DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-05-2003
THEEHUIS OP BEGRAAFPLAATS

Werd in 2001 het eerste café op een Nederlandse begraafplaats geopend, afgelopen donderdag is het eerste theehuis op een Nederlandse begraafplaats officieel geopend. De primeur gaat naar begraafplaats Selwerderhof in Groningen.


Het idee is van uitvaartverzorgster Nellian Dijkema. Twee jaar geleden viel haar oog op het kleine ronde gebouwtje, dat in de jaren vijftig is neergezet als baarhuisje, maar nooit als zodanig is gebruikt - wel als opslagplaats. “Ik vond het zo’n mooi gebouwtje. Wat zou dat een mooie plek zijn voor een theehuis, dacht ik meteen. Gewoon omdat veel mensen na het bezoeken van een graf nog even willen blijven zitten, omdat de overgang naar het gewone leven zo hard kan zijn.” Dijkema wist de gemeente enthousiast te maken. Sociaal pedagoge Lya Koornneef deed onderzoek naar de behoefte aan zo’n theehuis. Dijkema: “Die bleek heel erg aanwezig.”

Het gebouwtje is voorzien van een keuken en een toog. Er is een leestafel en een kinderhoek en buiten is een terras aangelegd. De verbouwing is betaald door de gemeente. Het theehuis wordt geëxploiteerd door een stichting. (Dijkema en Koornneef zitten in het bestuur.) Het theehuis wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. In het theehuis worden niet-alcoholische dranken geschonken en ‘kleine eetwaren’ verkocht, zoals taart en een kop soep.

“Deze week is de officiële opening, maar eigenlijk waren de deuren al eerder geopend,” zegt Dijkema. “Vanaf 19 april. Min of meer informeel, om warm te draaien voor de officiële opening. De reacties zijn goed.”

Het theehuis kan nog vrijwilligers gebruiken. Wie geïnteresseerd is mailt naar:
Nellian Dijkema: nelliandijkema@planet.nl of
Lya Koornneef: papillon@knoware.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


liane kleine staarman schreef op 14-1-2009:
Hoi Nellian, lang geleden heb ik stage gelopen bij jou. Dit heb ik als heel bijzonder ervaren. Indertijd heb ik het idee voor een theehuisje bij je neer gelegd. En wat heerlijk om nu te lezen dat het er daadwerkelijk er is gekomen!!! Wat goed!
Ik ben heel enthousiast over het theehuisje!!! Ik heb dat zelf heel erg gemist toen 12 jaar geleden mijn vriend Merlijn verongelukte en ik eigenlijk zo'n behoefte had aan begrip en een (blijvend) luisterend oor van iemand die weet waar je het over hebt. En ook omgekeerd. En zonder dat je dus gelijk naar een hulpverlener moet ofzo... gewoon wederzijds begrip... en gewoon ergens binnen kunnen lopen om spontaan met iemand een gesprek aan te kunnen gaan zonder dat je je groot moet houden omdat iedereen je anders zoals in een normaal café of koffiehuis je aan staat te gapen.Ik vind dit zo mooi.
Vriendelijke groet, Liane.conny seldenthuis schreef op 12-7-2007:
ik vind dit een fantastisch idee.
zelf loop ik al jaren met dit plan rond om in zoetermeer zoiets te beginnen.
de grote begraafplaats bij ons is altijd vrij druk bezocht.
ik denk dat er heel veel mensen blij mee zullen zijn.
het blijft nog steeds bij plannen omdat ik geen idee heb hoe ik dit voor elkaar zou moeten krijgen.
veel mensen verklaarde mij voor gek dat ik zoiets had bedacht maar nu blijkt dat het zo gek nog niet is.

met vriendelijke groet,
conny seldenthuis.


Anton Rengers schreef op 13-3-2005:
Hierbij de website van Stichting Accolade, die het theehuis exploiteert:
www.stichtingaccolade.nl


jonkheer schreef op 18-11-2003:
sow-gemeente de Fontein Groningen heeft uit de opbrengst van de onlangs gehouden najaarsmarkt U een gift geschonken van € 500.- Graag een gironummer/of banknummer en uw reactie liefst p.o.
groet Cor Jonkheer namens de
najaarsmarkt van de fontein


esther schreef op 30-7-2003:
nou ik vind het een geweldig idee want als ik bij het graf van iemand sta krijg ik nare gedachten en als ik naar het theehuisje ga omdat ik in groningen woon vind ik het een prettige plek om even bij te komen en tot rust


j.hokke-mustersRotterdam schreef op 24-7-2003:
Een theehuis. Wat een vondst
Ik heb het vanmorgen voorgesteld aan een medewerker van de begraafplaats crooswijk. Hij kon ons alleenmaar een paarkroegen in de buurt aanbevelen.
Hij vertelde dat er bezoekers komen die soms een thermoskan koffie bij zich hebben. dus er wel behofte aan .Zou u mij kunnen mailen ,of er veel gebruik van wordt gemaakt.
vr gr j.hokke.


W.Woestenburg schreef op 8-6-2003:
Wat straks, een barbeque achter het crematorium, steengrillen op het kerkhof?
Als ik het graf van mijn geliefde bezoek, doe ik dat het liefst alleen en wil ik niet eerst over het terras.
Het is een laatste rustplaats mensen en geen Leidseplein!