DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-06-2003
DODENKAMP IN CUBA

De Amerikaanse overheid overweegt de bouw van een dodenkamp in Guatanamo Bay, Cuba, inclusief dodencellen en een goed uitgeruste executiekamer. Met dat opmerkelijke nieuws kopte onlangs de Engelse krant The Mail on Sunday.


In het dodenkamp zouden de gevangengenomen Taliban- en Al Qaeda-strijders worden berecht, veroordeeld en geëxecuteerd zonder Cuba te verlaten. De plannen zijn bekend gemaakt door Generaal-Majoor Geoffrey Miller, die de verantwoordelijkheid heeft over meer dan 680 verdachten afkomstig uit 43 landen. Momenteel worden deze verdachten al meer dan 18 maanden vastgehouden in Camp Delta zonder dat zij officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Generaal Miller heeft gezegd dat de bouw van de dodencellen een optie was. Een ander plan was de bouw van een permanente gevangenis, inclusief executiekamer. Mensenrechtenactivisten en advocaten van verdachten maken zich echter grote zorgen. Ze zien het Amerikaanse plan als het zoveelste bewijs dat de VS niet van plan zijn om zich maar iets van de internationale rechtsorde aan te trekken. De VS hebben al aangegeven dat de verdachten terecht zullen staan voor militaire tribunalen en dat zij slechts Amerikaanse advocaten krijgen toegewezen voor hun verdediging. Ook zijn er geen beroepsmogelijkheden.

De Amerikaanse professor in de rechten, Jonathan Turley, die tevens leiding geeft aan Amerikaanse mensenrechtenorganisaties die prostereren tegen deze militaire tribunalen, is niet verrast: "Dit kamp wordt ingericht met als enig doel om mensen te executeren. De federale overheid heeft geen interesse in lange gevangenisstraffen voor mensen die in haar ogen deel uitmaken van terroristische organisaties.”

Inmiddels heeft de Britse overheid al laten weten dat zij niet gekend is in de nieuwste Amerikaanse plannen. Een woordvoerder van Downing street zei: “De Amerikaanse overheid is zich heel goed bewust van het Britse standpunt aangaande de doodstraf”.

Terug naar archief...