DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-05-2003
VOLKSKRANT VERGAT TE CHECKEN

Pauline Harmsen, woordvoerder van begraafplaats De Nieuwe Ooster wordt er niet vrolijk van. Van het bericht vanmorgen in de Volkskrant dat 'de hoofdstad de burgerlijke stand en begraafplaatsen heeft gesloten van woensdag 30 april tot en met maandag 5 mei'. Het zou leiden tot 'tot pijnlijke situaties en onverwachte kosten voor de nabestaanden'. "Totale onzin," zegt Harmsen.


"Ik hoorde het zelfs vanochtend op radio 1. Ik ben hier vanaf vanmorgen 7 uur en de telefoon staat roodgloeiend. Bloemisten die bellen, uitvaartondernemers, nabestaanden. Mensen die zelfs in tranen zijn omdat ze bang zijn dat ze hun opa nu niet kunnen begraven. En dat is het ergste, de ellende voor mensen die het toch al moeilijk hebben."

Volgens de Volkskrant is de burgerlijke stand gesloten, waardoor overledenen niet kunnen worden aangegeven en de uitvaart moet worden uitgesteld. Harmsen: "Als je het leest krijg je het beeld van de overledenen die zich opstapelen."

"Het klopt dat de gemeente op 30 april dicht was, en ik geloof ook op 1 mei," vervolgt ze, maar vandaag zijn ze gewoon open. En op de begraafplaats is gisteren gewoon doorgewerkt. En ook vandaag worden mensen begraven. Het gebeurt wel vaker dat we een dag dicht zijn of dat we mensen moeten vragen de begrafenis een dag later dan ze zouden willen te laten plaatsvinden. Dat leidt echt niet tot problemen."

De Volkskrant is bij hun berichtgeving afgegaan op verhalen van Uitvaartcentrum Zuid en Co÷peratie PC. Volgens Harmens had de redactie als weerwoord dat ze de gemeente gisteravond geprobeerd hadden te bellen, maar niemand konden bereiken. Maar dus ook geen bevestiging hadden gekregen van het bericht. Inmiddels heeft de Volkskrant belooft te rectificeren. Harmsen: "Maar ja, dat staat dan morgen in de krant. Intussen is het leed al geschied."

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


jan van doorn schreef op 5-5-2003:
Tja het is me wat met de Volkskrant. Ze zullen toch niet een roddelkrantje geworden zijn en alleen afgaan op wat zij ergens gehoord hebben. Triest en verdrietig is het te noemen. Anderzijds denk ik niet dat de gehele bevolking de Volkskrant lezen en als de dood een knipoog heeft gegeven dan ga je volgens mij niet af op een bericht in de krant.

Jan van Doorn