene? lijkt mee ook niet aangenaam om bevroren te worden.

Kortom, misschien een hele goede nieuwe methode, maar je kunt het ook heel erg de hemel in prijzen (en dat is inderdaad een ongelukkige woordkeuze).


hw jansen schreef op 23-6-2004:
een keurige manier om weer te keren tot het bekende stof.zeer wenselijk om ook in nederland toe te passen.


Lenie schreef op 23-5-2004:
Zou ik zelf absoluut laten doen als het hier in Nederland mogelijk is. Clean en simpel.


Roland schreef op 27-3-2004:
Ik ben altijd voor cremeren geweest en was ook zeker van plan mijzelf te laten cremeren. Maar dit vriesdrogen is een schonere en zeker een interessantere manier van uitvaart.
Ik doneer al mijn organen (aan wie ze wil hebben) en daarna mogen (moeten!) mijn nabestaanden mij laten vriesdrogen. Helemaal omdat mijn nabestaanden dan een herinnering (de as) mee naar huis kunnen nemen, net als bij cremeren. En mijn nabestaanden hebben dan de keuze of ze "mij" op de schoorsteenmantel willen houden, of dat "ik" uitgestrooid word.

Dat vind ik het nadeel van begraven: na 30 jaar lang ergens te hebben gelegen wordt je als een BSE-koe "geruimd", niet iedereen heeft het privilege om in een graftombe bijgezet te worden. Nee, je restanten worden met tig anderen (net als de kippen, varkens en koeien met "gevaarlijke" ziektes) op een hoop gegooid en afgevoerd.
Hoe groot kan het contrast zijn in vergelijking met uitstrooien: Heerlijk uitgestrooid in de prachtige fjorden van Noorwegen of in de zonovergoten Dordognevallei. Je kunt zelf kiezen of je laat je familie kiezen waar zij aan jou herinnert willen worden.

In plaats van 1 plekje voor een paar jaar heb je de hele wereld tot je beschikking, en dat tot het einde des tijds . . . . . Mijn keuze is snel gemaakt.


Eva schreef op 18-3-2004:
Ja, lijkt me goed idee. Ik wil niet begraven of gecremeerd worden. Het wordt dus of dit (als het kan) anders geef ik m'n lichaam aan de medische wetenschap (maar dan wordt je uiteindelijk nog gecremeerd)


miranda schreef op 16-3-2004:
Ik vind het een beetje een raar idee om erover na te denken wat er met mijn lichaam zou gebeuren als ik dood zou zijn. Ik denk dat dit wel een mooi iets is. Begraven is toch niet echt iets voor mij en mijn familie denk ik. En let's face it: uiteindelijk kun je daar ook niet eeuwig blijven liggen. Ik zei altijd cremeren maar als dit ook een optie word, zou ik het zeker overwegen.


douwe schreef op 16-3-2004:
lijkt me wel een fijn idee maar vraag me ook af met al deze verzinsels waar blijft het respeckt van de overledene je heb nooit een plekje waar de naa bestaande naar terug ken kijken..


Anne schreef op 15-3-2004:
Dit lijkt mij geweldig. Ik vind begraven sowieso al smerig (beetje rotten in de grond..) cremeren is dus mijn enige optie. Nu dat vriesdrogen er is, lijkt mij dat wel.. veel schoner!


Steffie schreef op 15-3-2004:
Ik vind dit een uitzonderlijk goed idee!
Het neemt veel minder ruimte in beslag, het is naar mijn mening veel vriendelijker tegenover de dode, die nu niet verrot of verbrandt, maar gewoon weer normaal in de natuur wordt opgenomen. omdat het stof wat je wordt, geheel natuurlijk is!!
Perfect!!!!

Steffie


Piet schreef op 15-3-2004:
Ik denk dat, als de mensen er aan gewend zijn het de manier wordt om begraven te worden.eef schreef op 14-3-2004:
prima idee, ik ben voor!!!!!


Alex John schreef op 13-3-2004:
Vriesdrogen klinkt interessant, als je dan iets verder denkt valt op dat het neerkomt op het ondiep begraven van het lichaam, om dit te realiseren zal een wijziging van de wet op de lijk bezorging nodig zijn, het is maar net de vraag of daar draagvlak voor is. Zoals de site toegeeft is onze huidige wijze van ter aarde bestelling in lange tradities geworteld.

Het verhaal op de website gebruikt erg mooie taal voor het proces, terwijl het crematie proces vrij grof beschreven wordt, ook bij vries drogen worden de inmiddels uit elkaar gevallen overblijfselen in een dehydratie kamer “geschoffeld”.

Verder viel het op dat er feitelijk “instant” lijk geproduceerd wordt, er zijn overeenkomsten met het productie proces van bekende instant producten zoals koffie en soep.

Op het moment dat de overblijfselen ondiep begraven worden wordt het verwijderde water vanzelf weer aangevuld en komt het normale rottingsproces op gang.

