DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-05-2003
OPEN DAGEN IN DE NATUUR

Kom in het graf! Met deze kreet probeert de nieuwe (en enige) natuurbegraafplaats van Nederland mensen naar hun open dagen te krijgen die aanstaande zaterdag en zondag gehouden worden. De kreet moet letterlijk worden opgevat, want op het terrein zal onder andere een vers gedolven modelgraf te zien zijn. Belangstellenden kunnen zelfs met een ladder in het graf afdalen.


Verder zullen een dertigtal funeraire bedrijven, handwerklieden, stichtingen en organisaties hun opwachting maken op natuurbegraafplaats Bergerbos. Tevens is er Gregoriaanse zang en zijn er optredens van de tenor Sebastiaan Brouwer en de Argentijnse sopraan Alexandra D’Spinoza. Eigenaar van de begraafplaats is Huub Kluijtmans, handelaar in bosgrond. Enkele jaren geleden kocht hij zes hectare bosgrond in Sint Odiliënberg, gemeente Montfoort, vlak onder Roermond. Later kwam hij erachter dat op de grond een bestemming rustte, als begraafplaats. “Toen ik dat hoorde wilde ik er eerst weer vanaf, maar in tweede instantie bedacht ik dat een natuurbegraafplaats niet zo’n gek idee zou zijn.”

De natuurbegraafplaats, waar ook begraven kan worden onder een boom, is al een tijdje open, maar Kluijtmans wil met de open dagen meer ruchtbaarheid geven aan dit unieke, Nederlandse initiatief. Bergerbos afficheert zich niet alleen als een groene begraafplaats maar ook als een begraafplaats die mogelijkheden biedt ‘die nergens anders in Nederland te vinden zijn’. Zoals een struik of een boom planten op het graf. Of een groot perceel verwerven om daar in de loop der jaren meerdere generaties van één familie ter aarde te bestellen. Bijzondere monumenten, een bovengrondse tombe, een mausoleum, het mag allemaal. Ook mogen nabestaanden zelf het graf graven en zijn begrafenissen ook ’s avonds, in het weekeinde of op feestdagen mogelijk.

Een prachtige bijzonderheid is de eeuwenoude grafheuvel die midden op de begraafplaats ligt. Kluijtmans: “Dat is een extra. Ik heb een architect de heuvel laten onderzoeken en na boringen heeft hij geconcludeerd dat het om een zogenaamd koningsgraf van circa drieduizend jaar oud gaat, uit het bronzen tijdperk. Toen woonden de Ebronen in dit gebied. We zijn daarmee dus niet alleen de nieuwste maar tevens de oudste begraafplaats van Nederland.”

Op zaterdag 10 mei begint de open dag om 13.00 uur, op zondag 11 mei om 11.00 uur, beide dagen tot circa 18.00 uur.

Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7, St. Odiliënberg. Tel. (0493) 53 60 99

Zie ook:De natuur in.

En meer over groen begraven.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Wim Woestenburg schreef op 18-5-2003:
De mens één te laten worden met de natuur?!
Welk mens, het lichaam wat na het sterven een wordt met het milieu, of de "mens",- "geest", die na het sterven overgaat, naar een volgend leven gaat, dood is, reincarneerd?.
Of de mens, het lichaam, waarvan niemand na 20 jaar nog iets kan terugvinden, in ieder geval niet wat wij 20 jaar geleden zo geliefd hebben?


Fleur Le Ville schreef op 12-5-2003:
Great initiative! Seeing the images on tv the 8th of May, it gave us all an enormous grand feeling as in '(temporarily) going home'.


J. Schmeitz schreef op 10-5-2003:
Naar aanleiding van een artikel in het Limburgs Dagblad ben ik verder gaan zoeken op internet. Ik vind het een geweldig initiatief dat de mens via deze gelegenheid de mogelijkheid geboden wordt letterlijk en figuurlijk na overlijden weer één te worden met de natuur.