DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-06-2003
DODENKAMP IN CUBA

De Amerikaanse overheid overweegt de bouw van een dodenkamp in Guatanamo Bay, Cuba, inclusief dodencellen en een goed uitgeruste executiekamer. Met dat opmerkelijke nieuws kopte onlangs de Engelse krant The Mail on Sunday.


In het dodenkamp zouden de gevangengenomen Taliban- en Al Qaeda-strijders worden berecht, veroordeeld en geëxecuteerd zonder Cuba te verlaten. De plannen zijn bekend gemaakt door Generaal-Majoor Geoffrey Miller, die de verantwoordelijkheid heeft over meer dan 680 verdachten afkomstig uit 43 landen. Momenteel worden deze verdachten al meer dan 18 maanden vastgehouden in Camp Delta zonder dat zij officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Generaal Miller heeft gezegd dat de bouw van de dodencellen een optie was. Een ander plan was de bouw van een permanente gevangenis, inclusief executiekamer. Mensenrechtenactivisten en advocaten van verdachten maken zich echter grote zorgen. Ze zien het Amerikaanse plan als het zoveelste bewijs dat de VS niet van plan zijn om zich maar iets van de internationale rechtsorde aan te trekken. De VS hebben al aangegeven dat de verdachten terecht zullen staan voor militaire tribunalen en dat zij slechts Amerikaanse advocaten krijgen toegewezen voor hun verdediging. Ook zijn er geen beroepsmogelijkheden.

De Amerikaanse professor in de rechten, Jonathan Turley, die tevens leiding geeft aan Amerikaanse mensenrechtenorganisaties die prostereren tegen deze militaire tribunalen, is niet verrast: "Dit kamp wordt ingericht met als enig doel om mensen te executeren. De federale overheid heeft geen interesse in lange gevangenisstraffen voor mensen die in haar ogen deel uitmaken van terroristische organisaties.”

Inmiddels heeft de Britse overheid al laten weten dat zij niet gekend is in de nieuwste Amerikaanse plannen. Een woordvoerder van Downing street zei: “De Amerikaanse overheid is zich heel goed bewust van het Britse standpunt aangaande de doodstraf”.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


marloes de weerd schreef op 12-2-2004:
Ik vind het vreselijk dat er mensen vermoord worden doormiddel van de doodstraf. God zou dat nooit gewild hebben. Je doet hetzelfde als de moordenaar zelf. Die mensen zitten letterlijk op hun dood te wachten en hebben helemaal niemand meer. Ze hebben natuurlijk wel iemand vermoord maar het zijn nog steeds mensen en die mensen willen ook een arm om hun schouder als ze het even niet meer zien zitten en dan moeten ze naar zo'n elektrische stoel lopen. Hun enige toekomst is dat ze naar god gaan. De persoon die wel van ze houdt. Laat de doodstraf stoppen. Dit wilt god niet.


Marloes schreef op 20-12-2003:
Ik ben het helemaal met Sunshine eens!


Sunshine schreef op 17-12-2003:
Amerikanen zijn een stelletje idioten, die denken dat ze alles kunnen maken... Hun ego is net zo groot als hun land. Ze zijn dan wel de verenigde staten, maar ze verdelen de wereld door op deze manier op oorlogspad te gaan. Hoe komen ze erbij om mensen zomaar te executeren. Goed, deze Al-Quaida en Taliban-strijders mogen dan mensen ontercht en bruut hebben vermoord, maar wie zijn zij dan om te kunnen beslissen dat deze strijders ook de dood verdienen? Bouw geen kamp, maar verzin een meer humanitaire manier om dit probleem op te lossen...


Bos W. schreef op 24-9-2003:
Wat is een terrorist in de ogen van de USA. Een rebel of iemand die "democratische" kritiek heeft op de USA. Dan is het duidelijk. ALLEN die de USA bekritiseren kunnen en zullen uiteindelijk hier belanden.


Bos W. schreef op 24-9-2003:
The One World Order is coming soon, like never has changed, since WOII


Job schreef op 19-9-2003:
Laat ze daar maar heen gaan. en laat ze daar maar eerst veel lijden. Dat is wat ze verdienen.


Sharon schreef op 16-8-2003:
Het is wel hard zo'n kamp, maar die Al-Qaeda en Taliban zijn net zo....


Jans schreef op 13-8-2003:
Laat Sam maar alvast bouwen.
Dan gooien wij hem er wel in.


Sam schreef op 15-6-2003:
Ik vind het niet erug, want ze hebben het er zelf naar gemaakt moet je maar geen mensen vermoorden...
dus mijn mening is:

MAAK VOORAL DIE KAMP