DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-06-2003
SCHOUDEREN KEERT TERUG

Vreselijk lelijk. Zo’n onooglijke kar, die men enigszins aan het zicht probeert te onttrekken door er een doek overheen te leggen, waar dan de kist met overledene op wordt gezet en die door vier ‘dragers’ wordt voortgeduwd. Naar de kerk of aula of naar het graf. Dat ziet er toch niet uit. Een dode hoort letterlijk en met eerbied uitgedragen te worden. Op de schouders. Hoog boven de rest uit.


Dat zag je lange tijd eigenlijk alleen nog maar op films. Ik ben er min of meer van uitgegaan dat het grotendeels verdwijnen van dit zogenaamde ‘schouderen’ met strengere arbeidsvoorwaarden te maken heeft. Het is ongetwijfeld zwaar en niet bevorderlijk voor een prettig werkend schoudergewricht. Of ligt het meer aan de leeftijd van de gemiddelde drager, de meesten staan zelf al met één been in het graf.

Maar nee, want het schouderen keert terug constateert het vakblad Het Uitvaartwezen in het juni-nummer. Heuglijk nieuws dus. Aanleiding voor het verhaal is de beslissing van uitvaartverzekeraar en -verzorger Yarden om het schouderen te herintroduceren en bij haar, om te beginnen Flevolandse, klanten actief onder de aandacht te brengen.

Uit het verhaal blijkt dat in veel geval niet wordt gekozen voor het schouderen vanwege ‘het kostenplaatje’. Voor het schouderen heb je zes of, als er een draagbaar wordt gebruikt, acht dragers nodig. En de gemiddelde polis is gebaseerd op vier dragers.

Maar helemaal verdwenen was het nooit. Vooral in de Randstad is bij veel uitvaartbedrijven nooit anders gedaan. Kees van der Spek van het Rotterdamse uitvaartbedrijf Van der Spek zegt: “Wij hebben nooit anders gedaan. Alleen bij ijzel of gladheid schouderen wij niet. Het schouderen staat hoog in het vaandel bij ons. Ik zie het als een stukje kwaliteit. Het heeft veel meer uitstraling dan het gebruik van een kar met fietswielen en vier dragers.”
(Anja Krabben)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


johanes schreef op 17-10-2005:
het leven is een kroket.
als je weet wat er in zit
dan wil je het niet opeten
Pedro Groot Bleumink schreef op 25-6-2003:
Ik zou het geweldig vinden als me de keuze gelaten zou worden voor mijzelf of een dierbare, er natuurlijk al helemaal niets op tegen, en ja de gemiddelde leeftijd van een drager is vrij hoog.. Natuurlijk dient daar rekening mee te worden gehouden. maar als het kan...


Anneke schreef op 24-6-2003:
IEdereen heeft een vrije keuze ja toch,
Waar praten we over. Geniet van het leven nu je het nog kan.
De dood hoort bij het leven. maar leef!


A.v.d Sluijs schreef op 20-6-2003:
Hallo hr:van de Spek.Als u eens in de buurt van Zeist komt,bezoek dan even de begraafplaats en bekijk daar de baren eens.Speck schreef op 18-6-2003:
Grappig dat Yarden in Flevoland het schouderen gaat herintroduceren, ik vraag me af of dat te maken heeft met de beschikbaarheid van goede dragers of wil Yarden de overledene nog een keer boven het N.A.P uit te tillen?
Collega Kees van der Spek wil ik adviseren eens te informeren naar een moderne baar- schaarwagen want een kar met fietswielen kan echt niet meer in deze tijd, ook niet bij ijzel of gladheid!