DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-06-2003
DUITSLAND BERICHT: URNEN IN DE AMSTERDAMSE GRACHTEN

De Duitse uitvaartwereld verzint horrorverhaal over ‘honderden urnen die jaarlijks door de reiniging uit de Amsterdamse grachten wordt gevist’ om liberalisering van de regels bij crematie en asbijzetting in Duitsland tegen te gaan.


Diverse Duitse kranten berichten over de ‘Amsterdamse grachtenaffaire’. In Nederland, waar de as mee naar huis mag worden genomen, zouden nabestaanden de overblijfselen van hun dierbaren op ‘goedkope’ wijze ‘uit de weg ruimen’ door de as, inclusief urn, in de gracht te dumpen. Deze ‘afschrikwekkende voorbeelden uit Nederland’ dreigen ook in Duitsland te gebeuren, schrijven de kranten, als de wet in Duitsland verruimd wordt en mensen de as mee naar huis mogen nemen. Nu is het nog verplicht de as op een begraafplaats te verstrooien of bij te zetten.

Postmortal.de, een ‘onafhankelijke site over de dood in Duitsland’, spreekt van een ‘Desinformationskampagne nach Goebbelsscher Manier’ een bewuste manipulatie van de Duitse media door de uitvaartindustrie, steenhouwers, en gemeentelijke en christelijke begraafplaatsen. De site geeft hier meerdere voorbeelden van. Zoals het hoofd van de gemeentelijke begraafplaatsen in Keulen, Helmut Strack, die op de Duitse radio vertelt: “Ik weet bijvoorbeeld dat in Holland bij de reiniging van de grachten steeds weer urnen worden gevonden.” En een afgevaardigde van de CDU, Hubert Schulte beweert: “In de grachten van Amsterdam worden elk jaar talrijke urnen gevonden, door mensen achtergelaten, die als tweede of derde generatie geen band meer hebben met de overledene.”

Maar waar zijn de bewijzen, vraagt postmortal.de zich af. Dus werd Jasper Enklaar gebeld, hoofdredacteur van het vakblad Uitvaart. Die toont zich - uiteraard - verbaasd. Hier heeft hij nog nooit van gehoord. Maar hij wil, voor alle zekerheid, wel bij de reinigingspolitie van Amsterdam informeren. Daar wordt lachend geantwoord: ‘Totale onzin.’

Het is een mooie Baantjer-titel: De Cock en de drijvende urnen

Wie het hele verhaal wil lezen: Gezielte Lüge und dreiste Demagogie

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


W.Woestenburg schreef op 6-7-2003:
Het "schamele" aantal vliegtuigen én bemanning, neergeschoten door duitse jagers, gevonden in/op nederlandse bodem, is toch nog vele malen groter dan het verzonnen aantal urnen in de amsterdamse grachten.


Peter W. Sawatzki schreef op 29-6-2003:
Sehr geehrte Damen und Herren,

vielen Dank für Ihren aufklärenden Bericht. In Deutschland haben wir es mit einer Mafia aus Beerdigungs-Lobby, Steinmetzen und Gärtnern zu tun. Man tut alles, um den Menschen immer teurere Gräber zu verkaufen. Dabei äußern immer mehr Menschen den Wunsch, die Asche ihrer verstorbenen Angehörigen mit nach Hause nehmen zu dürfen oder an einem schönen Platz zu verstreuen.

Mit dem Horrormärchen von den hunderten weggeworfenen Urnen in den Grachten wird nur deshalb argumentiert, um eine Liberalisierung zu verhindern.

Sie sehen, viele Ihrer Vorurteile über uns "Moffen" sind doch wahr...

Peter W. Sawatzki
Direktor
Funeralis Bestattungshaus e.K.
Mannheim
Deutschland
Tel. +49 621 334400
peter@sawatzki.org
http://www.funeralis.dehumpe van Haver schreef op 27-6-2003:
ik vind uw site doodzonde
en doodsaai, grapje
groetjes, je beste vriend magere hein