Kortom de voordelen van vriesdrogen liggen voornamelijk op het emotionele vlak, vriesdrogen biedt wel de mogelijkheid om de ter aarde bestelling uit te stellen, verder komt het neer op het ondiep begraven van een lichaam.niet belangrijk schreef op 13-3-2004:
Energiekosten zullen ondanks alles toch nog hoog zijn, want 10 dagen invriezen, en hoeveel kost dat?


de Cock schreef op 7-3-2004:
ook het bewijs is verdwenen


Ellen schreef op 1-3-2004:
het lijkt mij een mooi iets.cremeren lijkt mij zoals ik er nu tegen aan kijk iets lugubers, maar weten dat mijn lichaam onder de grond langzaam weg rot is net zo luguber, daarom lijkt het mij een mooi alternatief.vooral om te weten dat als ik dood ga ik daarna op een natuurlijk manier word begraven.


Bettina schreef op 1-3-2004:
Het lijkt mij een hele mooie methode, we moeten tegenwoordig toch al zo opletten met het behoud van ons millieu, en eigenlijk zou deze methode juist goedkoper moeten zijn om meer mensen over die streep te trekken. Ik wil er graag meer over weten.


wilma schreef op 26-2-2004:
Geweldig deze uitvinding ik zou hier nog wel meer over willen horen en eens bekijken hoe dat in zijn werk gaatliekens frans schreef op 25-2-2004:
Ik ben zeer geinteresseerd in dit vriesdrogen! Alle info is welkom.


july schreef op 12-2-2004:
Geweldig!!!
Na in de film "faces of dead" een crematie in de oven te hebben gezien vond ik cremeren eigenlijk ook maar niks meer, maar om mijn familie niet op kosten te jagen als ik er niet ben(grafhuur, grafsteenonderhoud enz.) is dit en goede optie. Ik ga meteen mijn uitvaartverzekering benaderen...


Anoniem schreef op 12-2-2004:
Het is onjuist om te spreken van het rotten van een lichaam onder de grond. Juist omdat op bepaalde diepte wordt begraven en daar maar weinig zuurstof is, vindt géén rotting plaats. Het lichaam verdroogt als het ware. Het langzame proces is juist het tegenovergestelde van de destructie van cremeren en vriesdrogen. En het is de meest milieuvriendelijke manier. Er zijn geen apparaten, machines en stroom nodig. Het lichaam is voeding voor de aarde. Natuurlijker kan niet.Bart schreef op 31-12-2003:
"nauwelijks enig energie verbruik" ? Het is juist de duurste droog techniek die er is, dit door de hoge energiekost die er aan samen hangt. prijs/kwaliteit ?


Vera schreef op 3-8-2003:
Hopelijk wordt deze methode ook snel in Belgie toegepast.
Ik vind dit een heel "nette" oplossing en uiteindelijk lijkt vriesdrogen voor mij een minder afschrikkende manier dan verbranden of begraven (begraven vind ik echt wel het engste!!)
En voor mij geen kist aub!
Een mooie lijkwade spreekt me meer aan.


ingrid schreef op 26-7-2003:
ik was altijd al voor cremeren ipv begraven omdat het me niets leek om rottend in de grond te liggen. Toen mn vader overleed, vond ik het toch ook moeilijk toen de kist bleef staan om hem later te laten verbranden. vriesdrogen lijkt mij DE oplossing voor alle emoties die loskomen bij het overlijden van iemand


gaat je niks aan schreef op 22-7-2003:
begraven is hardstikke goed!! dan kan je teminste iemand opzoeken


Mike schreef op 22-7-2003:
Toen ik het verhaal voor het eerst hoorde op de radio. Schrok ik behoorlijk, en dacht waar zijn ze nu toch mee bezig. Maar na het lezen van dit artikel klinkt het al helemaal niet meer zo luguber als het leek. Mijn voorkeur is nog steeds begraven hoor daar wijk ik voor mijzelf ook niet vanaf. Maar ik denk dat het vriesdrogen zeker een toekomst voor zich heeft.


Jochem schreef op 18-7-2003:
Vriesdrogen lijkt me de toekomst. Wat al gesteld was, men moet er gewoon even aan wennen. Wat angelique in haar reactie aanhaalde over de lange procedure zou ik ook af willen doen met : dat is gewoon even wennen, en opzich is het misschien zelfs wel fijner dat het afscheid nemen iets langer mag duren. De huidige week (of korter) is meer door noodzaak ontstaan dan door wat wenselijk is. Tot slot wordt de procedure natuurlijk ook sneller naarmate de techniek zich verder ontwikkeld.


angelique verleg schreef op 15-7-2003:
het idee van vriesdrogen, de mogenlijkheid op zich klinkt goed. En zou perspectief kunnen bieden in de toekomst als optie. Maar ik wil zeker mijn kantekening plaatsen bij de lange proceduren,zeker als ik kijk vanuit oogpunt van de nabestaanden.